Vágólapra másolva!
Horváth Viktornak, az idén Európa-, majd világbajnokságon is győztes öttusázónak nem változott a napi rutinja a szinte páratlan sikerei nyomán sem, de amint azt elmondta, ha eszébe jut, mit is ért el ebben a szezonban, azért mindig jó kedvre derül.

"Az edzések ettől nem mennek könnyebben, de a hangulatomat javítja, ha arra gondolok, mit nyertem. Igaz, hogy az olimpia a csúcs, de ha valaki Európa-bajnokságon és világbajnokságon is aranyérmet tud szerezni, az már kijelentheti, hogy megérte ez az egész. A tréningekkel eddig sem volt gond, mindig is tudtam, miért dolgozom" - mondta a székesfehérvári sportoló, aki a francia Sebastien Deleigne után a második férfiversenyző ebben a sportágban, aki egy idényben Eb-n és vb-n is győzött.

Arra a felvetésre, hogy korábbi két vb-ezüstje (2001 - Millfield, 2006 - Guatemalaváros) után mitől sikerült 2007-ben két kiemelkedő versenyen is az első helyen végeznie, úgy reagált: "biztosan kellett hozzá egyfajta rutin és egy bizonyos kor".

"Ezzel együtt én úgy gondolom, hogy már tavaly is jól szerepeltem, Világkupán voltam első és második, a budakalászi Eb-n hatodik lettem, a vb-n pedig második. Szóval akadtak jó eredményeim, csak éppen nyerni nem tudtam Eb-t vagy vb-t. Idén egy picit még jobb voltam, és a szerencse is mellém állt. Na nem az év elejétől, mert akkor még két Vk-versenyen is a dobogóról lovagoltam le magam a rossz sorsolás miatt. Az Eb-n, majd pedig a vb-n viszont tagadhatatlanul jó lovakat húztam. Így is meg kellett ugyan oldani a feladatot, de a lovakon nem múlott a siker" - tette hozzá.

A két sikeres főverseny részleteit felelevenítve érdekességként megemlítette, hogy a rigai kontinensviadalon és a berlini világbajnokságon is ugyanazzal a négylábúval teljesítette a negyedik számot a női és a férfigyőztes. "Rigában előbb én nyertem, aztán másnap az orosz Grecsisnyikova, Berlinben pedig a francia Cazé, később pedig én, miután ugyanazt a lovat húztuk" - mondta.

A két verseny forgatókönyve ugyanakkor különbözőképpen alakult, az Eb-n Horváth a hetedik helyről lovagolt fel az élre, a vb-n viszont a harmadikról kezdte a negyedik számot és második volt a futás előtt. "Berlinben több pont kellett a győzelemhez, kiélezettebb is volt a küzdelem, ugyanakkor Rigában mindenki feszültebben versenyzett, mert az volt számunkra az első kvótaosztó viadal, így tulajdonképpen mindenki arra készült" - fogalmazott.

Forrás: [origo]

Horváth a jövő évet illetően azt mondta, egyelőre csak az edzésekkel foglalkozik - jelenleg válogatottbeli társaival együtt Tatán készül a jövő évi megméretésekre -, messzebbre nem igazán tekint, és ha elkezdődik a következő idény, akkor is lépésről lépésre akar majd előre haladni.

"Igyekszem mindig az aktuális feladatra koncentrálni, ügyelnem kell majd arra, hogy ne akarjam már az elején megnyerni az adott versenyt."

A cél természetesen az olimpiai részvétel, és ott a jó szereplés. Egyelőre négy magyar férfi versenyző rendelkezik pekingi kvótával, Horváth mellett Balogh Gábor, Tibolya Péter és Németh Róbert lehetne elvileg tagja az ötkarikás mezőnynek, ténylegesen azonban csak ketten utazhatnak majd.

Mindent egy helyen az Eb-ről