Vágólapra másolva!

Alakul a tornászok Eb-csapata

A férfiaknál a Hetrovics Marcellel felálló Ferencváros, a nőknél a Gombás Laurát is soraiban tudó Postás nyerte a tornászok csapatbajnokságának első fordulóját; s a nőknél el is dőlt, hogy Gombás Laura, Farkas Ildikó és Csiszár Anna utazhat az április eleji milánói Eb-re.

A Tornacsarnokban rendezett csapatbajnokság komoly téttel bírt, hiszen a nőknél egyúttal le is zárult az Eb-válogató, a férfiaknak pedig úgymond kvalifikációs verseny volt.

A csb első fordulóját a férfiaknál a címvédő FTC nyerte, s a csapatban Hetrovics Marcell valamennyi szeren tornázott. A válogatott vezetőedzője, Kovács István szerint mindenki pontosabb gyakorlatot mutatott be, mint a szerbajnokságon. Hidvégi Vid mind a hat szeren remekelt, és Gál Róbert is biztató teljesítményt nyújtott.

A vb-bronzérmes versenyző leginkább talajra készült, ahol azonban akadt egy kisebb hibája. A lólengésben háromszoros Európa-bajnok Berki Krisztián az elmúlt hét végi montreali Világkupán aratott győzelme után nem indult, mivel csak kedden érkezett haza Kanadából.

A férfiaknál az Eb-válogatási elv lényege, hogy minden szeren olyan pontszámot vettek alapul, amellyel majd fináléba lehet jutni, az összetett esetében pedig a 12. helyezett pontszáma a célkitűzés. Az eddig elért eredmények alapján Berki Krisztián, Hidvégi Vid és Hetrovics Marcell számít biztos csapattagnak, a további három hely egyelőre kiadó.

A szerbajnokság és a csb után a hét végi norvég-olasz-szlovén-magyar csapattalálkozón, a cottbusi Világkupán és a kijevi nemzetközi versenyen lesz még lehetőség a szükséges pontszámok megszerzésére, s ekkor kialakul az Eb-részvételre aspirálók sorrendje. Mivel a milánói Eb egyéni verseny lesz, a szerpontszámok nagyobb súllyal esnek latba, mint az összetettben elértek.

A nőknél a csapatbajnokság után már eldőlt, hogy kik utazhatnak Milánóba: Draskóczi Imre vezetőedző javaslata alapján Gombás Laura és Farkas Ildikó mellett Csiszár Anna alkotja a válogatottat. Gombás a csapatbajnokságon szépen tornászott - gerendán új leugrást épített be gyakorlatába -, és egyesülete, a Postás meg is nyerte az első fordulót.

Csiszár esetében az Eb-részvételéhez még adminisztrációs egyeztetés is szükséges, mert a versenyző Dániában él és edz. Az olimpikon Böczögő Dorina alkarfájdalma miatt a szerbajnoksághoz hasonlóan ezúttal is csak gerendán indult, és a vb-szereplését szem előtt tartva nem vesz részt a kontinensviadalon.

A nőknél az Eb-csapatba kerülésnél a szerbajnokság és a csb-forduló eredménye számított, a szereken elért sorrend alapján az első 7, a második 5, majd a helyezések szerint 4-3-2-1 pontot kaptak a versenyzők. Ugyanakkor a szerbajnokság előtt mindenki kiválaszthatott egy szert, amely duplán került be az értékelésbe.

Érdekesség, hogy Gombás például a felemáskorlátot jelölte meg. "Örülök, hogy kiegyensúlyozottan szerepeltem, csak talajon volt kisebb rontásom, de ez is a fáradtságnak tudható be" - mondta el Gombás Laura.

eredmények, csapatbajnokság, 1. forduló:
férfiak:
1. FTC Ybl Tervező (Vlacsil Attila, Vecsernyés Dávid, Hetrovics Marcell, Czingli László, Rácz Attila) 254,500
2. KSI SE 252,450
3. BHSE 236,550.

nők:
1. Postás SE (Offersgaard Miriam, Csiszár Anna, Szabadfi Szilvia, Gombás Laura, Marosvölgyi Noémi) 194,100
2. KSI SE 193,700
3. TC Békéscsaba 180,200