Vágólapra másolva!
A Nizzában zajló Amber-verseny 8. fordulójában Lékó Péter mindkét játszmája remivel végződött a kínai Wang Yue ellen. A játéknap csúcsrangadóját az indiai világbajnok Viswanathan Anand és az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik vívta. Vakon Vishy világossal az orosz huszárjátékban legyőzte a nyitás nagy specialistáját, a rapidpartijuk gyors döntetlen lett. Anand félpontos előnnyel vezet az összetett versenyben. A norvég Magnus Carlsen 1,5-0,5-re nyert a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval szemben. A vakpartiban mindketten sokat hibáztak, Magnus volt a szerencsésebb, majd gond nélkül remizett a második játszmában. Az örmény Levon Aronjan az azeri Tejmur Radzsabovot, az ukrán Szergej Karjakin az amerikai  Gata Kamskyt, az ukrán Vaszilij Ivancsuk az orosz Alekszandr Morozevicset győzte le. A verseny kedden folytatódik, Lékó következő meccsét Radzsabovval játssza.

Két párharc megnyerése után Lékó Péter erejéből a sereghajtó kínai Wang Yue ellen csak két remire tellett. Nagymesterünk világossal a spanyol megnyitás berlini változatában hosszasan manőverezett, hogy miként tudja a legelőnyösebb módon végrehajtani az f4-f5 áttörést. Végül sikerült, de a kínai sakkozó sikerrel a futóvégjátékban sikerrel feltartóztatta szabadgyalogját. Sötéttel a Nimzoindiai védelemben elméleti ösvényen haladt, lépésismétléssel osztoztak meg másodszor a ponton.

Nagy érdeklődéssel vártuk a sakkozás jelenlegi és a trónfosztott király összecsapását. Az indiai világbajnok Viswanathan Anand és Vlagyimir Kramnyik már 16 partiban csapott össze az orosz huszárjátékban. A bonni világbajnok döntőn Vishy elkerülte az exvilágbajnok kedvenc nyitását, a vezérgyaloggal nyitott, de kiderült, hogy az Amber-versenyre is tartogatott meglepetést. Korábban mindig a 3.Hxe5-ös vari került terítékre. Anand négy játszmát nyert, a többi remi lett. Ezúttal a 3.d4-es vari került megjátszásra, és a nyitást gyorsan lehúzták a 14...Bfd8 lépésig. A világelsőnek volt új terv a tarsolyában, Kramnyik vált bizonytalanná. Anand sikerrel kombinálta a d szabadgyalog erejét és a sötét királyállás gyengeségét. A vártnál könnyebben, már a 30. lépés után fogadhatta nagy riválisának gratulációját. Kramnyik a vereség után nem kockáztatott világossal, gyorsan remiztek a sakkrajongók nagy bánatára.

Anand győzelmével egyedül vezet, félpontos hátránnyal holtversenyben követi őt a címvédő örmény Levon Aronjan. Az azeri Tejmur Radzsabov ellen világossal hihetetlenül könnyedén nyert, húzott, mint a villám, bástyái betörtek a hetedik sorra. Sötéttel azonban meggyűlt a baja az azeri sakkozó kettős huszárjátékával. Radzsabov tartós előnyt ért el, de az idő szorításában azonban nem találta meg a nyerőesélyes folytatást.

Igazi krimi volt a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov és a norvég Magnus Carlsen első összecsapása. A 18 éves titán világossal kecsegtető támadóállást ért el, de túlzottan is sok időt használt fel. A kritikus pillanatban gyorsan húzott egy h3 lépést, ehelyett szinte fonalas nyerést hagyott ki. Topalovon volt a hibázás sora, majd Magnus borzolta híveinek idegeit. Szinte nulla idővel kikerülte az örökös sakkot, ehelyett kockáztatott, de igaza lett. A bolgár sakkozó két tisztet nyerhetett volna bástya ellenében. Nem "látta", gyalogot vesztett. A különböző színű futós végjátékot Magnus remekül játszotta, a végállásban szép megoldást talált. Sötéttel gond nélkül tartotta az egyensúlyt. A vakversenyben egypontos előnye van, az összetett versenyben Aronjannal osztja a második helyet.

Az ukrán Vaszilij Ivancsuk elismerte, hogy szerencséje volt az orosz Alekszandr Morozevics elleni első partijában. Világossal túlzottan is agresszíven próbált támadni, az orosz sakkozó a meggyengült világos királyállást vette tűz alá. Az idő szorításában hibázott, és ezt a torna doyenje kihasználta. Ivancsuk pontos játékkal remizett a második partiban. Az ukrán Szergej Karjakin első meccsét nyerte meg. Sötéttel könnyen remizett, majd a spanyol megnyitású partiban védekezésre kényszerítette az amerikai Gata Kamskyt. Eldőlt a játszma sorsa, amikor a világos huszár betört c6-ra. Karjakin a rapidversenyben holtversenyben vezet Anand és Kamsky társaságában.

A 8. forduló eredményei:
"Vakpartik":
Viswanathan Anand (indiai, 2791) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2759) 1 - 0 (Orosz huszárjáték, 30)
Levon Aronjan (örmény, 2750) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2761) 1 - 0 (Angol megnyitás, 37)
Gata Kamsky (amerikai, 2725) - Szergej Karjakin (ukrán, 2706) döntetlen (Szicíliai védelem, 26)
Lékó Péter (2751) - Wang Yue (kínai, 2739) döntetlen (Spanyol megnyitás, 69)
Magnus Carlsen (norvég, 2776) - Veszelin Topalov (bolgár, 2796) 1 - 0 (Angol megnyitás, 69)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2779) - Alekszandr Morozevics (orosz, 2771) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 50)

Rapidjátszmák:
Vlagyimir Kramnyik (indiai, 2791)- Viswanathan Anand (indiai, 2791) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 15)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2761) - Levon Aronjan (örmény, 2750) (Kettős huszárjáték,
Szergej Karjakin (ukrán, 2706) - Gata Kamsky (amerikai, 2725) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 52)
Wang Yue (kínai, 2739) - Lékó Péter (2751) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 31)
Veszelin Topalov (bolgár, 2796) - Magnus Carlsen (norvég, 2776) döntetlen (Vezércsel, 28)
Alekszandr Morozevics (orosz, 2771) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2779) döntetlen (Vezércsel, 43)

A vakverseny állása:
1.Magnus Carlsen 6,5 pont
2. Viswanathan Anand 5,5
3-5. Lékó Péter, Levon Aronjan és Vlagyimir Kramnyik 5
6. Alekszandr Morozevics 4
7-8. Veszelin Topalov és Tejmur Radzsabov 3,5
9. Vaszilij Ivancsuk 3
10-11. Gata Kamsky és Wang Yue 2,5
12.Szergej Karjakin 2

A rapidverseny állása:
1-3. Viswanathan Anand, Gata Kamsky és Levon Aronjan 5
4-5. Vlagyimir Kramnyik és Szergej Karjakin 4,5
6. Veszelin Topalov 4
7-10. Lékó Péter, Vaszilij Ivancsuk, Magnus Carlsen és Alekszandr Morozevics 3,5
11-12. Tejmur Radzsabov és Wang Yue 3

Az összetett verseny állása:
1.Viswanathan Anand 10,5
2-3. Levon Aronjan és Magnus Carlsen 10
4. Vlagyimir Kramnyik 9,5
5. Lékó Péter 8,5
6-8. Gata Kamsky, Veszelin Topalov és Alekszandr Morozevics 7,5
9-11. Vaszilij Ivancsuk, Szergej Karjakin és TejmurRadzsabov 6,5
12. Wang Yue 5,5

A keddi, 9. forduló párosítása:
Wang Yue -Kamsky
Topalov - Anand
Morozevics - Aronjan
Kramnyik - Ivancsuk
Radzsabov - Lékó
Karjakin - Carlsen

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!