Vágólapra másolva!

Összefog az olasz és a magyar vívás

Közös edzőtáborozások szervezése, a sportdiplomácia összehangolása, továbbá a Santelli-emlékverseny ismételt életre hívása szerepel többek között abban a megállapodásban, amelyet az Olasz, illetve a Magyar Vívó Szövetség kötött egymással.

A riói olimpiáig szóló megállapodást Giorgio Scarso és Csampa Zsolt sportági elnök látta el kézjegyével, az Olasz Kulturális Intézetben, ahol jelen volt Maria Assunta Accili, Olaszország magyarországi nagykövete és Simicskó István sportért felelős államtitkár is.

Az ünnepi eseményen elhangzott, hogy vívásban az olasz a legeredményesebb olimpiai sportnemzet 48 megszerzett ötkarikás aranyéremmel, míg a magyar - a francia mögött - a harmadik helyen áll 35-tel, így ezúttal nem egy erősebb által nyújtott segítségről van szó, hanem az erők egyesítéséről.

"Úgy gondoljuk, hogy ha van olyan sport, amely kifejezi az olasz és a magyar együttműködést, akkor az éppen a vívás" - mondta köszöntőjében a nagykövet, hozzátéve, hogy a megállapodás alapvetően a tapasztalatok átadásáról szól.

Simicskó István arról beszélt, hogy a sport jó eszköz a közös nevező megtalálására, "olasz barátainkkal" az együttműködés egyszerű, mert "sok mindent hasonlóan értünk, sok mindennek hasonlóan örülünk". Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány stratégiai területnek tartja a sportot, ezen belül kiemelten kezeli a vívást, ezért is üdvözli ezt a példaértékű megállapodást.

Giorgio Scarso azt emelte ki, hogy első alkalommal köt ilyen jellegű megállapodást két erős vívónemzet. Hozzátette, hogy a világ globalizálódik, ez a vívásban is érzékelhető, de mint mondta: "van egy olyan irány is, hogy az erőinket egyesítsük". Kérdésre válaszolva megemlítette, hogy nagyon sok szerződést kötöttek már, de azok eddig mind arra irányultak, hogy fejlődő országokban segítsék elő a vívás elterjedését, most viszont két olyan szövetség talált egymásra, amelyik alapító tagja volt az idén százéves nemzetközi szövetségnek.

Scarsót tavaly decemberben hívta meg Magyarországra Csampa Zsolt, hogy a legutóbbi, 2011-es cataniai vb szervezésének tapasztalatairól érdeklődjön az idei, hazai világbajnokság közeledtével, s az akkori beszélgetés együttműködést eredményezett, és ez vezetett el a szerdai szerződéskötésig.

A magyar szövetség elnöke elmondta, hogy a Santelli-emlékversenyen a tervek szerint minden korosztály és minden fegyvernem érintett lenne, s már idén szeretnének versenyt rendezni Budapesten és Rómában is.

Az Olaszországban született és Magyarországon elhunyt vívómester, Italo Santelli mindkét ország vívósportjának meghatározó alakja volt, itthon az 50-es évektől a 90-esekig rendszeresen tisztelegtek előtte a nevét viselő emlékversennyel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!