Akik az USA-ból menekülnek Mexikóba

SQUARE FORMAT 40903119. México, D.F.- Se realizó conferencia de prensa para dar los pormenores de la pelea entre Jackie Nava y Alicia Ashley, por el l título súper gallo del Consejo Mundial de Boxeo que se llevará a cabo el 6 de septiembre en la Arena Ciu
40903119. México, D.F.- Se realizó conferencia de prensa para dar los pormenores de la pelea entre Jackie Nava y Alicia Ashley, por el l título súper gallo del Consejo Mundial de Boxeo que se llevará a cabo el 6 de septiembre en la Arena Ciudad de México. NOTIMEX/FOTO/JOSE LUIS SALMERON/JLS/SPO/
Vágólapra másolva!
Mexikóban megőrülnek a női bokszolókért, bevállalják a kemény meccseket, az edzőtermek iskolás lányokkal vannak tele, a stadionok nézőkkel. A határ északi oldalán közben haldoklik a szakág.

Nehéz elképzelni, hogy egy egyesült államokbeli profi bokszoló külföldön próbáljon boldogulni. Floyd Mayweather Junior, a világ legjobban kereső sportolója például még sosem meccselt a hazáján kívül.

Ez azonban csak a férfiakra igaz, az amerikai bokszolónők élete sokkal kalandosabb. A női ökölvívók jobb gázsiért cserébe egyre gyakrabban lépik át a mexikói határt.

Szeptemberben a New York-i Alicia "Dörzsölt" Ashley Mexikóvárosban elvesztette a WBC szuper harmatsúlyú övét. Az ellenfele a tijuanai Jackie "Azték Hercegnő" Nava volt, aki nagyon szoros meccsen vette át a trónt.

Jackie Nava és Alicia Ashley harcra kész Forrás: NOTIMEX/José Luis Salmerón

A 47 éves Ashley messze nem az egyetlen bokszolónő, aki délnek veszi az irányt, elvégre Mexikóban sokkal jobban értékelik őket, mint odahaza. A szakírók szerint az USA-ban lassan kihalhat a szakág, hacsak nem történik valami csoda.

Telt ház és élő közvetítés

Ashley tudta, nem lesz könnyű 8500 vérszomjas néző előtt megküzdenie a hazai kedvenccel, de a pénzdíj miatt mindenképp megérte neki. Májusban háromezer dollárt keresett egy könnyed meccsen New Yorkban. Szeptemberben Mexikóban tízszer ennyit kapott, plusz a lehetőséget, hogy Nava személyében egy világklasszis ellenféllel bokszoljon.

Ashley és Nava meccsét két férfi topbokszoló találkozójával együtt adták el. Mindkét meccset élőben adta az ország egyik legnagyobb televíziós csatornája, a helyszín egy 22 ezer férőhelyes arén volt. Ugyanazon az estén, szeptember hatodikán egy másik nagy mexikói tv-csatorna szintén női bokszmeccset adott.

Az Egyesült Államokban ritkán látni a tévében női meccset, és nem is rendezik őket ilyen méretű csarnokban. A Madison Square Gardenben például 2009-ben tartottak utoljára női bokszmeccset.

"A női boksz haldoklik az USA-ban" - mondta tömören az Al Jazeerának Laura Serrano, Las Vegasban élő egykori bokszolónő.

Nem a lehetőségek hazája

Serrano idejében még minden fordítva volt: ő ment a jobb lehetőség reményében Amerikába, ahol akkoriban hihetetlenül népszerű volt a szakág. A promóterek azonban ma már "féloldalas" meccseket szerveznek, hogy megőrizzék a védenceik jó mérlegét - magyarázza a jamaicai származású Ashley.

"A mexikói hozzáállás inkább az: Akarsz harcolni? Én készen állok!" - folytatja. Mindezek miatt az Államokban egyre kevesebb a lehetőség címmeccset vívni.

Laura Serrano egy edzésen Forrás: MEXSPORT/Martin Venegas

November nyolcadikán Kaliforniában meccselt a WBC nehézsúlyú vb-övéért Martha Salazar és Tanzee Daniel, előtte két évig nem rendezett az USA-ban vb-címmeccset ez a szervezet. Ugyanezen idő alatt Mexikóban 14, Argentínában hat címmeccset vívtak.

Salazar győzött, ezzel egy időre ő maradt az egyetlen amerikai női bajnok a négy világszervezetnél. A helyzeten a kaliforniai születésű Ava Knight javított, aki eddigi tíz címmeccséből nyolcat Mexikóban vívott. November közepén aztán Washingtonban lépett szorítóba a WBC megüresedett trónjáért, és egyhangú pontozással le is győzte Guadalupe Martinezt.

Hol van már Ali lánya?

A női boksz legjobb időszaka a kilencvenes évek második fele volt. 1996-ban Christy Martin egy Mike Tyson-gálán bokszolt, melyet fizetős tévé adott, pár évvel korábban pedig Muhammad Ali lánya, Laila 15 ezer dollárt keresett egy-egy meccsével. Ám ezek a lehetőségek csak az ismert személyiségeknek szóltak, így pár év után elhaltak - állapította meg Malissa Smith, a Női boksz története című könyv szerzője.

Laila Ali még ma is népszerű Forrás: AFP/Imeh Akpanudosen

A bokszolónők gyakran okolják a promoterek mentalitását, de az igazi gond, hogy megjelent egy új kihívó, az MMA, vagyis a vegyes harcművészetek, amely az USA-n kívül is egyre népszerűbb.

Mexikóban azonban még mindig a boksz a foci utáni legnépszerűbb sport. A legtöbb taxisofőr egy pillanat alatt megnevezi a kedvenc női bokszolóját, az edzőtermek pedig iskolaidő után megtelnek kislányokkal is.

Az új kihívó

Az MMA legnagyobb nemzetközi szervezete, az UFC (Ultimate Fighting Championship) első mexikói gálájára nyolc óra alatt eladták az összes jegyet, soha ilyen gyorsan nem tehették ki a telt ház táblát az Arena Ciudad de Mexicóra. Több bokszolónő már MMA-ra váltott, és félő, hogy a női bunyó hosszabb időre a fiatalabb rivális árnyékába kényszerül.

Az MMA-ról sokan gondolják, hogy nagyon veszélyes, de UFC-meccsen egyelőre senki nem halt még meg. Szerencsére a női bokszban is ritka az ilyen tragédia, de nem példátlan - legutóbb októberben vesztette életét a dél-afrikai Phindile Mwelase, miután két hétig kómában volt egy KO után.

A focikapus Senzo Meyiwa, az olimpiai bajnok Mbulaeni Mulaudzi és Phindile Mwelase közös gyászszertartása Johannesburgban Forrás: AFP/Gianluigi Guercia

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!