A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!

Hattusára változik az öttusa

Az idén már úgynevezett bónuszvívást is rendeznek a kiemelt versenyeken a Nemzetközi Öttusa Szövetség kongresszusának hétvégi döntése értelmében.

Ez azt jelenti, hogy a hagyományos körvívás után - melyben mindenki mindenkivel asszózik egy tusra - még egy szakasz következik, melyben bónuszpontokat lehet szerezni.

Az első etapban kialakult sorrend alapján a 36. áll fel a pástra a 35.-kel szemben, és amelyik győz, kap egy pontot, illetve folytathatja a vívást a 34. helyezettel. Így halad előre a sor egészen addig, amíg utolsóként az alapvívásban első is levívja a maga asszóját.

A jelenlegi rendszerben az egy pont egy futómásodpercnek felel meg a versenyt záró kombinált számban, azaz a bónuszpontokkal akár számottevően lehet javítani az esélyeket. A körvívás ugyanakkor továbbra is jobban fizet, mert abban egy győzelem hat pontot ér.

Pálvölgyi Miklós szövetség kapitány elmondta, hogy még nincs minden teljesen kitalálva, mert egyelőre nem világos, hogy a bónuszvívásnak mikor és hol kell zajlania. A korábban kigondolt alapkoncepció az volt, hogy a riói olimpián már egy öttusastadionban bonyolítják le mind az öt számot, de ott csak a bónuszvívásra került volna sor, a körvívást előzőleg, előző nap tervezték megrendezni.

"A hozzánk eljutott információk szerint azonban egyelőre szó nincs arról, hogy Rióban épülne egy öttusastadion. Egyelőre négy különböző helyszín van, ami lehet, hogy a végére két-háromra szűkül. A MOB küldöttsége hamarosan kiutazik, ha majd visszajön, többet fogunk tudni" - mondta a szakvezető, aki szerint még az sem dőlt el, hogy a bónuszvívásban 30 vagy 45 másodpercig tart-e majd egy-egy asszó. A körvívásban a limitidő egy perc.

A nemzetközi szövetség szófiai kongresszusán az is eldőlt, hogy a 2017-es világbajnokságnak Kairó adhat otthont. Az már korábban kiderült, hogy a jövő évit Berlin, a 2016-ost pedig Moszkva rendezi.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!