A felnőttek közé is berobbanna Gálfi Dalma

Gálfi Dalma
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 13: Dalma Galfi of Hungary returns a shot to Sofia Kenin of the United States their Junior Girls' Singles Final on Day Fourteen of the 2015 US Open at the USTA Billie Jean King National Tennis Center on September 13, 2015 in the Flushing neighborhood of the Queens borough of New York City. Alex Goodlett/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Óvatos célokat fogalmazott meg 2016-ra Gálfi Dalma, aki első magyarként élen zárta az évet a junior teniszezők világranglistáján. Nem kapkod, van még ideje a felnőttek között berobbanni, de az idei évével saját magát is meglepte. 

Az idei US Open junior bajnoka az MTI-nek adott interjújában közölte, nem lenne rossz, ha már jövőre berobbanna, de van még ideje, hogy megszokja a felnőtt versenyek tempóját."Most először is túl kell esnem egy műtéten, mivel idén négyszer volt tüszős mandulagyulladásom, és sokat ki kellett hagynom. Emiatt januárban nem tudok majd versenyezni" - mondta a 17 éves játékos, aki idei sikereivel a felnőtt WTA-ranglistán bejutott a legjobb 300-ba, jelenleg pedig a 331. helyen áll.

A kezdeteket felidézve Gálfi Dalma elmondta, hogy édesapja teniszpályát üzemeltet Balatonfüreden, így "beleszületett a sportba, és már babakocsiból is nézte a meccseket. "Három-négy évesen fogtam először ütőt, akkor csak annyi volt a cél, hogy sportoljon a gyerek, majd hatévesen elmentem egy koedukált minitenisz-bajnokságra, ahol

a döntőben kikaptam egy fiútól.

Ezzel együtt megéreztem a győzelem ízét, tetszett, hogy érmeket kaptunk, és egyre többet edzettem. Tízévesen indultam először külföldi versenyen, de Horvátországban az első körben kikaptam egy nagyon hisztis lánytól" - mesélte a magyar teniszező hozzátéve.

Gálfi Dalma Forrás: AFP/Alex Goodlett



"Az idei céljaimat kissé túlteljesítettem. A legnagyobb eredményemnek azt tartom, hogy bekerültem a top 300-ba, ezután jön a megnyert US Open, a világelsőségre viszont egyáltalán nem számítottam, hiszen az év elején még 13. voltam a junioroknál" - mondta Gálfi Dalma, hozzátéve: szokatlan és fárasztó volt a US Open után rá irányuló figyelem, de akkor fogta fel igazán, hogy mit ért el New Yorkban.

Közel a felnőtt mezőny szintjéhez

Ami a profik életmódját illeti, a magyar játékos - akinek kedvenc ütése a fonák, borítása pedig a kemény pálya - már beleszokott az állandó utazgatásba, és nem panaszkodik, hogy haza akar jönni. Ahogy ő fogalmazott: inkább az a furcsa, ha sokat van itthon. Édesapja, Gálfi Tamás kifejtette, pénz nélkül nem lehet utazni, versenyezni és edzőt fizetni, úgyhogy sokat köszönhetnek a teniszszövetségnek, amely nagy támogatási alapot nyújtott. Szponzorok egyelőre inkább ismeretségi, baráti alapon álltak a fiatal tehetség mögé.

Gálfi Dalma Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Dalma játéksebessége már a felnőtt mezőnyé, adogatása és fonákja nem rosszabb, mint a legjobbaké, főként mentálisan kell fejlődnie" - adott rövid szakmai elemzést Gálfi Tamás. Az egyik edző, Barátosi Levente az idei évre visszatekintve kiemelte, hogy tanítványa a 15 ezer és 25 ezer dollár összdíjazású versenyeken mutatott helytállásával meglépett egy nagy lépcsőfokot.

"Jövőre jó lenne, ha az év első felében elérne a 200-ba, ami az év végén rengeteget érhet, mert

75 ezres és 100 ezres tornákon is főtáblás lehetne.

Aztán 2017-ban jöhet a nagy ugrás" - mondta, leszögezve: Temesvári Andreával jól kiegészítik egymást a stábban, mivel mindkettejüknek családja van, és így nehéz lenne évi 52 hetet utazni. "A nagy tornákon igyekszünk Gálfi Tamással együtt valamennyien ott lenni, ez tapasztalataink szerint jelentősen motiválhatja Dalmát" - tette hozzá a tréner.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!