Vágólapra másolva!
Elképesztő, ami a brit Marcus Willisszel történik: néhány hónapja még elhízva, pár feles mellett a befejezésen gondolkozott, szerdán Wimbledonban a centeren már Roger Federer ellen játszik.

„Egy igazi lúzer voltam, meghíztam, folyamatosan ittam, szimplán egy nagy vesztes voltam. Aztán belenéztem a tükörbe, és azt mondtam: jobb vagy te ennél!”

Marcus Willist pár nappal korábban senki sem ismerte, és csak néhányan hittek benne. Lényegében egyetlen embernek, a barátnőjének, Jennifer Bate-nek köszönheti, hogy a pályán maradt. Az ő támogatásával megnyerte a wimbledoni előselejtezőt, majd három meccset nyert zsinórban a selejtezőben, amivel életében először biztosította helyét egy ATP-verseny főtábláján.

„Úgy volt, hogy Philadelphiába költözöm, ahol teniszt oktattam volna” – kezdi a visszaemlékezést Willis. – Jennifer viszont nem hagyta, hogy feladjam az álmom, hát nem tettem.”

Nevetségesen pocsék mérleg

A világranglistán 775. brit teniszező korábban egy meccset sem nyert az ATP Touron, de egy szinttel lejjebb, a Challengereken is egyetlen egy győztes meccsel rendelkezett. Ha még hozzávesszük, hogy az elmúlt években folyamatos comb- és térdsérüléssel bajlódott, megérthetjük, hogy miért akart mindent hátrahagyva, új életet kezdeni Amerikában.

Willis idén összesen

292 dollárt

teniszezett össze, ami majdhogynem semmire sem elég, pályafutását hitelekkel volt kénytelen finanszírozni. Eddig a pontig.

Azzal, hogy csodával határos módon feljutott a wimbledoni főtáblára, 30000 fontot kaszált. Ezzel a pénzzel bőven vissza tudja fizetni tartozásait, de a történetnek itt nincs vége: megnyerte első fordulós meccsét, a nála 718 hellyel előrébbálló Berankist három sima szettben, 6:3, 6:3, 6:4-re verte, sikerével pedig újabb 20000 fontot kaszált.

– mondta már széles mosollyal az arcán. – Amennyire szürreális az egész, annyira élvezem a helyzetet.” Willis már arról beszél, hogy rövid távú céljai között szerepel a legjobb 100-ba jutás, de a földön marad, hiszen „a Tour brutális, rengeteget kell utaznod és edzened, tisztába vagyok vele, hogy nem fog mindig így menni a játék.”

A brit teniszező a Warwick Boat Clubban edzősködik, amit a torna után is folytat majd, szimplán mert imádja a munkáját.

„A munkám segít két lábbal a földön maradnom. Még mindig a szüleimmel élek, micsoda álom, nem igaz?” – tette fel magának mosolyogva a kérdést.

Federert is megérintette

Micsoda álom, hát! Szerdán, a második fordulóban Roger Federerrel, a 17-szeres GS-győztes svájcival meccselhet. Federer természetesen hallott Willis történetéről, és elismerően szólt ellenfeléről.

„Nagyon megérintett a sztori. Úgy gondolom, hogy

Ez a srác a semmiből jutott el idáig, egy ilyen kemény sportban, mint a miénk, ez elképesztő teljesítmény” – fogalmazott a svájci zseni.

Willis már csak tudja, hogy milyen nehéz is ez az út a semmiből a centerpályáig: „A centeren játszom, amivel szerdán megvalósítom életem álmát. Nem úgy megyek ki, hogy megnyerem a meccset, mert valószínűleg nem fogom. De hogy mindent beleadok, az tuti!”

Marcus, mi már a foci-Eb-n megmutattuk: ekkora szívvel bármi lehetséges.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!