Vágólapra másolva!
Címvédéssel nyerte pályafutása 20. Grand Slam-bajnokságát Roger Federer. Az Australian Open döntőjében a 36 éves svájci a vártnál nehezebben győzött Marin Cilic ellen. A Rod Laver aréna tetejét behúzták a brutális melbourne-i hőség miatt, így fedettben, légkondicionált körülmények között játszottak. A svájci 3 óra 2 perc alatt 6:2, 6:7, 6:3, 3:6, 6:1-re diadalmaskodott, ami a Norman Brookes Challenge-kupa mellett négymillió ausztrál dolláros csekket is jelent neki.

Roger Federer 2004-ben maradt először veretlen az Australian Openen,

akkor Marat Szafint verte a döntőben 7:6, 6:4, 6:2-re. A mostani volt karrierje 30. GS-döntője. Melbourne-ben csak egyszer kapott ki a fináléban, 2009-ben Rafael Nadaltól. Tavaly sötét lóként, fél év kihagyást követően, amolyan teszt jelleggel indult és nyert. Most az elejétől őt tartották a legnagyobb esélyesnek a fogadóirodák. Ennek megfelelően menetelt a döntőig.

Roger Federer és Marin Cilic a mérkőzés előtt Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Recep Sakar

Marin Cilic 2014-ben a US Open elődöntőjében verte már Roger Federert

(6:3, 6:4, 6:4), de másik nyolc alkalommal kikapott a svájcitól. Például a tavalyi, wimbledoni döntőben, igaz, akkor sérülten játszott. Cilic egy éve a 2. fordulóban búcsúzott az Australian Openen és az elmúlt hét évben csak egyszer jutott el a legjobb 16-ig Melbourne-ben. A horvátnak karrierje második Grand Slam-trófeájához, a profi tenisz egyik legnagyobb bravúrjára volt szüksége: egy GS-en legyőzni a világelsőt és a ranglista másodikat, ami ebben az esetben Rafael Nadalt és Roger Federert jelentette.

Amikor alig tíz perc elteltével Roger Federer 4:0-ra vezetett,

joggal tartottak attól az illetékesek, hogy a két felejthető, sok kritikát kapott elődöntő után a finálé sem hoz látványos, izgalmas, a Grand Slamhez, a jegyárakhoz méltó csatát. Marin Cilic lassan összekapta magát, és fogadóként ugyan csak kettő pontot nyert, de egyre inkább azt üzente a játékával, hogy képes a fordulatra, a meglepetésre.

Roger Federer lehengerlően kezdte a mérkőzést Forrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Bai Xuefei

A 2. szettben 4:4-nél fogadóelőnyhöz jutott Federer, de Cilic, második adogatásból ütött ászt a kritikus pillanatban. Millimétereken múlott, ki tudja, mi történt volna, ha Federer a szettért adogathat.

A horvát szervája egyre hatékonyabban működött, kevesebbet hibázott az alapvonalról és kezdte jobban olvasni a svájci szerváját. Azért ahhoz, hogy 5:4-nél játszmalabdához jusson, gyakorlatilag a semmiből, Federer is kellett, aki két kettőshibát adogatott a 10. játékban. A legenda gyorsan korrigált, bár ebben Cilic is segítette, amikor 30:40-nél egy könnyű fonákot rontott el. A kimaradt lehetőség nem zavarta meg a 29 éves horvátot.

A testbeszéde mind jobban emlékeztetett a Nadal ellen mutatottra,

eltökélten rázta az öklét egy-egy fontos pont megnyerése után. Agresszívebb lett a játéka, nem csak bevállalt extra megoldásokat, de pontosan is kivitelezte azokat. A rövidítésben mini-brék hátrányból jött vissza egy parádés adogatás-fogadással. Majd egy gyönyörű, nyerő tenyeres kereszttel újabb játszmalabdákhoz jutott és a harmadikat, adogatóként meg is csinálta, magabiztosan.

Roger Federer először vesztett szettet az idei Australian Openen,

és a nézők dörzsölhették a tenyerüket, mert, a könnyű kaland helyett, kaptak egy valódi meccset.

A dráma fokozódása helyett, Roger Federer még egy sebességfokozattal feljebb kapcsolt és Cilicnek erre nem volt válasza.

A 3. játszmát egyetlen brék döntötte el a svájci javára,

majd amikor a horvát, a 4. legelején, 30:0-ről újra elbukta az adogatását (négy ki nem kényszerített hibával), megpecsételődni látszott a sorsa. Roger Federer játszott, csillogott, varázsolt, a publikum pedig végtelen hálával, hangos ovációval jutalmazta minden villanását.

Marin Cilic óriási feltámadást produkált Forrás: AFP/Saeed Khan

Szinte lehetetlennek tűnt, hogy Marin Cilic visszajöjjön a mérkőzésbe,

mert ahhoz el kellett volna nyernie a bázeli szerváját, ami addig egyszer sem sikerült neki. Ehhez képest, 2:3-nál, semmire vette el Federer szerváját és a bemutató, a gálaelőadás, hirtelen visszaalakult GS-döntővé. Sőt, pár perccel később Cilic megint brékelt, miután átvette az irányítást az alapvonaljátékban, és a játszmáért adogathatott. Nem torpant meg, pontot sem vesztett, 2 óra 30 perc után 6:2, 6:7, 6:3, 3:6-ra álltak,

jöhetett a döntő felvonás.

Marin Cilic egyre keményebben, élesebben lőtte a labdát és a mozgása is frissebbnek tűnt. Szorongatta a címvédőt, de kimaradt a kettő fogadóelőnye, majd kettő kettőshibával megajándékozva Federert, brékhátrányba került (0:2.) Roger Federer 1:3-ról fordította meg a döntőt tavaly az 5. játszmában, Rafael Nadal ellen, most ő vezetett ennyire, de nem engedte vissza ellenfelét. Még egyszer sebességet váltott és állva hagyta a horvátot.

A legendás svájci teniszező hatodszor is meghódította Melbourne-t Forrás: AFP/Saeed Khan

Roger Federer utolérte Novak Djokovicot és Roy Emersont az Australian Open-trófeák számát illetően, most már ő is hatszoros bajnok, Melbourne-ben. A világranglistán, egyelőre marad második, de 155 pontra megközelítette Rafael Nadalt és Indian Wells előtt akár meg is előzheti a spanyolt, aki tavaly döntőt játszott Acapulcóban.

Roger Federer 20. Grand Slam-győzelme után végig elérzékenyülten beszélt és el is sírta magát, miközben Rod Laver a lelátóról fényképezte a mobiljával.

Nehéz így este játszani, egész nap ezen járt az eszem, nagyon különleges diadal ez" - mondta a díjátadó ünnepségen a bajnok, majd patakzó könnyekkel fogadta a közönség ovációját.

Eredmény:
férfi egyes, döntő:
Roger Federer (svájci, 2.)-Marin Cilic (horvát, 6.) 6:2, 6:7 (5-7), 6:3, 3:6, 6:1

Roger Federer Grand Slam-győzelmei


Australian Open 2004, 2006, 2007, 2010, 2017, 2018
Roland Garros 2009
Wimbledon 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2012, 2017
US Open 2004, 2005, 2006, 2007, 2008

Mindent egy helyen az Eb-ről