Vágólapra másolva!
Nehéznek ígérkezett, könnyű kalandnak tűnt egy óra után, de drámai lett a vége, boldog befejezéssel. Fucsovics Márton pályafutása során először tudott meccset nyerni Grand Slam főtáblán. Az Australian Open első fordulójában, 3 óra 16 perc alatt 6:2, 6:3, 4:6, 7:5-re győzte le a moldovai Radu Albotot. A 32 közé kerülésért a 13. kiemelt Sam Querrey ellen lép pályára csütörtökön. 

Nem kis puttonyt cipelt Fucsovics Márton évek óta. Előbb azért küzdött kitartóan, hogy korábbi junior világelsőként, wimbledoni bajnokként végre a felnőttek között is főtáblára kerüljön egy Grand Slamen. A következő lépés, hogy mérkőzést nyerjen ezen a szinten. Legutóbb a US Openen nagyon közel járt a sikerhez, de végül döntő szett rövidítésben kikapott.

A moldovai Radu Albot ideális ellenfélnek látszott

az Australian Open első fordulójában a cél eléréséhez. Korábban négyszer találkoztak és a három évvel fiatalabb magyar háromszor jobbnak bizonyult. Az első meccsüket, a 2014-es US Open selejtezőt nyerte Albot, de azóta mindig Fucsovics örülhetett, aki most hét hellyel előzi a moldovait a világranglistán.

A 10-es pálya szinte egy átjáróház,

folyamatosan vonulnak mindkét oldalán az emberek és a szomszédos pályákról minden zaj átszűrődik. A 7-esen ráadásul két spanyol mérkőzött, hatalmas hangzavarban. Ezt persze mind ki kell zárni, mert alapvetően egyformán jelent kihívást mindkét játékosnak.

Fucsovics Márton győzelemmel kezdett Melbourne-ben Forrás: Origo

Albot úgy kezdte a párbajt, mint a maratonfutó, aki az első kilométeren akarja eldönteni a küzdelmet. Agresszívan támadta Fucsovics második adogatásait, de a lendülete gyorsan elfogyott és

tíz perc után egyértelműen a magyar irányított, dominált.

Kétszer is brékelte a moldovait. Ahogy Fucsovics mennyasszonya fogalmazott, ígéretes játékkal hozta a szettet.

A második játszma közben akár bosszankodhattunk is volna, mert az első kilenc labdamenet megnyerése (2:0) után Fucsovics visszaengedte a szettbe Albotot (2:2), de igazi ok nem volt az aggodalomra. A magyar uralta a játékot, minimális hibaszázalékkal teniszezve, támadásban és védekezésben egyaránt remekelve, időnként extra megoldásokkal pontot nyerve haladt előre magabiztosan. Amikor

1 óra 7 perc játékot követően 6:2, 6:3-ra vezetett, minden csodálatosnak, ideálisnak tűnt.

Semmi nem utalt arra, hogy a folytatás fordulatot hozhat. Igaz ugyan, hogy Albot önmagához képest is haloványabb teljesítményt nyújtott és egy-egy hosszabb labdamenet mintha túl sokat vett volna ki Fucsovicsból fizikálisan, de ezt letudtuk azzal, hogy be kell fejezni három játszmában.

Ennek megfelelően indult a 3. szett: ha nem is gyorsan, sőt sokkal inkább küzdelmesen, de 3:0 lett Fucsovicsnak.

Albot azonban nem adta meg magát könnyen.

Váratlanul bekerült a zónába és nem hibázva meglepte az épp holtponthoz érkezett magyart, 0:3-ról, 4:3-ra fordított és nehéz volt fogást találni rajta ebben az időszakban. Jellemző a játék ekkori képére, hogy 4:4-nél Fucsovics három ászt adogatott, de így is elbukta a szerváját, majd a játszmát is. Kicsit megrogyott a semmiből jött fordulattól, mint a bokszoló, amikor váratlanul meggyomrozzák.

A moldáv Radu Albot nem adta meg könnyen magát Forrás: AFP/2017 Getty Images/Steven Ryan

Egyből hátrányba került a 4. játszmában (40:15-ről veszítve el az adogatását), de fokozatosan kitisztulva, visszatalálva a korábbi játékához, 1:3-ról 5:4-re fordított.

Időnként szenzációsan védekezett és erőt adott neki a több tucat magyar szurkolása.

Amikor Albot először adogatott a meccsben maradásért valahogy túlélte a nehéz pillanatokat, de a második alkalomnál már nem volt válasza Fucsovics újabb parádés megoldásaira. A meccslabdához egy hatalmas tenyeres nyerő kellett és a következő pontot érő tenyeres már a boldogságot jelentette.

Fucsovics Márton térdre rogyott. Fohászkodott.

Láthatóan sokat jelentett neki a pillanat, a győzelem. Albot nem várta meg a hálónál, hogy gratuláljon neki, de Marci átszaladt hozzá és kezet ráztak. Magyar férfi versenyző - Sávolt Attila, aki most Fucsovics edzője - legutóbb 2002-ben nyert főtáblán az ausztrál nemzetközin. Most Fucsovicsnak ez is sikerült. Hatalmas siker ez.

Fucsovics Márton Melbourne-ben a következőket nyilatkozta:

Az első két játszmában nagyon jól játszottam, stabilan, agresszívan, a megfelelő taktikával. Az ellenfelem nem játszott túl jól. Nagyon jól jött ki, hogy 2:0-ra el tudtam húzni. Tudtam, hogy nagyon küzdős, nem fogja feladni, az utolsó pontig fog harcolni. Úgy gondolom, hogy én a harmadik és a negyedik szettben is jól játszottam, talán kicsit lepuhultak az ütéseim, az ellenfelem viszont feljavult, nagyon belejött a játékba. Amikor a negyedik szettben végig vezetett brékelőnnyel, megfordult a fejemben, hogy ebből ötödik is lehet és az nagyon kemény lesz fizikálisan.

A harmadik szett közepétől rengeteget kellett futnom, nagyon belejött a játékba, szinte futószalagra tett. Azzal tudtam visszajönni, hogy 5-10 százalékkal erősebben kezdtem ütni a labdáimat és kellett pár extra megoldás is hozzá. Fantasztikus volt a szurkolás. Szinte Davis-kupa hangulatban éreztem magam. Örülök, hogy ilyen sokan kilátogattak a mérkőzésemre. A negyedik szett végén nekem kellett megnyerni a mérkőzést. Nagyon örülök, hogy sikerült nyernem, nem jutottunk el az ötödik szettig. Mikor meglett, olyan érzés volt, mintha az egész versenyt nyertem volna meg. Ez egy mérföldkő a karrieremben.

Fucsovics Márton–Radu Albot (moldovai) 6-2, 6-3, 4-6, 7-5