Vágólapra másolva!
Piros Zsombor öt mérkőzéslabdát hárítva bejutott a selejtező második fordulójába az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

A világranglistán 556. magyar játékos szerdán a 180. helyen álló argentin Facundo Bagnisszal találkozott, aki salakpályás játékosnak számít, és eddig nem nyert meccset az Australian Openen: 2012-ben a selejtező, tavaly pedig a főtábla első körében kapott ki.

Az élete első felnőtt Grand Slam-versenyén részt vevő Piros tavaly megnyerte a melbourne-i viadalt a junioroknál, így idénre szabadkártyát kapott a selejtezőre.

Jó előjelnek tűnt, hogy múlt héten az Új-Kaledóniában rendezett challenger-tornán meccslabdákat hárítva verte az első helyen kiemelt francia Julien Benneteau-t (56.), és pályafutása során először győzött le top 100-as riválist.
A szerdai mérkőzésen a 18 éves Piros 2:0-ra elhúzott, ám balkezes ellenfele utolérte őt, majd 5:4-nél ismét brékelt, és szettelőnybe került.

Piros Zsombor sikerrel vette első felnőtt GS-akadályát Forrás: NurPhoto/Robert Szaniszlo/NurPhoto/Robert Szaniszlo

A folytatásban a 27 éves Bagnisnak 4:5-nél két meccslabdája volt, de a magyar teniszező remek szervákkal hárította őket, majd 5:6-nál is megismételte ezt a bravúrt. A rövidítésben ötödik mérkőzéslabdájával sem tudott élni a dél-amerikai, majd Piros kihasználta második szettlabdáját, és kiegyenlített.

A döntő szett már Piros egyértelmű fölényét hozta, aki két és fél óra elteltével ünnepelhette továbbjutását. A kvalifikáció második körében a negyedik helyen kiemelt Bjorn Fratangelo (107.) vagy a szintén amerikai Mitchell Krueger (198.) lesz az ellenfele, a főtáblára jutáshoz három győzelem szükséges.
A nőknél Stollár Fanny (214.) érdekelt a selejtezőben, ő a svájci Viktorija Golubic (116.) ellen kezd csütörtökön.
Az Australian Open hétfőn kezdődő főtáblás küzdelmeiben Fucsovics Márton és Babos Tímea alanyi jogon lesz érdekelt.

Eredmény:
selejtező, 1. forduló:
Piros Zsombor-Facundo Bagnis (argentin) 4:6, 7:6 (9-7), 6:2


A magyar játékos így értékelt a győzelem után az Origónak:

"Nagyon büszke voltam magamra, mert nem csak nyugodtan, de pazar játékkal kezdtem. Ehhez azért ő is kellett, mert az elején elég röviden teniszezett. Aztán elkezdett keményebben pörgetni és a szögeket is egyre jobban érezte, rengeteget futottam - kezdte a visszaemlékezést az első játszmára Piros Zsombor.

Piros Zsombor ellenfele is érezte a magyar szurkolók nyomását Forrás: MTI/Illyés Tibor

Tudom, hogy hihetetlen, de annyira biztos voltam magamban a meccslabdáknál, hogy megcsinálom, nem rontok, ami tényleg egészen különleges érzés. Főleg a rövidítésben, 6:7-nél éreztem valami extra energiát.

Természetesen sokat jelentett a magyar szurkolók biztatása,

kicsit déjà vu érzésem volt, ezt a hangulatot már megtapasztaltam itt tavaly.
A döntő szettben nem nagyon volt taktika, csak arra próbáltam koncentrálni, hogy minél rövidebb labdameneteket játsszunk.

Ha egy teniszező öt meccslabda hárítása után kezdi a harmadik szettet, akkor minden pontot megbecsül, mert tudja, hogy akár már az öltözőben is lehetne. Levettem magamról minden nyomást, felszabadultan teniszeztem.

Egy mérkőzés után még soha nem éreztem magam ennyire fáradtnak, a lábaimban éreztem, érzem a fáradtságot, de már megkezdtem a regenerálódást. Sokat nyújtok, megyek jégfürdőbe, iszom az előírt, már bevált folyadékokat. Jól fog jönni, hogy csütörtökön nem kell pályára lépnem, szerintem péntekig feltöltődöm.
Az ellenfelem gratulált a meccs után, de megjegyezte, hogy ilyen idegesítő szurkolótábor előtt még nem játszott" - idézte fel a közel 3 órás drámai párbaj titkait Piros Zsombor.