Vágólapra másolva!
Sporttörténelmet ír idén nyáron Győr. Június 27-től 30-ig zajlik a Rába-parti városban az I. Junior Torna Világbajnokság. A 14-15 éves lányok és 16-17 éves fiúknak korábban még soha nem rendeztek vb-t a sportágban. A különleges eseményre különleges tornaszerekkel is készülnek a rendezők, kifejezetten a győri vb-re gyártották az eszközöket. Hatszáznál is többen akkreditáltak, az indulókat egy újonnan bevezetendő rendszerrel pontozzák majd, az esemény kabalállata azonban nem új: Hugoo, a győri kakas már a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál előtt kikelt.

Habár szűk egy hónap még hátravan az I. Junior Torna Világbajnokság kezdetéig, Győrben már most minden a június végi eseményről szól. A jegyértékesítés napokkal ezelőtt megkezdődött, és mivel a városban nagy hagyománya van a tornasportnak, hatalmas érdeklődésre számítanak a szervezők. Borkai Zsolt polgármester bízik benne, hogy világszínvonalú világbajnokságnak ad otthont Győr. "Szeretett sportágam szeretett városában rangos világbajnokságot rendezünk.

Szeretnénk a jövőben több nagy nemzetközi versenyt vendégül látni, a 2017-es EYOF után ehhez most az kell, hogy magas színvonalú vb-t rendezzünk nyáron" - mondta a városvezető. Szintén bizakodóan nyilatkozott dr. Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke is. "Nagy öröm számunkra, hogy először Magyarország adhat otthont a junior torna-világbajnokságnak.

Biztos vagyok abban, hogy Győr városával karöltve emlékezetessé tesszük ezt a sporttörténelmi eseményt!"

A szövetség főtitkára, Altorjai Sándor a nemzetközi érdeklődést emelte ki. "Dél-Amerikától Ausztráliáig folyamatosan érdeklődnek a világbajnokságról. Tudomásunk szerint a tengerentúli válogatottak egy héttel korábban érkeznek Győrbe, ahol a világ egyik legjobb edzőcsarnokában végzik el az utolsó simításokat" – összegzett a főtitkár.

Majdnem ezer versenyzőt várnak Forrás: Freschli Jozsef

Több százan érkeznek Győrbe

Az esemény főszereplői, a sportolók, edzők és kísérőik több százan érkeznek. Első körben 634 akkreditációt adtak ki, de

az összes delegációval együtt 800-nál is több vendégre számítanak Győrben, ahol június közepén kezdődik meg az Audi Aréna beépítése.

A magyar színeket hat versenyző képviseli, rajtuk kívül további két tartalékot is megneveztek a szakemberek. A lányoknál Makovits Mirtill, Szujó Hanna és Szilágyi Nikolett alkotja a magyar csapatot, míg tartalékként Szmirnov Anna tagja a keretnek. A fiúknál Balázs Krisztián, Kovács Márton, Dobrovitz Ádám és Bátori Szabolcs készülhet a sportág első junior torna-világbajnokságára, ők a szűk keret tagjai, de náluk csak az utolsó pillanatokban dől el, hogy ki lesz az a három tornász, aki indulhat a vb-n.

Kisfilmben a főszereplők

A többszörös junior válogatott Szujó Hannának és az ifjúsági olimpiai érmes Balázs Krisztiánnak már a vb előtt is komoly feladata volt, kettejük főszereplésével készült ugyanis a torna hivatalos videója.

A Győrben elkészített filmben Győr egyik népszerű játszóteréről a tornacsarnokba jutunk, ahol két gyakorlat mozzanatait láthatják a nézők:

Szujó Hanna felemáskorláton, Balázs Krisztián pedig lólengésben mutatkozik be, majd a film végén megjelenik az esemény szíves logója is. Utóbbi azt szimbolizálja, hogy Győr mindenkit SZÍVesen vár a világbajnokságra.

Balázs Krisztián az egyik főszereplője a vb hivatalos kisfilmjének Forrás: Freschli Jozsef/MATSZ

Külön gyártott sportszerek

A sporttörténelmi eseményhez egyedülálló sporteszközök is járnak. Stuttgartban, külön a junior vb-re gyártották le azokat a szereket, melyeken az indulók versenyeznek majd.

A hazai szövetség által megvásárolt eszközöket a vb után fővárosi és vidéki egyesületek kapják meg.

Izgalmas eseményhez izgalmas kisfilm is jár Forrás: MATSZ

Forradalmi pontozás

Egy új pontozószoftver is bemutatkozik a győri vb-n. Az egyik japán elektronikai vállalat által gyártott rendszer ismeri a gyakorlatokat, így az egyes szerekre telepítve a sorozat végén azonnal javasol egy pontszámot a pontozóbíróknak. "A nemzetközi szövetség tervei szerint ez a pontozás ott lesz az októberi stuttgarti világbajnokságon és a 2020-as tokiói olimpián is. A japán Fujitsu vállalatról van szó, amelynek terméke letisztultabbá teheti a pontozást" – számolt be a technikai újításról Altorjai Sándor, a Magyar Torna Szövetség főtitkára. Az előzetes tervek szerint a győri világbajnokságon a lányoknál az ugrás és a gerenda, a fiúknál pedig a lólengés, a gyűrű és az ugrás kap elektronikus pontozó rendszert. Természetesen a szoftver tényleges bevezetéséig még hosszú tesztelésekre és egyeztetésekre van szükség.

Hugoo biztat mindenkit

Az I. Junior Torna Világbajnokságon a sok újdonság mellett lesz egy jól ismert arc, pontosabban figura is. Hugoo, a győri kakas már a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál előtt kikelt, azóta minden győri sporteseményen jelen van kabalafiguraként. A sporttörténelmi junior torna-világbajnokságnak is a győri kakas lesz a kabalaállata. A nevében a "Hu" Magyarországot jelöli, a "go" pedig a biztatást.

Hugoo Forrás: MATSZ
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!