A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Karakas Hedvig bronzérmes a budapesti cselgáncs Grand Prix-n

KARAKAS Hedvig
Budapest, 2019. július 12. A bronzérmes Karakas Hedvig a nők 57 kilogrammos súlycsoportjának eredményhirdetésén a cselgáncs Budapest Grand Prix-n a Papp László-sportarénában 2019. július 12-én. MTI/Czagány Balázs
Vágólapra másolva!
Az 57 kilogrammos Karakas Hedvig bronzérmet nyert, míg a 48 kilogrammos Csernoviczki Éva ötödik lett a budapesti Papp László Sportarénában zajló olimpiai kvalifikációs cselgáncs Grand Prix pénteki nyitónapján.

A Papp László Budapest Sportarénában már a 10.30 órás kezdésnél remek hangulat várta a versenyzőket minden idők legnépesebb GP-viadalán, ahol idén 88 ország 654 dzsúdósa lép tatamira.
A legkisebbeknél (48 kg) az olimpiai bronzérmes Csernoviczki Éva erőnyerőként a 16 között kezdett, első ellenfele a brazil Eduarda Francisco volt. A tatabányaiak kétszeres Európa-bajnoka előbb egy horogdobásra vazaarit kapott, majd átforgatva vitte földre riválisát, és ipponnal lezárta a mérkőzést. Nem sokkal később a negyeddöntőben is határozottan ment tovább Csernoviczki, aki már a döntőbe kerülésért harcolhat.

A 48 kg-ban olimpiai bronzérmes versenyző a negyeddöntőben a spanyol Laura Martinez Abelendával csapott össze. A tatabányaiak kétszeres Európa-bajnoka - aki 2014-ben aranyérmet nyert a magyar GP-n - 15 másodperccel a négyperces mérkőzésidő vége előtt ipponnal nyert, és az elődöntőben a japán Tonaki Funával találkozik.

Az 57 kilogrammosoknál a világbajnoki harmadik Karakas Hedvigre a portugál Wilsa Gomest követően, a 16 között az orosz Katerina Gyocsenko várt. A meccs már hosszabbításra állt, ám a Honvéd dzsúdósa az utolsó másodpercben vazaarit kapott egy dobásra, és továbbjutott.

Karakas Hedvig (fehérben) és a kínai Lu Tung-csüan a nők 57 kilogrammos súlycsoportjának küzdelmében Forrás: MTI/Czagány Balázs

Súlycsoporttársa, Kovács Kitti egy győzelem után az osztrákok kétszeres Európa-bajnokával, a 39 éves Sabrina Filzmoserrel szállt szembe. Az összecsapás bő egy percig tartott, amikor a 18 esztendővel idősebb Filzmoser leszorítással nyert.

Férfi 66 kilóban Boros Bence második mérkőzésén, a 16 között a jóval esélyesebb, világbajnoki bronzérmes Tal Flickerrel találkozott. Az izraeli ellenfél alaposan megküzdött a győzelemért, ugyanis csak hosszabbítás után tudta legyűrni a kaposvári versenyzőt.

Az U23-as Eb-ezüstérmes Pupp Réka 52 kilóban magabiztosan búcsúztatta spanyol ellenfelét, majd a 16 között fojtással kikapott a japán Maeda Csisimától.

A 48 kilogrammban olimpiai bronzérmes Csernoviczki Éva harmadik mérkőzésén, a négy között a japán Tonaki Funával csapott össze. A tatabányaiak kétszeres Európa-bajnoka - aki 2014-ben aranyérmet nyert a magyar GP-n - eddigi két meccsükön kikapott ázsiai riválisától, először éppen a budapesti GP-n, 2015-ben. A harmadik csata eleinte a 32 éves Csernoviczki kedve szerint alakult, mivel már 15 másodperc elteltével vazaarival vezetett, ám másfél percnél a 2017-ben a magyar fővárosban világbajnok Tonaki leszorítást kezdeményezett, és győzött. Csernoviczki a bronzéremért az ukrán Marina Csernyakkal küzd meg.

Csernoviczki Éva (kékben) és a japán Funa Tonaki a nők 48 kilogrammos súlycsoportjának elődöntőjében Forrás: MTI/Czagány Balázs

Az 57 kilogrammosoknál a világbajnoki harmadik Karakas Hedvigre két győzelmet követően a negyeddöntőben a kínai Tung-jüan Lu várt. A Honvéd dzsúdósának a találkozó derekán, egy hosszú földharcot követően sikerült megragadnia ellenfele karját, és karfeszítéssel győzött. Nem sokkal később a négy között az Eb-ezüstérmes Karakas az olimpiai címvédő brazil Rafaela Silvával csapott össze, aki 5-2-re vezetett kettejük párharcában, és akitől kikapott tavaly a budapesti GP-elődöntőben. Nyolcadik mérkőzésük négy percen át csak intéseket hozott, majd az aranypontig tartó ráadás harmadik percében Silva kilépésért megkapta harmadik intését. A csarnok ünnepelni kezdett, de a bíró visszavonta az ítéletet, majd két perccel később a brazil egy dobásra ippont kapott és nyert. Karakas a bronzéremért a lengyel Anna Borowskával csap össze.

Az olimpiai bronzérmes Csernoviczki Éva három győzelemmel és egy vereséggel jutott el a bronzcsatáig, ahol az ukrán Marina Csernyak várt rá. Kettejük párharcában Csernoviczki állt jobban 4-1-re, és a többi között a riói játékokon is megverte riválisát.

A hatodik csata kiegyenlített küzdelmet hozott egy-egy intéssel, majd jöhetett az aranypontig tartó hosszabbítás. Ebből 17 másodperc telt el, amikor a kétszeres Eb-harmadik Csernyak egy horogdobásra ippont kapott és nyert.

A tatabányaiak kétszeres Európa-bajnoka 2014-ben aranyérmet szerzett a magyar GP-n, ezúttal viszont lemaradt a dobogóról.

- jelentette ki a 32 éves Csernoviczki Éva.

Karakas Hedvig három győzelem és az elődöntőben elszenvedett vereség után a bronzcsatában a lengyel Anna Borowskával csapott össze, aki két Grand Slam/Grand Prix-éremnél tartott.

Karakas Hedvig (kékben) és a lengyel Anna Borowska a nők 57 kilogrammos súlycsoportjának bronzmérkőzésén Forrás: MTI/Czagány Balázs

Kettejük első összecsapásán az ellenfél belenyúlt az Eb-ezüstérmes Karakas szemébe, őt azonban ez, és a bírótól kapott intés sem zavarta meg. A találkozó 45 másodperccel a vége előtt dőlt el, amikor a Honvéd dzsúdósa megkontrázott egy dobást, erre vazaarit kapott, majd előnyét rutinosan megőrizte a gongszóig.

- mondta az eredményhirdetést követően Karakas.

A 29 éves Karakas pályafutása során 17. bronzérmét szerezte meg GP- és GS-viadalokon.

Az ötödik budapesti GP-n - a 2020-as tokiói olimpia kvalifikációs sorozatának egyik kiemelt eseményén - a magyar válogatott 40 versenyzője indul. A viadal győztese 700 világranglistaponttal gazdagodik, ez annyi, amennyi az Európa-bajnoki aranyéremért jár. Az érem és a pontok mellett a magyar fővárosban százezer dollár (28,6 millió forint) talál gazdára, az egyéni aranyéremért a győztes átszámítva 820 ezer forintot kap.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!