Az egész kerékpáros naptárat felforgatta a Tour de France új időpontja

cycling TOPSHOTS Horizontal TOUR DE FRANCE PODIUM FULL LENGTH
Colombia's Egan Bernal (C) celebrates his overall leader's yellow jersey on the podium of the 21st and last stage of the 106th edition of the Tour de France cycling race between Rambouillet and Paris Champs-Elysees, in Paris on July 28, 2019. (Photo by JEFF PACHOUD / AFP)
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány miatt bő másfél hónappal később, augusztus 29. és szeptember 20. között rendezik meg a Tour de France-t - adta hírül a versenyt szervező ASO és a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség szerdán.

A nemzetközi szövetség (UCI) szerdai közlése szerint augusztus 29. és szeptember 20. között rendezik meg az eredetileg június 27. és július 19. közöttre kiírt viadalt.

- mondta Christian Prudhomme versenyigazgató.

A 107. Tour de France bő másfél hónappal később kerülne megrendezésre Forrás: AFP/Jeff Pachoud

Közlése szerint a háromhetes viadal útvonala 99 százalékban változatlan marad majd, azaz Nizzában lesz a "nagy rajt" és hagyományosan Párizsban a befutó.

Prudhomme arról is beszélt, korábbi időpont is felvetődött, de a versenyzőknek kell néhány hónap, hogy megfelelően felkészüljenek egy olyan versenyre, mint a Tour.

A halasztás hétfőn vált szinte biztossá, mivel Emmanuel Macron francia államfő július közepéig eltolta a tömegrendezvényekre vonatkozó tiltás időpontját.

A Tour új időpontja alaposan átalakíthatja az országúi kerékpársport versenynaptárát az év hátralévő részére. A tervek szerint a (fél)szezon a nemzeti bajnokságokkal kezdődne az augusztus 22-23-i hétvégén.

Szinte kizárt, hogy az eredetileg augusztus 14. és szeptember 6. közötti három hétre kiírt Vuelta Espana kerékpárverseny a Tourral átfedésben marad.

Továbbá a Tour párizsi befutójának napján kezdődik Svájcban az országúti világbajnokság (szeptember 20-27.). Az UCI közleményében az áll, hogy marad az eredeti időpont az eseménynek.

Nagy kérdés, hogy ősszel mikor rendeznék meg így a spanyol körversenyt, ugyanis a májusi Giro d'Italia a tervek szerint egy októberi, világbajnokság utáni dátumot tűzött ki céljának. Viszont ha azt nézzük, hogy Spanyolországban még novemberben is kellemes, meleg időjárás a jellemző, akkor nem biztos, hogy gondot okozna a halasztás a Vueltának sem.

A Tour de Hongrie szervezői már korábban bejelentették, hogy a májusi időpont ellehetlenülése után egy októberi hetet fognak majd választani a versenynek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!