Egyedülálló versenyt szervez a sakkvilágbajnok, Magnus Carlsen

Magnus Carlsen
Magnus Carlsen megállíthatatlan
Vágólapra másolva!
Rendhagyó tornát szervez a sakkozás aktuális férfi világbajnoka, Magnus Carlsen, aki a világ legjobbjait, azaz lehetséges kihívóit várja a monitorok elé.

A norvég klasszis a világ hét legjobb játékosát hívta meg az április 18-án kezdődő online tornára, köztük a világranglistán második amerikai Fabiano Caruanát, és a harmadik helyezett kínai Ting Li-zsent is, írja cikkében a Magyar Nemzet Online.

A torna lebonyolítása is rendhagyó lesz: a nyolc résztvevő először körmérkőzést vív egymással, méghozzá úgy, hogy két-két sakkozó négy partit vált 15 perces gondolkodási idővel, lépésenként 10 másodperces bónusszal. Az első négy kerül be az egyenes kieséses szakaszba.

Magnus Carlsent az online térben sem lesz könnyű legyőzni Forrás: Lennart Ootes/Lennart Ootes

Mivel a sakkozás történetében is akadtak példák csalásra, a játékosoknak vállalniuk kell, hogy a játszmák idejére bekamerázzák magukat.

„A sakk különleges sportág, teljesen mindegy, hogy a lépéseket egy fatáblán, figurákkal vagy egy számítógép kijelzőjén teszik meg. Ez lehetőség teremt a sakkozóknak, hogy a legmagasabb szinten is versenyezzenek. Ugyanakkor felelősséggel is jár, hiszen így szórakoztathatják a szurkolókat azokban az időkben, amikor nincs más élő sportesemény" – beszélt a viadal küldetéséről Carlsen, aki jól látja, hogy a járvány kikényszerített kényszerű bezártságban ugrásszerűen megnőtt az online sakkfelületek látogatottsága.

A sakkozók egyébként a járvány dacára is sokáig kitartottak, hiszen március közepén az oroszországi Jekatyerinburgban megpróbálták megrendezni a világbajnokjelöltek nyolcas tornáját, amelynek győztese kihívhatta volna Carlsent, azonban egy hét után mégis le kellett fújni a viadalt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!