Újabb tudós mondott le a jövő évi tokiói olimpiáról

Tokyo Olympics Postponed Due To Coronavirus Pandemic Tokyo Olympic postponed Coronavirus Pandemic COVID 19 Tokyo 2020 OLYMPIC GAMES Japan Tokyo paralympic PARALYMPIC GAMES games postponement announcement protective face masks Alessandro Di Ciommo NurPhoto
People wearing protective face masks in Tokyo due to the outbreak of coronavirus disease (COVID 19) walk past a screen showing a logo the Tokyo 2020 Olympic Games and Tokyo 2020 Paralympic Games after the announcement of the games postponement to the summer of 2021. Japan, March 24, 2020. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Ivata Kentaro, a fertőző betegségek professzora nagyon pesszimista a japánok jövő nyári olimpiarendezése kapcsán.

– hangsúlyozta egy hétfői telekonferencián a Kobe Egyetem professzora. Hozzátette, az idén nyárról egy évvel elhalasztott tokiói ötkarikás játékok megtartásának feltétele, hogy világszerte megfékezzék, és kordában tartsák a koronavírus-járványt. Ivata Kentaro elmondta, nagyon pesszimista a jövő nyári rendezés kapcsán, és csak úgy tudná elképzelni, ha például nézők nélkül zajlanának a versenyek, vagy rendkívül korlátozott lenne a résztvevő országok száma.

"Rengeteg sportolót kell meghívni, számos helyről, ami nem igazán kompatibilis ezzel a fertőzéssel. Japán jövő nyárra képes lesz kezelni ezt a betegséget, de nem hiszem, hogy ugyanez a világon mindenütt így lesz" – magyarázta.

Az olimpia szervezőbizottsága és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábban kijelentette, kizárólag azzal számolnak, hogy 2021. július 23-tól augusztus 8-ig megrendezhető lesz az olimpia, nincs B tervük.

Egyre kevesebb az optimista hang Forrás: NurPhoto via AFP/Alessandro Di Ciommo/NurPhoto/Alessandro Di Ciommo

Devi Sridhar, az Edinburgh-i Egyetem professzora szerint a játékok jövő nyári megtartása azon múlik, lesz-e már addigra védőoltás a koronavírusra. Ali S. Khan, a Nebraskai Egyetem dékánja viszont úgy vélekedett, 15 hónap elegendő a közegészségügy számára, hogy ezt a problémát oltás vagy gyógyszer nélkül is kezelni tudja.

Hozzátette, némileg át kellene gondolni az eseményt a versenyhelyszínek, a sportolók és a nézők szempontjából.

Az olimpiának körülbelül 11 ezer, a paralimpiának 4400 résztvevője lesz, őket rengeteg edző, sportvezető és szurkoló kíséri.

Zach Binney, az amerikai Emory Egyetem epidemiológusa szerint is meg kell várni a vakcinát egy ilyen jelentős esemény megrendezésével.

A jövő nyári időpontot túlságosan optimistának tartja,

és mint mondta, védőoltás nélkül a tömegben minden egyes ember kockázatot jelent, vagyis 50-100 ezer ember előtt versenyeket, mérkőzéseket rendezni óriási kockázat. Binney, azt várja, hogy a vakcina 2021 végére készülhet el. Leszögezte, az olimpia egyedülállóan kockázatos esemény lenne, komoly fenyegetést jelentenének a fertőzött területekről Japánba érkező, majd onnan hazautazó személyek.

Az epidemiológus szerint az lenne a legbiztonságosabb, ha a sportolók már négy-hat héttel az olimpia előtt Tokióba érkeznének, és mielőtt az olimpiai faluba mennének, két hétig szigorúan elszigetelnék őket, így a falu vírusmentes karanténövezetté válna.

Jason Kindrachuk, a kanadai Manitoba Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője

azt reméli, hogy a vakcina egy év múlva rendelkezésre áll majd,

de figyelmeztetett, hogy az emberek beoltása időbe telik, ráadásul idő kell ahhoz is, hogy a szervezet hatékony védelmet alakítson ki a fertőzéssel szemben. Meglátása szerint ha az oltás addig nem készül el, a szervezők akkor is képesek megtartani az ötkarikás játékokat, ha rugalmasak, és jól felkészültek.

Japán hivatalosan 12,6 milliárd dollárt költ az olimpiarendezésre, bár a kormány ellenőrzőtestülete a kétszeresére becsüli az összeget. A halasztás további 2-6 milliárd dollárt emészt fel.

Mindent egy helyen az Eb-ről