A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Négy évtizede nem látott magasságokba törhet Fucsovics Márton a Roland Garroson

Fucsovics Márton tenisz Roland Garros
Hungary's Marton Fucsovics returns the ball to Russia's Daniil Medvedev during their men's singles first round tennis match on Day 2 of The Roland Garros 2020 French Open tennis tournament in Paris on September 28, 2020. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / AFP)
Vágólapra másolva!
Fucsovics Márton olyan dologra készül, amire egyedül Taróczy Balázs volt képes az elmúlt négy évzitedben: a legjobb nyolc közé jutni egy Grand Slam-tornán.

A 28 éves magyar teniszező Taróczyhoz hasonlóan szintén a salakos Grand Slamen, a Roland Garroson érheti el ezt a bravúrt. Legendás elődjének ez két alkalommal, 1976-ban és 1981-ben is sikerült. Utóbbi volt a legutolsó alkalom, hogy magyar férfi teniszező egyéniben ilyen messzire jutott volna a négy legrangosabb verseny valamelyikén.

Fucsovics egy újabb bravúr kapujában Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Ha negyeddöntősök sorát kibővítjük a női egyéni versenyekre is, akkor Szávay Ágnes járt legutóbb ilyen magasságokban. 2007-ben, alig 18 évesen a US Openen játszhatott negyeddöntőt, Taróczyhoz hasonlóan neki is ez jelentette a végállomást.

Ahhoz, hogy Fucsovics bejusson a legjobb nyolc közé Párizsban, egy olyan bravúrt kell bemutatnia, mint amit az első fordulóban megtett. Akkor a 4. kiemelt Danyil Medvegyevet négy szettben búcsúztatva okozta a torna egyik legnagyobb meglepetését. Viszont ha azt vesszük, hogy mennyire nem fekszik ez a borítás Medvegyevnek (négyből négy első fordulós kiesés a Garroson), akkor lehet, hogy

hétfőn 11:00-tól egy még extrább teljesítményre lesz szüksége az orosz honfitársa, Andrej Rubljov ellen.

Rubljov kiváló formában érkezett a "salakos Grand Slamre". A 22 éves teniszező megnyerte a hamburgi tornát, ami a Garros egyik felvezetőversenye. A 12. kiemelt az első körben Sam Querrey ellen csak egy ötszettes küzdelemben tudott tovább jutni, a spanyol Alejandro Davidovich és a korábbi wimbledoni döntős Kevin Anderson ellen már jóval könnyebben vette az akadályokat.

Fucsovics a Medvegyev elleni bravúrja után két könnyebb, hozható mérkőzést tudott megnyerni, előbb Albert Ramos-Vinolast, majd Thiago Monteirót búcsúztatta, egyaránt három játszmában. A legjobb magyar teniszezőnek egyértelműen fekszenek ezek a szokatlan párizsi körülmények, a hidegebb-nyirkosabb időjárás is segíti a labdamenetek során.

Újabb győzelme esetén Fucsovics négy évtizede nem látott magasságokba emelkedhet. De ahogyan ez a 39 éves "ínség" is mutatja, a magyar teniszezőktől annyira ritka az ehhez hasonló kiváló szereplés, hogy már eddigi teljesítménye is hatalmas dolognak számít.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!