A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ez már rég nem a sportról szól - őrült összegbe kerülne Japánnak az olimpia lemondása

Five-ring Olympic symbol in Tokyo, Japan Tokyo Olympics Summer Olympics Tokyo 2020 2020 Summer Olympics Games of the XXXII Olympiad Olympics mark trademark five Horizontal OLYMPIC GAMES SYMBOL LOGO RING RINGS
A photo shows a five-ring Olympic emblem at Odaiba Marine Park water area in Minato Ward, Tokyo on February 23, 2021. The Tokyo Olympics, which would be held in 2020, has been postponed to 2021 due to the new coronavirus COVID-19. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Norikazu Tateishi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Vágólapra másolva!
Egészen megdöbbentő, de Japánnak 17 milliárd dollár veszteséget okozna, ha Tokióban mégis úgy döntetnének, hogy nem kérnek a július 23-án kezdődő nyári olimpiából, majd az azt követő paralimpiából. Ugyanakkor a japánok csapdahelyzetben is vannak, mert az olimpia megrendezését egyedül nem mondhatják le. Azt ugyanis csak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság teheti meg. Közben a helyzet fokozódik: már az olimpia egyik hivatalos partnere, az Asahi Simbun című lap is a játékok azonnali törlését követeli.

Egy japán gazdasági kutatóintézet becslése szerint

az olimpia lemondása 17 milliárd dollár veszteséget okozna az ázsiai szigetországnak.

Minden nap egyre közelebb a július 23-i megnyitó, de ahogy haladunk előre az időben, úgy erősödik fel egyre jobban az az óhaj, hogy törölni kellene az eseményt. Japánban biztosan így van ez, de a NOB egyelőre a füle botját sem mozgatja ebben a kérdésben. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság illetékes vezetői csak egy dolgot hajlandóak kommunikálni:

az olimpiának minden körülmények között el kell kezdődnie július 23-án.

Thomas Bach NOB-elnököt az sem érdekli, ha a rendezés áldozatokkal jár - ez az ostoba kijelentés sem légből kapott, hanem a német sportvezető szájából hangzott el a minap.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke és Szeiko Hasimoto, a szervező bizottság vezetője. Ők nem akarják lemondani az olimpiát Forrás: AFP/Franck Robichon

Igaz, Bach is észrevehette, hogy ezzel túllőtt a célon, mert később gyorsan hozzátette: ő nem emberi áldozatokra gondolt. Milyen rendes ember ez a német, miközben Japán hetek óta képtelen megfékezni a koronavírus negyedik hullámát.

A NOB hagymázas álma így fordul drámaivá: a világ egyesítésére szánt eseményt (az olimpiát) az elszigeteltség és félelem légkörében akarják megrendezni.

"Amikor az olimpia 2020-ban elmaradt, azt hangoztatták, hogy az egy évvel későbbi rendezéssel bebizonyosodik: a világ legyőzte a vírust és ezt az olimpiával lehet megünnepelni" - mondta Katsutoshi Kawano, a Japán Önvédelmi Erők volt vezetője.

Az olimpia nyitányának közeledése növeli a tiltakozást a szigetországban Forrás: APA-PictureDesk via AFP/Stanislav Kogiku / picturedesk.com/Stanislav Kogiku

Ugyanakkor a Nomura Kutatóintézet - amely közzétette a 17 milliárd dolláros veszteségről szóló előrejelzést - azt is hozzátette:

a rendezés még nagyobb válságba lökheti a járvány miatt már amúgy is megroggyant japán gazdaságot.

Szerintük a most is tartó rendkívüli állapot, amelyet minden bizonnyal május 31. után is fent kell tartani, sokkal nagyobb károkat okoz, mint az olimpia lemondása.

Japán egyes részei - ebbe pont beletartozik a főváros, Tokió - jelen pillanatban súlyosan fertőzött területek, a koronavírus egyelőre megfékezhetetlennek tűnik. Az oltások ugyan elindultak, de nagyon lassan haladnak. Az olimpia esetleges lemondása felé terelte a figyelmet az USA Külügyminisztériumának hétfői ajánlása. Washington az eddigi 3-asról 4-es riasztási fokozatra emelte azt a veszélyt, amit a Japánba történő utazás okoz.

Egyben az javasolta az amerikai állampolgároknak, hogy senki se utazzon a szigetországba.

Ez természetesen érinti az összes amerikai olimpikon helyzetét is, de az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága egyelőre nem kommentálta ezt a fejleményt.

Ilyen olimpiát rendez majd Japán. Üres nézőtér és távolságtartás minden pillanatban Forrás: AFP/Charly Triballeau

Közben egyre több japán gazdasági vezető száll síkra az olimpia lemondása mellett. Masayoshi Son, a SoftBank Group milliárdos alapítója kritizálta az olimpia megrendezését, míg Hiroshi Mikitani, a Rakuten Group online kereskedelmi cég milliárdos alapítója és vezérigazgatója azt mondta, hogy a játékok megrendezése öngyilkosság.

Az Asahi Shimbun című japán napilap - amely a játékok egyik hivatalos médiatámogatója -, szerdán egy

szerkesztőségi felhívásban szólította fel az ország miniszterelnökét, Szuga Josihidét, hogy ne tétovázzon, hanem hozza meg a játékok lemondásáról szóló döntést.

Ez az első olyan alkalom, amikor olyan szervezet áll ki az olimpia törlése mellett, amely a játékok hivatalos támogatói közé tartozik.

"Ami a tokiói olimpia megrendezését illeti, az egy komoly csapás az egész világra nézve" - mondta Jules Boykoff, az oregoni Csendes-óceáni Egyetem professzora, aki számos könyvet írt az olimpiai játékokról.

Az olimpiai ötkarika és a vakcinákkal teli fecskendők Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

Mivel csak a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak áll jogában lemondani a játékokat, az egyik NOB-tag szerint akár június végén is meg lehet hozni ezt a döntést.

Mindez azonban valószínűtlennek tűnik, mert a műsorszolgáltatási jogokból, a tévés jogdíjakból származó bevételek jóval magasabbak, mint a jegyértékesítések, és a NOB és a különböző sportági szövetségek csak akkor járulhatnak a kasszához, ha az olimpiát megrendezik.

Közben Michael Baker, az Új-Zélandon található Otago Egyetem professzora, aki a új-zélandi Egészségügyi Minisztériumban, a koronavírus ellen küzdő operatív csoportban dolgozott, azt mondta a Reutersnek, hogy a játékokat törölni kell.

"Abszurdnak tartom az olimpia megrendezését" - mondta.

"Ha az olimpia két fő jellemzőjére gondolunk, akkor rögtön eszünkbe jut a tömeges nemzetközi utazást és a több tízezer ember egy helyen történő találkozása. Ez két olyan dolog, amelyek teljesen összeegyeztethetetlenek a pandémiával.

Egyre nagyobb a nyomás Japánon, hogy ne rendezze meg az olimpiát Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Norikazu Tateishi

A NOB szerint a tömeges tesztelés, valamint a sportolók és az olimpiára utazó tisztségviselők, újságírók közötti korlátozott kapcsolat, vagy a teljes elszigetelés adja az alapját annak, hogy a játékokat biztonságosan meg lehet rendezni. "A NOB által kiadott szabálykönyvek nem adnak választ ezekre a problémákra" - áll a The New England Journal of Medicine keddi kommentárjában.

Forrás, forrás és forrás

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!