A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Senkinek sincs hatalma az olimpia törlésére

Tokyo 2020 Olympic Rings 2020 Tokyo Olympic and Paralympic Games Summer Paralympic Games 2020 Tokyo Olympic Games Sports Disability sports Lung disease Tokyo Olympics Summer Olympics Tokyo 2020 2020 Summer Olympics Games of the XXXII Olympiad Olympics The
The Olympic rings are displayed in front of the National Stadium, the main stadium of Tokyo 2020 Olympics and Paralympics, at Japan Sports Olympic Square in Shinjyuku Ward, Tokyo on May 24, 2021. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Kazuki Wakasugi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Vágólapra másolva!
Nincs a világon egyetlen olyan ország, egyetlen olyan hatalom, amely megakadályozhatná az olimpia megrendezését. Erre csak egyetlen szervezet, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság lenne képes, amely viszont nem fogja ezt megtenni. Hiába a japánok tömeges tiltakozása, hiába minden, ezt az olimpiát és paralimpiát akkor is lenyomják a torkukon, ha annak a későbbiekben súlyos ára lesz.

A Bloomberg kolumnistája, Tim Cullan a napnál is világosabban mutat rá, miért alakulhatott ki ez a képtelen helyzet. Már a cikkének címe is sokat mondó:

Kedves Japán, az olimpia nem a demokráciáról, hanem a bürokráciáról szól.

Egy birkózóversenyen zajlik a koronavírus elleni fertőtlenítés Tokióban Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Pool For Yomiuri

Ennél jobban aligha lehet a mostani helyzetet megfogalmazni. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a tokiói szervező bizottság közötti szerződés értelmében nincs olyan helyzet, hogy a rendező ország anélkül léphetne vissza, hogy ne kellene nagyon súlyos összeget fizetnie a NOB-nak.

Miközben a japán felnőtt lakosság óriási többsége elutasítja az olimpia megrendezését, aközben a szervezők nem tehetnek mást, mint mosolyogva mondják el minden nap: nem kell semmitől sem félni, minden jó lesz.

Igaz, hogy a világ több mint 200 országából - a sportolókon kívül - 80 ezer külföldi érkezik majd meg a koronavírus által letarolt szigetországba, de ez sem baj. Helyette inkább meghosszabbították a Tokiót is érintő koronavírus-vészhelyzetet, s azon imádkoznak, hátha történik valami változás.

Jelen pillanatban a játékok leállításának két módja lenne lehetséges. Az egyik, ha a NOB belátná, hogy amit csinál, az ugrás a sötétbe egy olyan járvány közepén, amelynek a végkimenetelét senki sem tudja. A másik, hogy a NOB és a tokiói szervező bizottság tárgyalni kezd arról, hogy a játékokat nem rendezik meg. Egyik sem fog bekövetkezni.

Kameoka stadionjába érkezett az olimpiai láng Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Michihiro Kawamura

Erről már sokat írtunk.

Ez már régen nem sport, hanem pénzkérdés.

Tim Cullan rávilágít: a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak 103 tagja van, ők dönthetnének, de nem fognak semmit sem dönteni. Helyette minden nap hallhatjuk a szervezet alelnökének, John Coatesnek az előre bebiflázott mantráját:

Ezt mondja a NOB alelnöke. Ezt erősíti meg a brit Sebastian Coe (ő legalább olimpiai bajnok sportoló, atléta volt), aki szerint nem lehet lemondani az oilimpiát, mert a világ sportolói öt éve erre készülnek és egy esetleges lemondás esetén sok karrier menne tönkre. Ezek világos szavak, de azért érdekes, hogy

sem Coates, sem Coe nem ejt egyetlen szót sem azokról az emberekről, akik Japánban a koronavírus áldozatai lettek.

Többen azt hitték, hogy az amerikai külügyminisztérium Japánnal kapcsolatos utazási tiltása majd hatással lehet a rendezésre. Ez - ahogy Tim Cullan rámutat - nincs így. Valójában még egy olyan hatalmas országnak, mint az Amerikai Egyesült Államok sincs hatalma az olimpia törlésére. Sőt, a világ egyetlen országának sem.

Csak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság mondhatná le az olimpiát, de ezt nem fogja megtenni Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Kazuki Wakasugi

Ha létrejönne egy konszenzus, ha a világ összes országa megszavazná, hogy töröljék el az olimpiát, akkor sem történne semmi, mert ennek a szavazásnak nem lenne jogi súlya. Az persze másképp nézne ki, ha az amerikai politikai elit arra kötelezné az USA olimpiai bizottságát, hogy a sportolóit ne engedje el Japánba.

Ez egy olyan súlyos lépés lenne, amely kiütné az első téglát a falból, de ez Washington nem fogja megtenni.

Tim Cullan azzal zárja a cikkét: A NOB most amolyan mindent, vagy semmit alapon megy előre és ragaszkodik az olimpia megrendezéséhez. További késedelem nem lehetséges. Az olimpiát és a paralimpiát minden körülmények között meg kell rendezni.

Forrás

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!