A japán járókelők is feljelenthetik az olimpián dolgozó újságírókat

Tokio 2020, olimpia,
Katonai orvosok is dolgoznak majd a tokiói olimpián
Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb a káosz a július 23-án kezdődő olimpia helyszínén, Tokióban. Az eseményre akkreditált újságírók (köztük az Origo két kiutazó munkatársa is) naponta kapja az olykor 50-80 oldalas figyelmeztető leveleket, tiltásözönöket a japán szervezőktől. Ugyanakkor olyan alapvető kérdésekre nincsenek még válaszok, hogy miként juthatunk be az adott napon egy-egy sporteseményre, hogy mi lesz azokkal az újságírókkal, akiket helyhiány miatt nem engednek be a stadionokba, sportcsarnokokba.

A naponta érkező szigorú tájékoztatások között szerdán kaptuk meg azt az 50 oldalas dokumentumot, amely az olimpiai szállásokkal kapcsolatos tudnivalókat és tiltásokat tartalmazza. Ebben a következők is szerepeltek:

Magyarul: egy átlagos japán állampolgár, aki azt látja, hogy egy akkreditált újságíró az utcán tartózkodik, azonnal feljelentheti a médiamunkást.

A szabályok szerint ugyanis a megérkezéstől számított első 14 napban egyetlen külföldi sajtómunkatárs sem mehet sehová, kivéve az olimpiai helyszínekre és a hivatalos szállodákba, valamint a sajtóközpontba.

Ezeket az utakat is csak a japánok által biztosított hivatalos és fertőtlenített járművekkel lehet megtenni.A tömegközlekedési eszközöket tilos használni, taxiba nem lehet ülni.

Akár a járókelők is feljelenthetik az újságírókat Forrás: NurPhoto via AFP/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

Ami az étkezést illeti: az első 14 napon vagy a szállodában, vagy a sajtóközpontban lehet enni. Illetve: minden egyes szálloda közelében a szervezők kijelölnek egy kisboltot, amelybe be lehet menni, de mindezt az ajtónál álló biztonsági őrök is nyomon követik.

Ugyancsak hivatalos már az is, hogy okostelefon nélkül el sem lehet indulni Japánba. Az érkezés után mindenkinek azonnal be kell kapcsolnia a mobilját, és azon a GPS-alapú alkalmazást. Egy applikáció letöltése után pedig a szervezők nyomon követik az összes újságírót.

A telefont az olimpia alatt egyáltalán nem szabad kikapcsolni.

Hogy mekkora a káosz, arra jól jellemző az, hogy a mai napig nem lehet tudni, hogyan és kik szállítanak el bennünket a repülőtérről a hivatalos szállodákhoz.

Ezzel kapcsolatban egyelőre csak annyit közöltek, hogy az érkezőknek akár többórás várakozásra is fel kell készülniük.

Minden olimpiára utazó újságírót szigorúan tesztelnek, és nem fogadják el, ha valakit már kétszer beoltottak, nem fogadnak el semmilyen nemzetközi oltási igazolást. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság két héttel ezelőtt ugyan kiküldött egy kérdőívet, amelyben azt kellett megadni, hogy az olimpiára akkreditált személyek közül kit oltottak be és hányszor. A kérdőívet elküldtük.

A szingapúri asztaliteniszezők érkeznek meg Tokióba Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Shintaro Nakane

Ekkor még abban lehetett reménykedni, hogy a NOB mégiscsak keresztül tudja vinni a japánokon, hogy legalább azoknak az újságíróknak a helyzetét könnyítsék meg, akiket kétszer beoltottak. Ám ezzel kapcsolatban azóta sincs semmi fejlemény.

A japánok egyszerűen nem veszik figyelembe azt, ha valaki két oltáson túl van már, miközben a Tokióba érkező ugandai sportolók közül már volt olyan, aki koronavírusosan szállt le a repülőről.

Ez persze azt a kérdést is felveti, hogy miként engedhették fel a pozitív teszttel rendelkezőt a repülőre, de ez már tényleg más kérdés.

A tesztelésekkel kapcsolatban is csodálatos utasításokat kapunk. A csaknem 80 oldalas dokumentumban a következők állnak:

Ehhez azt kell tudni, hogy minden kiutazó újságíró saját magának a CLO-ja, vagyis Covid-felelőse lesz. Hogy mindezeket az eszement szabályokat ki és hogyan tartatja be velünk, azt ma még nem lehet tudni.

Az eseményekre való bejutás sem lesz egyszerű. Normális esetben (értsd: amikor nem volt járvány) néhány olimpiai sportág (úszás, atlétika, torna, férfi kosárlabda) az úgynevezett high-demanded események közé tartozott. Ez azt jelentette, hogy ezekre a versenyekre nem volt elég az olimpiai akkreditáció, hanem külön sajtójegyet kellett igényelni, s csak az juthatott be, aki megkapta ezt.

A japánok most minden versenyt (azaz az összes sportág összes eseményét) jegykötelessé tették.

Július 15-én nyílik majd meg az az internetes oldal, ahol az újságírók igényelhetik a belépőket.

A nemzetközi sajtóközpont (MPC) egyik bejárata Forrás: AFP/Philip Fong

Egy nap maximum 10 eseményt lehet beírni, de ez nem jelenti azt, hogy biztosan meg is kapjuk a belépés lehetőségét. A sportolói interjúzónákba (mixed-zone) is külön belépőket kell igényelni. Amennyiben oda bejutunk, akkor egy sportolóval maximum 90 másodpercet lehet beszélni.

De arra nincs válasz, hogy mi lesz azokkal az újságírókkal, akik nem jutnak be arra az eseményre, amelyre szeretnének.

Logikusan az lenne a válasz, hogy akkor ezek a kollégák a fő sajtóközpontba mehetnek, és ott tévén nézhetik az eseményeket. De erre hivatalosan senki sem válaszolt még. Csak azt tudjuk, hogy a sajtóközpontban is korlátozták a helyeket, amelyeket érkezési sorrendben lehet elfoglalni.

A tokiói nyári olimpia július 23-án kezdődik. Az eseményről az Origo július 21-től a helyszínről tudósít.

Mindent egy helyen az Eb-ről