Vágólapra másolva!
Csütörtök este a 100 méteres pillangóúszásban olimpiai ezüstérmes Milák Kristóf a legjobb idővel nyerte a versenyszám középfutamát a hazai rendezésű vizes-világbajnokságon, ezzel bejutott a péntek esti fináléba. Molnár Dóra a hetedik, Burián Katalin a nyolcadik idővel bejutott a döntőbe 200 méter háton, Szabó Szebasztián a hetedik legjobb idővel lett finalista 50 méter gyorson, míg Telegdy Ádám a hatodik, Kovács Benedek Bendegúz a nyolcadik helyen végzett 200 méter háton. Az utolsó csütörtök esti döntőben a Márton Richárd, Németh Nándor, Holló Balázs, Milák Kristóf összeállítású 4x200 méteres gyorsváltó új országos csúccsal az ötödik helyen végzett.

Csütörtök délelőtt Milák Kristóf a 100 méteres pillangóúszás előfutamában volt érdekelt. Abban a versenyszámban, amelyben tavaly Európa-csúccsal lett ezüstérmes az amerikai Caeleb Dressel mögött a tokiói olimpián. Dressel szerdán egészségügyi okokra hivatkozva visszalépett a világbajnokság további küzdelmeitől, Milák így az egyik legnagyobb esélyessé lépett elő, és az előfutamban 50.68 másodperccel utasította maga mögé a mezőnyt.

Milák Kristófból sugárzik a magabiztosság Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 22 éves Milák - aki a második középfutamban kapott helyet - elképesztő lazasággal és magabiztosság sétált be a Duna Aréna rajtkövére. A 4-es pályán úszó Milák már a rajt után azonnal élre állt, de végül a harmadik helyen fordult. A második ötvenen viszont Milák begyújtotta a rakétákat, 75 méternél már simán vezette a futamot, végül 50.14-es eredménnyel ért célba, ezzel pedig a legjobb idővel kvalifikálta magát a pénteki fináléba.

  • Miláknak ez volt pályafutása második legjobb úszása 100 méter pillangón, csak tavaly, a tokiói olimpia döntőjében úszott gyorsabban. Ott 49.68-as Európa-csúccsal lett második a világcsúccsal (49.45) benyúló Dressel mögött.

A döntőbe jutás után Milák Kristóf a FINA-tól külön engedélyt kapott arra, hogy ne kelljen interjúkat adnia a vegyeszónában, hogy tudjon készülni a férfi 4x200 méteres gyorsváltók döntőjére.

Milák Kristóf esélyt sem adott a riválisainak Fotó: Csudai Sándor - Origo

A női 200 méteres hátúszás előfutamából az olimpiai 10. Burián Kata és a magyar csapat legfiatalabb tagja, a 16. születésnapját jövő szerdán ünneplő Molnár Dóra is továbbjutott. Burián ráadásul rendkívül peches volt, ugyanis úszás közben lecsúszott a szemüvege, amit tempózás közben kellett lerántania magáról, de így is megúszta a kilencedik legjobb időt, míg Molnár az egyéni legjobbjától (2:09.34) nem sokkal elmaradva, 2:10.88 perccel csapott a célba, és hetedikként biztosította helyét az esti középfutamban.

A két magyar ezúttal egy középfutamba került, Burián a 2-es, Molnár pedig a hatos pályán rajtolt. A magyar úszók az egész futam alatt tartották magukat a középmezőnyben, az utolsó 50 méteren aztán Burián és Molnár is hatalmasat hajrázott, így mindketten beértek 2:10 alatt idővel, ez pedig azt eredményezte, hogy Molnár Dóra a hetedik, Burián Katalin pedig a nyolcadik legjobb idővel jutott be a pénteki döntőbe.

Molnár Dóra a magyar csapat legfiatalabb tagja Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Amikor felnéztem a táblára, gondoltam, hogy sikerült beúsznom magam a döntőbe, mert láttam az előző futam eredményét.

– értékelt az M4 Sport kamerája előtt a 16 éves Molnár Dóra.

„Reggel jól esett, de most nagyon elsavasodtam a végére. Kaylee McKeown mellett úsztam, és végig azt éreztem, hogy a hullámai tolnak visszafelé.

– mondta Burián Katalin, aki hangsúlyozta, hogy az elmúlt két napban alig aludt valamit, de bízik benne, hogy a fináléra rá tud majd pihenni.

Burián Kata úgy érzi, többet ki tudna hozni magából Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szabó Szebasztián a 12. helyen bejutott az elődöntőbe 50 méter gyorson. A szám rövidpályás Európa-bajnoka egyéni csúcsát beállítva, 21.99 másodperccel ért célba. A zentai születésű úszó az elődöntő előtt azt mondta: mivel egyéni csúcsát az áprilisi, debreceni országos bajnokságon este, a fináléban úszta, reméli, hogy a mostani, délelőtti idejében még maradt egy-két tized. Az esti középfutamban Szabó elképesztően jól kapta el a rajtot a sprintszámban, végig ott volt az élmezőnyben, végül 21.81-es egyéni csúccsal a negyedik helyen végzett a futamban, ezzel pedig a hetedik legjobb idővel bejutott a pénteki döntőbe.

– mondta az elődöntő után Szabó Szebasztián.

Szabó Szebasztiánért is szurkolhatunk a pénteki döntőben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szerdán a férfi 200 méteres hátúszás első középfutamában a 24 éves Kovács Benedek Bendegúz egy remek hajrá végén a negyedik helyen végzett, míg a második középfutamban az olimpiai ötödik Telegdy Ádám szintén elképesztő utolsó ötven métert produkált és harmadik helyen ért célba. Telegdy így az ötödik legjobb idővel jutott be a csütörtöki döntőbe, Kovács pedig nyolcadikként került be a fináléba.

Telegdy a 2-es, Kovács a 8-as pályán rajtolt a döntőben, ahol Telegdy 50 méter után hetedik, Kovács pedig a hatodik helyen fordult, majd féltáv után sem jött feljebb a két magyar. Az utolsó 50 méteren mindketten próbáltak robbantani egyet, de Telegdy végül a hatodik, Kovács pedig a nyolcadik helyen ért célba.

Telegdy Ádám hatodik helyen végzett 200 háton Fotó: Csudai Sándor - Origo

Csütörtök délelőtt a Márton Richárd, Németh Nándor, Holló Balázs, Milák Kristóf összeállítású 4x200 méteres gyorsváltó gondoskodott a show-ról, hiszen 7:07.46 perces idővel, országos csúccsal került a fináléba. Ez a négyes már korábban is ért el nagy sikereket, a 2017-es indianapolisi junior-világbajnokságon korosztályos világcsúccsal, a házigazda amerikaiak elől hozta el az aranyérmet. Azóta először versenyez együtt a négy úszó, akik a harmadik helyen jutottak be a fináléba.

Hogy a mieink mennyire komolyan vették a versenyszámot, azt bizonyítja, hogy Milák Kristóf a 100 méteres pillangóúszás középfutama után külön engedélyt kapott a FINA-tól arra, hogy ne kelljen megjelennie az interjúzónában, hogy a váltóra készülhessen.

A 4x200 méteres gyorsváltó tagjai óriásit úsztak Fotó: Csudai Sándor - Origo

A csütörtök esti döntőben Márton Richárd kezdett, aki az első 200 méteren a mezőny közepével úszott a hatodik helyen. Őt Németh Nándor váltotta repülőrajttal, aki elszakadt a francia Léon Marchandról és a második 100 méteren egyre feljebb jött a 3-as pályán. Harmadiknak Holló Balázs érkezett, amikor hatodik helyen állt a magyar váltó. A 23 éves versenyző az első 100 métert rendesen megúszta, de a magyar váltó nem tudott feljebb lépni a hatodik helyen. Negyedikként érkezett az olimpiai bajnok Milák Kristóf, aki elképesztő sebességgel kezdett be, és az utolsó száz méteren megelőzte a koreai Lee Hojoont is, ezzel a magyar váltó 7:06.27-es idővel ismét országos csúcsot ért el, és az ötödik helyen ért célba.

A számot végül az amerikaiak nyerték nagy fölénnyel.

„Ebben a váltóban még nagyon sok van. Öt év után tudtak összeállni, sok van még ebben a csapatban. Márton Richárd az elején nem tudott erőset úszni, így az elején elment, de ez van.

– értékelte a váltó teljesítményét az M4 Sport kamerája előtt Sós Csaba szövetségi kapitány.

Eredmények:
férfi 200 m hát, világbajnok:
Ryan Murphy (Egyesült Államok) 1:54.52 perc
2. Luke Greenbank (Nagy-Britannia) 1:55.16
3. Shaine Casas (Egyesült Államok) 1:55.35
...6. TELEGDY ÁDÁM 1:56.91
...8. KOVÁCS BENEDEK BENDEGÚZ 1:58.52

férfi 4x200 m gyorsváltó, világbajnok:
Egyesült Államok (Drew Kibler, Carson Foster, Trenton Julian, Kieran Smith) 7:00.24 perc
2. Ausztrália (Elijah Winnington, Zac Incerti, Samuel Jack Short, Mack Horton) 7:03.50
3. Nagy-Britannia (James Guy, Jacob Henry Whittle, Joe Richard Litchfield, Tom Dean) 7:04.00
.5. MAGYARORSZÁG (MÁRTON RICHÁRD, NÉMETH NÁNDOR, HOLLÓ BALÁZS, MILÁK KRISTÓF) 7:06.27

Mindent egy helyen az Eb-ről