A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Ma hajnalban, 93 esztendős korában meghalt Tumpek György, olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok úszó, az első, aki a mai napig magyar számnak számító 200 pillangón Európa-bajnok és olimpiai érmes lett, míg százon ötször döntött világrekordot.

Tumpek György első sikerét 1950-ben ért el, amikor a korszakos edző, Sárosi Imre tanítványaként először nyert 100 méter pillangón magyar bajnoki címet, amit még tizenegy alkalommal ismételt meg. Az 1956-os melbourne-i olimpián viszont már a hosszabb távon, 200 pillangón lett bronzérmes.

Ha az olimpiai programban szerepelt volna 100 pillangó, azon alighanem utcahosszal nyer, hiszen 1953-ban és 1954-ben ötször döntött világrekordot ezen a távon.

A vagány, meglehetősen szabadszájú úszó egy meggondolatlan megjegyzése miatt maradt le az 1952-es helsinki olimpiáról, ami alighanem még egy aranyérmet jelentett volna a magyar olimpiai rekorodnak számító 16 első hely mellé, áll a Magyar Úszó Szövetség megemlékezésében.

Tumpek György tette le a magyar pillangózás alapkövét Forrás: MÚSZ

a torinói Európa-bajnokságon nagyszerű győzelmet aratott 200 pillangón, nem utolsósorban annak köszönhetően, hogy egyike volt azoknak, akik az 1953-ban a FINA által engedélyezett delfines lábtempóval tökéletesen tudott haladni az új úszásnemben. Megint más kérdés, hogy a egész pályafutását végigkísérő „befejezetlenség" 1954-ben sem kímélte: a torinói eredményhirdetést elmosta a nyitott uszodára törő vihar, azaz élete egyetlen „nagy" aranyérmét követően nem hallgathatta meg a Himnuszt.

A budapesti Európa-bajnokságon még tagja volt a 4×100 vegyesen ezüstérmes váltónak, ezt követően visszavonult, és edzősködni kezdett. A Budapesti Honvédnál kiváló úszók kerültek ki a keze alól, többek között ő trenírozta későbbi szövetségi kapitányunkat, Kiss Lászlót is. Húsz év alatt 52, később legalább magyar bajnoki címet nyerő úszót indított el a pályán –1977-ben viszont nyugdíjba küldték, attól fogva visszahúzódva él szigethalmi otthonában, egészen mostani haláláig.

Tumpek Györgyöt a Magyar Úszó Szövetség saját halottjának tekinti – szomorúan, szívünkben mégis sosem múló szeretettel búcsúzunk tőle.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!