Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia
Vágólapra másolva!
A párizsi olimpia szervezőit nagy (mű)gonddal foglalkoztatja, hogy az olimpiát a fenntarthatóság jegyében rendezzék meg. Ám nagyon sok sportolónak ez nem tetszik.

A címben írt "háború" kifejezésben semmi túlzás nincsen. Mert ez már most zajlik, pedig az olimpia még el sem kezdődőtt. A légkondicionáló-háború ez. Olyan, mint ami még sosem volt a nyári játékok történetében.

Ventilation
A franciák szerint védeni kell a környezetet
Fotó: Phanie via AFP / Phanie via AFP/VOISIN/PHANIE

A gondot most az okozza, hogy Párizsban olyan olimpiai falut építettek fel, amelyben a lakóházakban nincs légkondicionáló berendezés. Az amerikai és a környezetkíméletre oly finnyás norvég sportolók máris bejelentették, hogy őket nem érdekli a francia rendezők környezetvédelmi intézkedése. Ha nincs hűtés, majd lesz. Ők ugyanis mobil klímaberendezéseket visznek magukkal.

Itt azért álljunk meg egy pillanatra. Csomagolnak a sportolók. Mi kerül a zsákba? Mez, kenőcs, könyv, meg a mobil légkondi. Szép, új világ.

Ám a probléma valós. Már most olyan előrejelzéseket lehet olvasni, hogy az olimpia idején több szakaszban hőhullám tör majd rá a francia fővárosra. Úgy, ahogy az elmúlt években mindig is megtörtént ez ebben az időszakban. A norvég Dalgbaldet című újság erről a következőket írta: 

Kissé ironikus, hogy a párizsi olimpia előtt most arról robbant ki a vita, hogy a gazdagabb olimpiai csapatok miért visznek magukkal a francia fővárosba saját, drága és a károsanyagokat veszélyes mértékben kibocsátó hűtőberendezéseket. Ezek az intézkedések ugyanis teljesen ellentmondanak azoknak a törekvéseknek, hogy a párizsi olimpia minden idők legkörnyezetbarátabb nyári játékává váljon."

SPORT JO VILLAGE
Az olimpiai falu Párizsban
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

Csakhogy a helyzet nem ilyen egyszerű. 2019-ben 42,6 fokkal új melegrekord született Párizsban. Abban az évben 1435-en haltak meg hőgutában a francia fővárosban. 2022-ben volt minden idők legmelegebb nyara Franciaországban. 2023-ban összesen 15 ezren haltak meg Franciaországban hőgutában, de a legtöbben Párizsban. Egyes kutatások szerint 2023-ban Párizs volt Európa legforróbb és legveszélyesebb városa. Ennek oka valószínűleg a nagyon sűrű népesség és a zöldterületek hiánya.

A hőhullámok alatt Párizsban melegebb volt, mint a környező vidéki településeken. Mint minden nagyvárosban, itt is megemelkedik a hőmérséklet az ember alkotta környezet miatt. A hatalmas épületfelületek, az aszfalt klímasokkot okoznak; ez az úgynevezett hősziget-effektus, amely miatt a levegő hőmérséklete 1-7 fokkal magasabb, mint a városon kívül eső részeken.

A legutóbbi tokiói nyári olimpia legmelegebb napjain többen is feladták a küzdelmeket a hőség miatt. Danyiil Medvegyev orosz teniszsztár két orvosi szünetet is kért az olimpiai negyeddöntőben, majd ezt mondta: 

Folytatni tudom a meccset, de akár meg is halhatok. Ki vállal értem felelősséget, ha meghalok?"

Elmesélte, hogy nem kapott levegőt, minden elsötétült, és úgy érzi, összeesik odakint a pályán.

Ahead of Paris 2024 Olympics
Egy szoba az olimpiai faluból
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

Anna Hidalgo párizsi polgármester minden olimpiai csapatot arra szólított fel, hogy 

semmiképpen se hozzanak magukkal mobil klímaberendezéseket Párizsba. Ám ezzel egyre több olimpiai csapat száll szembe. 

A városvezető azt mondta, hogy minden idők legjobb környezetvédő olimpiája lesz a párizsi. Az olimpiai falu házaiban saját hűsítést terveztek. Speciális csőrendszerrel az olimpiai falu belső hőmérséklete 6 fokkal hidegebb lesz a külső hőmérsékletnél - mindez a klíma használata nélkül.

Ám a sportolók nem hisznek a politikusoknak. Az Egyesült Államok, Németország, Norvégia, Olaszország vagy éppen Nagy-Britannia nemzeti olimpiai bizottsága bejelentette, hogy nem teszik ki a sportolókat a várhatóan extrém körülményeknek.

A Görög Olimpiai Bizottság elnöke, Szpirosz Kapralosz az év elején a Kathimerini című görög lapnak azt mondta, hogy 

nem érdekli őket, mennyibe kerül majd a mobil klíma utaztatása, ezt a lépést meg fogják tenni. 

Az Ausztrál Olimpiai Bizottság (AOC) vezérigazgatója, Matt Carroll azt mondta a sajtónak, hogy "nagyra értékelik a franciák környezetvédelmi lépéseit, de őket ez szintén nem érdekli és a sportolók mobil hűtőberendezéseket visznek majd magukkal.  

Ez az olimpia. Nem nyaralni vagy piknikezni megyünk oda"

- mondta Carroll.

A helyzet tehát nem egyszerű, miközben egyre több olimpiai bizottság ismeri fel, hogy klíma nélkül nagyon veszélyes helyzetbe kerülhetnek a sportolók. 

FRANCE - HEATWAVE IN PARIS
Az elmúlt években rendszeresek voltak a hőhullámok Párizsban
Fotó: Hans Lucas via AFP / Hans Lucas via AFP/Myriam Tirler / Hans Lucas

A végére hagytuk a legszebbet. Kiderült, hogy a francia szervezőktől - most kapaszkodjanak meg - 

BÉRELNI LEHET mobil klímaberendezéseket.

Értjük, ugye? Védik a környezetet, nem szerelnek klímát az olimpiai falu szobáiba, de PÉNZÉRT bérbeadnak ilyen gépeket. Ám az amerikai olimpiai csapat ezt sem fogadja el. Ők csak a saját berendezéseikben bíznak, azokat viszik magukkal.

 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről