Vágólapra másolva!
Holló Balázs ezüst-, Zombori Gábor pedig bronzérmes lett férfi 400 méter vegyesen a belgrádi Európa-bajnokságon.

A szerb fővárosban megrendezett úszó-Eb első medencés fináléjába Holló Balázs 4:12,46-es idővel, az olimpiai szintidőt (4:12,50) teljesítve elsőként, Zombori Gábor (4:13,75) pedig másodikként jutott be. Sőt, a számot letarolták a magyarok az előfutamban, ugyanis összesítésben a harmadik Török Dominik (4:14,76), a negyedik egyéni csúccsal Sárkány Zalán (4:15,16) lett, de a szabályok szerint a fináléban egy nemzetből csak ketten indulhattak. A 400 m vegyes döntőjében aztán mindkét magyar induló tovább tudott faragni az idején, és végül Holló ezüst-, Zombori pedig bronzérmet szerzett. Zombori ráadásul a fináléban az olimpiai szintidőn belül is teljesített (4:11,70), így mindkét magyar érmesnek sikerült ez a bravúr hétfőn.

Holló Balázs a férfi 400 méteres vegyesúszás versenyszámának előfutamában a belgrádi vizes Európa-bajnokságon 2024. június 17-én, úszó-Eb
Holló Balázs a férfi 400 méteres vegyesúszás versenyszámában a belgrádi úszó-Eb-n
Fotó: MTI/Derencsényi István

A férfi és a női 4x200 méteres gyorsváltó is ezüstérmet nyert az úszó-Eb-n

Az esti döntőkben a férfi 400 m vegyes mellett a női és a férfi 4x200 méteres magyar gyorsváltó is dobogós, pontosabban ezüstérmes lett. A női mezőnyben az Ábrahám Minna, Késely Ajna, Molnár Dóra, Pádár Nikolett összeállítású egység, a férfiaknál pedig a Németh Nándor, Holló Balázs, Márton Richárd, Kós Hubert összeállítású váltó nyert ezüstérmet. 

Utóbbi számban a magyar váltó hatalmas csatában szorult a győztes litvánok mögé. A staféta első embere, Németh ráadásul olimpiai szintet érő idővel (1:46,11) remekelt. Németh februárban a dohai világbajnokságon első magyarként nyert érmet 100 méter gyorson, abban a számban már korábban megvolt az olimpiai szintje.

A nőknél a délelőtti csapatból kikerült a rekordot jelentő 11. Európa-bajnokságán szereplő Jakabos Zsuzsanna, valamint Ugrai Panna, a helyükre Késely Ajna és Molnár Dóra került be. A fináléban a magyarok gyakorlatilag az első pillanattól kezdve az izraeliek mögött tempóztak, utolsó emberként Pádárnak nagyjából négyméteres hátrányt kellett volna ledolgoznia, és bár szépen jött fel, a hajrában már nem tudta megszorongatni riválisát – írta az MTI.

Hatból öt magyar döntőbe úszott

A középdöntőkben hat magyar úszó volt érdekelt, közülük öt bejutott a keddi finálékba. Férfi 50 méter pillangón Szabó Szebasztián összességében a harmadik idővel jutott döntőbe, itt Kós Hubert 16.-ként zárt. A női 100 méter gyors elődöntőjét Pádár Nikolett egyéni csúccsal a második, Ábrahám Minna szintén karrierje legjobbjával a hetedik idővel lesz ott a döntőben. Női 200 méter háton Molnár Dóra az első, Szabó-Feltóthy Eszter a második legjobb idővel jutott döntőbe.

Mindent egy helyen az Eb-ről