Vágólapra másolva!
Késely Ajna és Kós Hubert arany-, a 4x100 méteres női vegyesváltó ezüst-, Telegdy-Kapás Boglárka és Sárkány Zalán bronzérmes lett a belgrádi úszó Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján.

Kós Hubert címét megvédve aranyérmet nyert 200 méter vegyesen az úszó-Eb-n, a számban Török Dominik egyéni csúccsal (1:58,89) negyedikként zárt. A fináléban az Egyesült Államokban, a legendás Bob Bowman irányításával készülő Kós mellen tetemes, majd egymásodperces hátrányba került izraeli riválisával szemben, azonban az utolsó 50 méteren gyorson óriási hajrával fordított és 1:57,21-es idővel diadalmaskodott.

Kós Hubert, úszó-Eb, úszás
Kós Hubert ismért aranyérmes lett az úszó-Eb-n
Fotó: MTI/Derencsényi István

Késely Ajna aranyérmet nyert 400 méter gyorson: a 22 éves magyar úszó 300 méternél érte be a cseh Barbora Seemanovát, a hajrában pedig már nem is engedte maga elé riválisát és 4:06,56 perces idővel diadalmaskodott.

A Komoróczy Lora, Békési Eszter, Ugrai Panna, Pádár Nikolett összeállítású női 4x100 méteres vegyesváltó 4:01,50 perces országos csúccsal ezüstérmet nyert, a férfi staféta pedig a negyedik helyen végzett.

Sárkány Zalán 15:06,67-es idővel bronzérmet nyert 1500 méter gyorson, a szám másik magyarja, Gálicz László 15.23,48-cal ötödik lett. Ezt a döntőt eredetileg szombaton rendezték volna, ám akkor a hatalmas vihar miatt nem engedték elrajtolni a mezőnyt a leghosszabb medencés versenyre.

Telegdy-Kapás Boglárka bronzérmet nyert, Jakabos Zsuzsanna pedig negyedik lett 200 méter pillangón. Jakabosnak ezúttal nem volt esélye az olimpiai szintre, 2:10,26 perccel a negyedik lett, eközben viszont Telegdy-Kapás óriási hajrával, úgy, hogy féltávnál csak hetedik volt, 2:08,22-vel bejött harmadiknak, és csak hét századra volt az ezüsttől – írta az MTI.

Magyarország nyerte az úszó-Eb éremtáblázatát

A medencés úszók között a magyarok 10 arany-, 9 ezüst- és 8 bronzéremmel az élen zártak, amivel a küldöttség megdöntötte minden idők legeredményesebb szereplését, az összéremszámot tekintve eddig a 2012-es debreceni Eb termése (26) volt a legtöbb. A teljes, belgrádi vizes Eb-t tekintve is az élen zárt a magyar küldöttség 31 medállal, a nyíltvízi úszók ugyanis még a múlt héten 2 arany- és 2 bronzérmet szereztek.

Kapcsolódó cikkek

 

Mindent egy helyen az Eb-ről