A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Gulyás Michelle, a csoda olimpiai öttusaarany nyertese mindössze 17 éves volt, amikor a magyar csapat legeredményesebb tagjaként második lett egy nagy fedettpályás öttusaversenyen, 2024-ben pedig már nyomozóként, világcsúccsal nyerte meg a párizsi olimpiát. Lehet, hogy Gulyás hadnagy nemsokára majd gyilkosokra vadászik. Portré.

Nagy utazás

Az első dolog, ami szemet szúrhat Gulyás Michelle életével kapcsolatban, az az, hogy Londonban született. Ezzel kapcsolatban Gulyás elmondta, hogy az édesapja munkája miatt hosszabb időt élt a család külföldön, és sokat is utaztak. 

Igazi nemzetközi gyermeklét adatott meg neki, Olaszországban járt óvodába, illetve Szlovéniában, Ljubljanában kezdte meg az általános iskolát, párhuzamosan pedig különbözeti vizsgákra hazajárt, amire az édesanyja készítette fel. 

A sporttal kapcsolatban Gulyás első útja nem az öttusázókhoz vezetett gyerekként, sportpályafutását, de leginkább a sporttal való megismerkedését szertornászként kezdte. Ebbe a sportágba annyira beleszeretett, hogy 6 éven keresztül megragadt a tornateremben, majd ekkor váltott, és a Honvédban magasugró volt, ezt követően pedig 11 évesen kezdett öttusázni a KSI-ben. Végül innen már más sportághoz nem vezetett az útja, azonban egy fontos változás mégiscsak volt klubszinten, 2020 novembere óta az UTE öttusázója a fiatal sportoló.

Nyomozó
A Párizsban aranyérmet nyert boldog győztes, Gulyás Michelle Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Gulyás családban mindig is fontos szerepe volt a mozgásnak, Michelle szülei egész életükben hobbisportoltak, bár ők nem ragadtak meg egy specifikus sportágnál, de ez abban segítette a szülőket, hogy mind a három gyermeküknek átadják a sport szeretetét. Gulyás két évvel idősebb nővére együtt szertornázott gyerekként a most már friss olimpia bajnok testvérével, azonban Gulyással ellentétben ő tovább folytatta, végül egy esést követő sérülés után a sportlövészetre váltott. 

A harmadik testvér, Gulyás öccse is öttusázott, miatta kezdte el Gulyás is ezt a sportágat. Végül az öccse nem maradt meg az öttusában, mert a tanulmányai olyan irányt vettek, amibe már nem fért bele a versenysport. Ahogy Gulyás Michelle is fogalmaz ezzel kapcsolatban: 

Az öttusa annyira sok időt felemészt, hogy nagyon kevés ember tud érte ekkora áldozatot hozni.

A párizsi olimpiával egy álom vált valóra Fotó: Csudai Sándor - Origo / Csudai Sándor - Origo

Mindent a sikerért

Ezzel kapcsolatban azt is elmondta korábban a világcsúccsal győztes olimpiai aranyérmes, hogy 

"az öt sportágra való készülés önmagában is rengeteg időt vesz igénybe, emellé jönnek a kiegészítő tevékenységek. Például kondizni, sportpszichológushoz járni, közben ügyelve a regenerációra is (masszőr, gyógytornász, stb.). Mindez tehát időigényes elfoglaltság."

Ráadásul Gulyás rendkívül keményen edz, ezt Tibolya Péter, az edzője is megerősítette, ahogy ő fogalmazott: "Aligha akad nála keményebb és nagyobb munkabírású versenyző a sportágban".

Tibolya nem a levegőbe beszélt, Gulyás a heti négyszeri reggeli úszására 5.15-kor kel, majd hatkor kezdődik az úszóedzés a Duna Arénában. 

Egyébként hétfő, szerda, péntekenként hat edzése van, ezeken úszással kezd, 9-től lovaglás, majd kondiedzés következik, aztán egy futás és lövészet jön. Így délutánra már „csak” a vívás marad. 

A hétfő-szerda-péntek hármas mellett pedig kedden és csütörtökön az egyetemen tanul, nyomozóként végzett, így most már rendőr hadnagy. Ilyenkor szintén reggeli úszás, majd futás-lövészet jön lézerrel egyben, iskolai teendők, délután pedig vívás ismét.

A törvény aranyérmes őre

Apropó, munkahely, Gulyás a Rendészettudományi Karon a szezonális hallgatói sportrendezvények szervezésében, illetve új BM versenyek bevezetésében segít, és abban, hogy minél több hallgató induljon el ezeken. Ezenkívül néhány gimnáziumban a toborzásba is bekapcsolódott már. A jövőbeli terveivel kapcsolatban, ami a tanulást érinti, Gulyás elmondta, hogy jelentkezett az RTK kiberbiztonsági mesterképzésére, amely szeptemberben kezdődik.

Gulyás mindent kiadott magából a döntőben Fotó: Csudai Sándor - Origo / Csudai Sándor - Origo

Nem sok szabadidővel rendelkezik, de ha mégis akad valamennyi, akkor igyekszik inkább a családjával, a barátaival közös programot szervezni. Emellett, ha épp egy kis szünet van a sportban, akkor szeret világot látni, bár a sportágával így is nagyon sokat utazhat, ami miatt szerencsésnek érzi magát. Igaz, amikor versenyek vannak, nem sok idő jut minden egyéb másra külföldön. 

Mondjuk most, hogy 23 évesen olimpiai bajnok lett, valószínűleg még kevesebb szabadideje lesz, de ebben az esetben erre bátran mondható, hogy mindez édes teher lehet majd az újdonsült aranyérmesnek.

Gulyás Michelle
Gulyás Michelle és a jól megérdemelt olimpiai aranyérme Fotó: Csudai Sándor - Origo

Gulyás útja Párizsban az aranyig

Az egyéniben kétszeres világbajnoki és egyszeres Európa-bajnoki érmes sportoló már a tokiói olimpián is indult, akkor a 12. helyen zárt. A mostani ötkarikás játékokra már a női öttusa egyik esélyeseként utazott el az Újpest 23 éves klasszisa, és a körvíváson sikerült is a második helyen zárnia 245 ponttal. A szombati elődöntőből aztán összességében a nyolcadik helyen jutott be a vasárnapi, 18 fős fináléba. 

A döntőben aztán egyik kedvenc számában, a lovaglásban hibátlanul teljesített, majd a bónusz vívás körben győzelem nélkül zárt. Ettől függetlenül rendkívül szorosan ott volt az összetettet vezető francia mögött másodikként, és ez a helyzet az utolsó, mindent eldöntő számnál, a Laser Runnál sem változott.

Gulyás mindössze 13 másodperces hátránnyal indulhatott a fináléban, de ezt a különbséget a lőállásban hamar ledolgozta, szenzációsan lőtt a magyar versenyző, akivel szemben senkinek nem volt vasárnap kora délután ellenszere.

A futással sem volt probléma, olyannyira, hogy végül világcsúccsal nyerte meg a párizsi olimpiát az utolsó magyar aranyérmet megszerző fiatal öttusázó.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!