Vágólapra másolva!
Kopasz Bálint a harmadik, Varga Ádám pedig a második helyen végzett férfi kajak egyes 1000 méteren a párizsi olimpián, a párosuknak viszont nem sikerült A-döntőbe kerülnie. A legendás kajak-kenu edző, Kovács László beszélt a Kopasz-Varga párosról a Ripostnak.

Kopasz Bálint és Varga Ádám kajak párosa a párizsi olimpia előtt állt össze, ennek ellenére sokan vártak tőlük nagy eredményt. Ez végül nem sikerült, K-2 500 méteren nem sikerült A-döntőbe jutniuk, majd a B-döntőre már nem koncentráltak teljesen, így összesítésben a 15. helyen zártak. Másnap, az egyes versenyszámban Varga Ádám Tokióhoz hasonlóan ezüstérmet szerzett, Kopasz Bálint pedig címvédőként bronzérmes lett. Az olimpia után az is kiderült, hogy többet nem áll össze a Kopasz-Varga páros, a tokiói olimpia bajnoka pedig a visszavonulását is fontolgatta az ötkarikás játékok után.

Varga Ádám, Kopasz Bálint, kajak, olimpia
Varga Ádám és Kopasz Bálint kajak párosa a 15. lett a párizsi olimpiai játékokon
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kovács László edző tanácstalan, hogy miért nem sikerült jól a kajak kettesek között a Kopasz-Varga páros versenye, a korábban az olimpiai aranyérmes Kovács Katalin, Janics Natasa duó és Kárász Anna felkészítését is segítő szakember a Ripostnak mondta el a véleményét.

„Ha érdekelne a fogadóipar, 

jelentős összeget játszottam volna meg Kopasz és Varga párizsi első helyére. 

Az ötkarikás gyakorlások során egy alkalommal láttam őket siklani a szegedi Maty-ér vízén, akkor kifogástalan ritmusban, tökéletes összhangban haladtak. Azt persze már nem tudom, hogy a további szolnoki közös edzéseken milyen részidőket lapátoltak, amikor az ugyanott trenírozó erős ausztrál egység ellen edzettek. Csakhogy a csapathajók összetétele sokélű fegyver. Elsülhet kiválóan, lásd Kovács Katiék, illetve Kárász Annáék esetében, de ellenkező előjellel is. Bennem azonban ezen a nyáron mocorgott a kisördög, elvégre 

már egy évvel ezelőtt is eszébe jutott a válogatott szakvezetésének, hogy összeülteti Kopaszt és Vargát, azonban gyorsan lefagytak a kedélyek, 

mert akkoriban abszolút nem voltak szinkronban" – mondta Kovács László.

kajak, olimpia
Az egyesben ezüstérmes Varga Ádám és a mögötte bronzérmes Kopasz Bálint
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kovács László a párizsi olimpia óta hiába keresi Szegeden a Kopasz-Varga párost

A kajak-kenu edző arról is beszélt, hogy bízik abban, hogy Kopasz Bálint még nem vonul vissza, ugyanakkor az elmúlt időszakban hiába kereste őket az edzéseken.
„Ismerem Bálintot, intelligens férfi, jól felkészült versenyző, ráadásul az édesanyja, edzője, Demeter Irén felkészülését a múltban én is irányítottam, a módszereimből tehát sokat örökölt. Mivel egy szakember mindig kíváncsi, és ez alól én sem vagyok kivétel, ezért jó lenne tisztázni, mi történhetett Bálinttal és Ádámmal, bár a múltat már képtelenség megváltoztatni, viszont abból sokat lehet tanulni. 

Sajnos hiába keresem őket a szegedi tréningeken, egyelőre nem tűnnek fel Maty-éren. 

Mindenesetre erősen fájlalnám, ha Kopasz a csalódásai miatt feladná további álmait..." – nyilatkozta Kovács László.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!