Vágólapra másolva!
Egy hosszabb interjúban beszélt a pályafutásáról a visszavonulását október elején bejelentő klasszis. A 22-szeres Grand Slam-bajnok teniszező, Rafael Nadal a sérüléseiről, Roger Federerről, Novak Djokovicsról és a közeljövő sikerembereiről is megszólalt.

A 38 éves spanyol teniszező október 10-én jelentette be, hogy a novemberi, spanyolországi Davis Kupa-döntőt követően felhagy a profi sporttal. Rafael Nadal pályafutását rengeteg sérülés hátráltatta, de így is a tenisztörténelem egyik legsikeresebb karrierjét produkálta, november 24-én, Málagában pedig teljesen meg is koronázhatja az elmúlt két évtizedét. Nadal a párizsi olimpia óta a múlt héten egy szaúd-arábiai bemutatótornán játszott először, ahol Carlos Alcaraztól és Novak Djokovicstól szenvedett vereséget, mégis mindenki őt méltatta. Ezt követően beszélt a visszavonulása kapcsán a pályafutásáról.

tenisz, Rafael Nadal, Djokovic-Nadal
Az utolsó tenisztornájára készül a visszavonulása előtt Rafael Nadal
Fotó: AFP

Rafael Nadal több mint boldog az eredménysorával

„[A sérüléseim ellenére] olyan pályafutást tudhatok magam mögött, amit el sem tudtam volna képzelni. Több mint boldog vagyok. A legjobb akartam lenni, de legalábbis arra törekedtem, hogy a legjobb legyek. Viszont sosem voltam megszállott emiatt – mondta a 22-szeres Grand Slam-bajnok teniszező a spanyol AS-nek adott interjújában. – Meg kell mondjam, 

egy szemernyit sem vagyok elégedettebb Federernél, amiért nekem 22 van, neki pedig 20.


Nem hinném, hogy elégedettebb vagy boldogabb lennék, ha 25 lenne, vagyis eggyel több a 24-nél [Djokovicsénál]. Nyilvánvalóan szeretnék 25-öt, ez nem is kétséges, mert erről szól a sport: te szeretnél a legjobb lenni. Azonban, ha már véget ért, azt értékeled, ami összejött, és nem az a lényeg, lehetett volna-e kicsivel több."

A 2005 végén elszenvedett lábsérülése után nem hitte, hogy visszatér még a teniszpályára

„Voltak olyan pillanatok, amelyeknek nagy jelentőséget tulajdonítok – mondta Rafael Nadal. – Ilyen például a 2006-os Roland Garros, mert az volt az első évem a lábsérülésem után. Valóban úgy volt, és 

ezt nem a drámai hatás kedvéért mondom, de tényleg nem gondoltuk, hogy újra versenyszerűen teniszezhetek. 

Azért is emlékszem rá, mert nagyon nehéz időszak volt. Miután az egész életemben erre készültem, és egy sikeres első éven voltam túl, nagyon nehéz lett volna elfogadni, hogy nem játszhatok többet. Nem pár hétről beszélünk, hanem hónapokról. Az akkor még fedett pályás madridi torna után egészen januárig nem találtunk rá megoldást."

Rafael Nadal, tenisz, olimpia, 2024, Párizs
Rafael Nadal hazai közönség előtt búcsúzhat el
Fotó: Martin BERNETTI / AFP

Ezt várja a búcsútól Rafael Nadal

„Már rég nem várok túl sokat a karrierem végétől, mert rájön az ember, hogy 

minden egyre nehezebb, és egyébként sem hiszek a filmszerű lezárásokban.

A 2004-es Davis-kupa volt a pályafutásom első igazán nagy élménye, így ez a kupa megfelelő hely a befejezéshez. Abban bízom, hogy pozitívan ér véget, függetlenül attól, fogok-e játszani, vagy sem – mondta Nadal, akit a Federerrel és Djokoviccsal szembeni rivalizálásáról is kérdeztek. – Djokoviccsal játszottam a legtöbbször, de 

Federert tartom a legnagyobb riválisomnak, 

mert amikor belecsöppentem a profi teniszbe, ő már ott volt, ő érkezett meg elsőként."

Nadal arról is beszélt, hogy azzal az érzéssel fejezi be a teniszt, hogy ha egyszer visszatér egy versenyre, örömmel látják majd. Hozzátette, jelenleg nem lát olyan riválist, aki huzamosabb ideig elhomályosíthatja Carlos Alcarazt és Jannik Sinnert, így a következő években is ők érhetik el a legnagyobb sikereket. A teljes interjú magyarul az Eurosport oldalán olvasható el. 

  • Kapcsolódó cikkek

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!