A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Péntek este hivatalosan is megkezdődött a XXXIII. nyári olimpia, amely egy három és fél órás megnyitóval indult. A 170 fős magyar küldöttség hajója rendben megérkezett a Szajnára, azonban a nagyszabású megnyitó korántsem volt zökkenőmentes, ugyanis a hatalmas esőzés miatt rengeteg néző elmenekült.

Óriási volt a készültség az olimpia megnyitóünnepsége előtt. A francia Raid rendőri egység tagjai mindenhol ott voltak, a lezárások miatt a Szajna környékére is nehéz volt eljutni. A megszokottakhoz képest ezúttal nem egy stadionban rendezték a nyitóünnepséget, hanem a Szajnán, így ebből a szempontból különleges volt az esemény. 

A ceremóniára először került sor stadionon kívül, a sportolókat a Szajna mintegy hat kilométeres szakaszán 85 hajó szállította az Austerlitz hídtól a Jéna hídig olyan nevezetességeket érintve, mint a Notre-Dame, a Louvre vagy az Orsay Múzeum. 

Elképesztő látvánnyal kezdődött az olimpia nyitóünnepsége
Fotó: MTI/AP/Matthias Schrader

A folyó mentén, illetve hidakon kialakított színpadokon zajlott a műsor kulturális része. Összesen mintegy 2000 táncos és színész tizenkét művészi tablót jelenített meg, amelyek a világról összesereglett sportolókat ünnepelték, illetve arról meséltek történetet, milyen Franciaország, a sokszínűség országa. A koreográfiát, a műsor elemeit 200 napon keresztül gyakorolták.

A sportolók hajós felvonulását a hagyományoknak megfelelően a görögök kezdték meg, őket követte a többi csapat a francia ABC alapján, így Magyarország 83. volt a sorban. 

Fotó: AFP / AFP or licensors/Hungary's delegation sail on a boat during the opening ceremony of the Paris 2024 Olympic Games in Paris on July 26, 2024. (Photo by Lui Siu Wai / POOL / AFP)

20.45-kor a két zászlóvivő, az olimpia bronzérmes cselgáncsozó Tóth Krisztián és a kézilabdázó Böde-Bíró Blanka vezetésével megérkezett a Szajnára a 170 fős magyar küldöttség.

Ezt követően is folytatódott  a műsor, azonban a folyamatosan szakadó eső miatt rengeteg néző elkezdett menekülni. Egy kötéltáncos például elcsúszott a produkció közben, míg a Radio France zenekarnak el kellett volna játszania a Marseillaise-t, de az eső miatt nem tudták, mert a fafúvós hangszereket nem lehet esőnek kitenni, és nem volt felettük sátor. 

A magyar küldöttség rendesen megázott az olimpiai nyitóünnepségen
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

A német küldöttség hajóján is lejátszódott egy botrányos jelenet. A zuhogó esőben a sportolók nyitott hajókon voltak kénytelenek végigutazni a Szajnán. Miután a németek teljesen eláztak, öt sportoló a fedett fedélzetre próbált bemenekülni, azonban a biztonságiak a televíziós közvetítés miatt visszaterelték őket a fedélzetre. Ezt követően szolidaritásból az összes német sportoló levonult a nyitott fedélzetről.

A olimpiai láng a francia világ- és Európa-bajnok Zinédine Zidane kezében érkezett az Eiffel-toronynál zajló ünnepséghez, és ő a Roland Garros 14-szeres spanyol bajnok teniszsztárjának, Rafael Nadalnak adta át, aki motorcsónakon szállította a lángot olyan élő legendákkal közösen, mint a román Nadia Comaneci és az amerikai Serena Williams, valamint Carl Lewis. 

OLYMPIC GAMES - PARIS 2024 - OPENING CEREMONY - 20240726
Zinédine Zidane az olimpiai lánggal
Fotó: KMSP via AFP

A hajóból kiszállva a teniszező Amelie Mauresmo futott a fáklyával a Louvre elé, ahol a kosárlabdázó Tony Parker következett. Ezt követően paralimpikonok és a francia sport nagyjai sorra adták át egymásnak a lángot gyors egymásutánban, köztük Alain Bernard úszó, vagy éppen a kerékpáros Charles Coste, a legidősebb francia olimpiai aranyérmes.

A nyitóünnepség egyik nagy kérdése az volt, hogy ki kapja meg a legfontosabb feladatot, a lánggyújtó szerepét. Végül a szervezők választása két egyaránt háromszoros olimpiai bajnokra esett. Az olimpiai lángot végül a cselgáncsozó Teddy Riner és az atléta Marie-José Pérec gyújtotta meg az Tuileriák kertjében, ahol augusztus 11-ig, a záróünnepség végéig lobog majd egy hőlégballon aljában.

Marie-José Pérec és Teddy Riner gyújtotta meg az olimpiai lángot
Fotó: AFP/Mohd Rasfan

Végezetül egy megrázó előadással ért véget a párizsi olimpia megnyitója. A gyógyíthatatlan beteg Céline Dion, aki már évek óta nem tud koncertet adni, énekelte Edith Piaf "Himnusz a szerelemhez" című dalát. Kivételesen emberi, nagyszerű pillanat volt, a kevés emberi pillanat egyike a megnyitón.

Párizsban 1900 és 1924 után harmadszor rendeznek nyári olimpiát. Az augusztus 11-ig tartó párizsi olimpián 206 ország 10 714 sportolója vesz részt. A 21 sportágban érdekelt magyar csapat 180 fős.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!