A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Italy
Vágólapra másolva!
A magyar olimpiai csapat Muhari Eszter révén eddig egy bronzérmet szerzett a párizsi olimpán. Az ötödik versenynap hozhatja meg az áttörést, mert szerdán több olyan szám döntőjét rendezik meg, ahol (arany)érmet nyerhetnek a magyar sportolók.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Párizsból.

Milák abszolút favorit lett a férfi 200 pillangón

Szerdán este 20.37-kor rendezik meg Párizsban a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjét. Ennek a számnak most már a legnagyobb esélyese a szám címvédője, 

Milák Kristóf, aki a kedd esti elődöntőben egyedül tudott 1 perc 53 másodperc alatt úszni.

A magyar versenyző ezzel a legjobb idővel kvalifikálta magát a 4-es pályára, s látva az ellenfelek úszását, kijelenthető, hogy ha nem történik valami nagy baj, címvédésnek leszünk tanúi Párizsban.

Milák Kristóf erődemonstrációt tartott a férfi 200 méteres pillangóúszás elődöntőjében
Fotó: AFP 

Azt ma már szinte minden sportszerető ember tudja, mi történt Milákkal 2023 áprilisa óta. Pontosabban ez a mondat így nem igaz, mert 

valójában senki sem tudja, hogy az elmúlt hetekben-hónapokban hol járt és mit csinált a világ úszósportjának egyik zsenije.

Mindez azonban most már kevésbé érdekes, ha pedig Milák megnyeri a 200 m-es pillangóúszást, akkor minden korábbi történés előbb zárójelbe kerül, majd lassan a feledés homályában el is tűnik mindenki agyából.

Ettől persze még egyszer jó lenne megtudni a teljes igazságot, azt a történetet, amelyen az elmúlt időszakban Milák átment. Biztosak lehetünk abban, hogy ha akarja, majd elmondja, ha meg nem akarja, akkor nem mondja el. A nemzetközi úszóvilág mindenesetre ámulva figyeli a történteket, Milák Kristóf történetét.

Léon Marchand lesz Milák legnagyobb ellenfele
Fotó: AFP

A magyar úszó legnagyobb ellenfele a hazai pályán úszó Léon Marchand lesz, aki 1.53:50-el jött be a fináléba, míg Milák ideje 1.52:72 volt. 

A franciát szerdán este 15 ezer néző fogja biztatni, de ha Milák így úszik, akkor teljesen mindegy, mennyien ordítanak majd a hatalmas uszodában.

Ne feledkezzünk meg egy másik magyarról, Németh Nándorról, aki a 100 méteres férfi gyorsúszásban (a királyszámban) a harmadik legjobb idővel lett döntős. Ha Németh érmet tudna nyerni ebben a számban, az minden idők egyik legnagyobb magyar sportszenzációja lenne.

1988 után nyerhet újra aranyérmet a férfi kardcsapat

A férfi kard egyéni versenye egyik magyarnak sem úgy sikerült, ahogy szerette volna. Az egyéni verseny legnagyobb szenzációja az volt, hogy a háromszoros egyéni olimpiai bajnok Szilágyi Áron az első körben kiesett. A négy közé egyetlen magyar sem jutott be, de ez dacossá teheti a három magyart, plusz a tartalék Rabb Krisztiánt.

A magyar csapat a negyeddöntőben az olaszok ellen kezd majd 13.30-kor a Grand Palais-ban. A magyar-olasz nagy kardklasszikusnak számít ebben a műfajban. 

Az sem éppen rossz hír, hogy a nagy favorit Dél-Koreával csak a döntőben találkozhat Magyarország. 

Ha az olaszok ellen sikerrel vesszük a negyeddöntőt, akkor az Irán-Egyesült Államok meccs győztese következne a döntőbe jutásért. 

Szilágyi Áron
Szilágyi Áronon sok múlik majd a kardcsapatok küzdelmeiben
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az olimpiai vívó csapatversenyek egyik legfontosabb szabálya, hogy csak egyszer lehet cserélni. Azaz, ha a magyar szövetségi kapitány eldönti, hogy cserél, akkor Rabb Krisztián beállása után már nincs lehetőség az újabb cserére. Ha viszont nem cserélünk, akkor a tartalék vívó nem kaphat érmet. Elég őrült szabályok ezek, de a vívók már megtanultak ezekkel együtt élni.

Tóth Krisztián újra érmes lehet a cselgáncsozók között

Cselgáncsban eddig Pupp Réka révén egy ötödik helyezése van a magyaroknak Párizsban. Ugyanakkor előzetesen mindenki a férfi 90 kilósok között induló Tóth Krisztiántól várja az érmet. Tóth három évvel ezelőtt a tokiói olimpián bronzérmes lett.  A 30 éves versenyző Franciaországot cselgáncsban Európa Japánjának nevezte, ezért biztos benne, hogy a párizsi csarnok tele lesz nézőkkel. Kíváncsian várja, hogy ez milyen szinten fog plusz erőt, vagy terhet rakni rá. 

Mivel talán én vagyok a legrutinosabb a csapatban, igyekszem levenni a terhet a többiekről, és ez egy olyan pszichológiával fog bírni, hogy részben rólam is leveszi, így teljes gőzzel és nyugodtan tudjak versenyezni

- mondta Tóth.

Tóth Krisztán is éremért száll harcba Párizsban
Fotó: AFP/Franck Fife

Ez tehát az a három versenyszám, amelyben Magyarország szerdán bővítheti az éremkollekcióját. Egy arany is szenzációs lenne, kettő pedig annyira meseszerű, hogy arra tényleg csak álmainkban gondolhatunk.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!