A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
Vágólapra másolva!
A magyar női párbajtőröző, Muhari Eszter győzött a bronzmérkőzésen az észt ellenfelével szemben. A tatabányai vívó így a harmadik helyen zárta a párizsi olimpiát, egyben a magyar küldöttség első érmét szerezte a 2024-es nyári ötkarikás játékokon.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Párizsból.
Nyolc év után küzdött ismét olimpiai éremért magyar párbajtőröző: Muhari Eszter a bronzéremért lépett pástra a rendkívül látványos környezetet biztosító, párizsi Nagy Palotában (Grand Palais). Az ellenfele a nála 13 évvel idősebb, egyéni vívásban 2023-ban Európa-bajnoki bronzérmes, világranglista-12., észt Nelli Differt volt a harmadik helyért zajló találkozón. A világranglista 9. helyén álló, 21 éves tatabányai vívó az asszója során egyben a magyar küldöttség első érmét szerette volna megszerezni az idei nyári ötkarikás játékokon. Az élete első olimpiáján szereplő Muhari a nap korábbi részében két kínai és egy dél-koreai vívót győzött le rendkívül magabiztosan, látványos asszókkal és bravúros vívással, mielőtt egy francia vívó ellen az utolsó percekben elvesztette az elődöntőt.

Muhari Eszter
Muhari Eszter nagyszerűen vívott egész szombaton, így az olimpiai bronzéremért léphetett pástra
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

Muhari Eszter észt vívóval csapott össze az olimpiai éremért

A párbajtőrre jellemző módon óvatosan kezdtek a felek, Differt szúrása után Muhari egyenlített, majd csodálatos csuklószúrással fordított. Jött egy együttes találat, majd ismét Differt talált, de az első játékrészt a magyar vívó tusa zárta, így 

4-3-ra Muhari Eszter vezetett az első szünetben. 

A lelátón kiegyenlített küzdelem folyt, a hangerő alapján egyforma számban voltak jelen észt és magyar drukkerek – többek között Imre Géza, Gyulay Zsolt és dr. Schmidt Ádám is a magyar szurkolók táborát erősítette a helyszínen.

Muhari Eszter
Muhari Eszter előnnyel mehetett az első szünetre a bronzéremért zajló asszóban
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

A második három perc egy együttessel indult, majd Differt ismét ki tudott egyenlíteni egy egylámpás találattal. Sőt, az észt párbajtőröző a játékrész felénél fordított, és 7-5-nél először volt két tus a különbség a felek között. Egy "Hajrá, Eszter!" kiáltással próbálták buzdítani a magyar vívót a szurkolók, Muhari pedig két, egymás utáni találattal meg is hálálta ezt, és ismét döntetlen volt az állás. A harmad egy együttessel zárult, így 8-8-cal kezdődhetett meg az utolsó három perc.

Azt Differt kezdte jobban, és ugyan 10-10-nél Muhari egyenlített, ezután ismét két észt egylámpás találat következett. Muhariban viszont maradt tartalék, és 12-12-nél megint egyenlő volt az állás. A közönség egyre izgatottabbá és hangosabbá vált, tapintható volt a feszültség a páston és a nézőtéren, majd szűk egy perccel a vége előtt megint az észtek lehettek boldogabbak Differt tusánál. Ám a magyar vívó ismét tudott válaszolni, és az utolsó fél perc egy együttes után 14-14-ről kezdődött meg. Egyikük sem volt vakmerő, lepörgették az órát, így 

jöhetett a ráadás, amelyben 11 másodperc után Muhari talált, és megszerezte az olimpiai bronzérmet!

Az eredetileg Kun Anna eltiltása miatt Párizsba utazó Muhari Eszter a sikerével Szalay Gyöngyi (1996, bronz), Nagy Tímea (2000, arany és 2004, arany), Mincza-Nébald Ildikó (2008, bronz) és Szász-Kovács Emese (2016, arany) után az ötödik magyar olimpiai érmes lett női párbajtőrben, és a magyar olimpiai küldöttség első párizsi érmét szerezte meg.

Kapcsolódó cikkek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!