A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Péntek este hivatalosan is megkezdődött a XXXIII. nyári olimpia, szombat reggeltől pedig már magyar sikerekért is szoríthatunk. A sportlövő Péni István akár már az első napon érmet nyerhet, akárcsak a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron, aki férfi kard egyéniben lép pástra Szatmári Andrással és Gémesi Csanáddal. Az éremesélyek mellett a párizsi olimpián megkezdik szereplésüket a magyar úszók, a női vízilabdázók és a férfi kézilabdázók is, akik sorsdöntő meccsre készülnek.

A férfi kardozók és a sportlövők is éremesélyeként szerepelnek a párizsi olimpia első hivatalos versenynapján. Magyar szempontból szinte biztosan a Grand Palais-ban zajló eseményeket övezi majd a legnagyobb érdeklődés, ugyanis a vívóversenyek első napján pástra lépnek egyéniben a férfi kardozók, valamint a női párbajtőröző Muhari Eszter is.

Előbbieknél a Londonban, Rio de Janeiróban és Tokióban is aranyérmes Szilágyi Áron sorozatban negyedszer lehet ugyanabban az egyéni számban olimpiai bajnok, ez eddig mindössze hat sportolónak sikerült: 

a dán vitorlázó Paul Elvströmnek Finndingiben, az egyaránt amerikai Al Oerternek diszkoszvetésben, Carl Lewisnak távolugrásban, Michael Phelpsnek pedig 200 méteres vegyesúszásban, a japán birkózó Icso Kaorinak 63, majd 58 kilogrammban, illetve a kubaiak kötöttfogású birkózójának, Mijaín López Núneznek 120, majd 130 kg-ban.

Szilágyi mellett a hozzá hasonlóan egyéni világbajnok, áprilisi bokasérülése miatt ugyanakkor sokat kihagyó Szatmári András is esélye lehet a jó szereplésre, a sorsolás miatt kettejük közül azonban csak egyikük juthat a nyolc közé.

Muhari Eszter ugyan csak májusban vált olimpiai indulóvá azután, hogy Kun Annát doppingvétség - a holléti nyilvántartáshoz kapcsolódó mulasztás - miatt május közepén két évre eltiltották a versenyzéstől, világranglista-kilencedikként ő is bízhat a hosszú menetelésben.

A sportlövőknél a légpuska vegyes csapat versenyszámban már a nyitónapon éremosztására kerül sor, és bár Péni István és Mészáros Eszter is betegséggel küszködött az elmúlt napokban, Kissné Oroszi Edit, a puskások szakágvezetője szerint az edzéseken mindketten "jó formát mutattak", így ha bírják erővel, döntőbe juthatnak.

hirdetés
hirdetés

Szintén lőállásba lép a női légpisztoly alapversenyében Fábián Sára Ráhel és Major Veronika, ők egyelőre a fináléba kerülésért küzdenek.

Az országúti kerékpárosoknál Valter Attila az időfutamban szerepel, az egypárevezős Pétervári-Molnár Bendegúz a hatodik előfutamban ül hajóba, az Európa-bajnok hollandok ellen pedig a női vízilabda-válogatott is bemutatkozik. Kaizinger Balázs révén 1996 óta először indul olimpián magyar lovas, Mészáros Krisztofer pedig a férfi torna selejtezőjében lesz érdekelt.

Szombat délelőtt 11 órakor megkezdi szereplését a férfi kézilabda-válogatott, amely Egyiptom ellen játszik sorsdöntő mérkőzést a dél-párizsi 6-os Arénában. Chema Rodríguez együttese évről évre fejlődik, tavaly negyeddöntős volt a világbajnokságon, idén pedig - fennállása legjobb eredményét elérve - ötödikként zárt az Európa-bajnokságon, majd a tatabányai selejtezőtorna második helyezettjeként jutott ki az olimpiára. A játékosok mostanra eljutottak oda, hogy senkitől nem kell tartaniuk, megfelelő az önbizalmuk, amikor pedig összeáll a védekezésük és ez hatékony kapusteljesítménnyel párosul, klasszis teljesítményre képesek.

RODRÍGUEZ, Chema
Chema Rodríguez csapata is megkezdi szereplését az olimpián
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az erőviszonyokat ismerve viszont nehéz elképzelni, hogy a dánok és a franciák legyőzhetőek lennének a B csoportban, és a norvégok elleni siker is nagy bravúrnak számítana. Mindezek tudatában kijelenthető, hogy már az első csoportmeccs sorsdöntő lesz a magyar csapat számára. A helyzetet nehezíti, hogy az egyiptomi küldöttség három tagja is jól ismeri a magyarokat: a jobbátlövő Omar Jahja öt szezont lehúzott Veszprémben, ahol a balátlövő Jehia el-Dera jelenleg is játszik, a szövetségi kapitány Juan Carlos Pastor pedig tíz évig irányította a Szegedet, ahonnan tavaly nyáron távozott.

Mivel a negyeddöntőbe a csoportok első négy helyezettje jut, az első két meccs a kötelező győzelem kategóriába tartozik, noha mindkettő rendkívül nehéznek ígérkezik. 

A magyar válogatott hétfőn az amerikai kontinens legjobbjával, Argentínával, szerdán a legutóbbi két világbajnokságon hatodik helyezett Norvégiával, jövő pénteken a legutóbbi három világbajnokságon aranyérmes Dániával, jövő vasárnap pedig a házigazda, címvédő és Európa-bajnok Franciaországgal találkoznak.

A magyarok szombati programja az olimpián:
EVEZÉS (Vaires-sur-Marne-i evezős pálya)
9.00: előfutamok - férfi egypár (Pétervári-Molnár Bendegúz)

SPORTLÖVÉSZET (Chateauroux-i Lőtér)
9.00: légpuska - vegyescsapat, rangsoroló (Péni István, Mészáros Eszter)

LOVASSPORT (Versailles-i kastély)
9.30: lovastusa egyéni verseny - díjlovaglás (Kaizinger Balázs)

VÍVÁS (Grand Palais)
10.00: női párbajtőr (Muhari Eszter), férfi kard egyéni (Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád) 64-es tábla a negyeddöntőig

SPORTLÖVÉSZET (Chateauroux-i Lőtér)
10.30: LÉGPUSKA - VEGYESCSAPAT BRONZMÉRKŐZÉS ÉS DÖNTŐ

KÉZILABDA (Dél-párizsi 6-os Aréna)
férfi csoportmérkőzés
B csoport:
11.00: Magyarország-Egyiptom

TORNA (Bercy Aréna)
11.00: (Mészáros Krisztofer)

ÚSZÁS (Paris La Défense Aréna)
11.00: előfutamok - női 400 m gyors (Késely Ajna), férfi 400 m gyors (Sárkány Zalán), női 4x100 m gyorsváltó (Magyarország), férfi 4x100 m gyorsváltó (Magyarország)

SPORTLÖVÉSZET (Chateauroux-i Lőtér)
12.30: női légpisztoly alapverseny (Fábián Sára Ráhel, Major Veronika)

VÍZILABDA (Vizes Központ)
női csoportmérkőzés
A csoport:
14.00: MAGYARORSZÁG-Hollandia
ASZTALITENISZ (Dél-párizsi 4-es Aréna)
15.00: női egyes selejtező (Póta Georgina?), vegyes páros nyolcaddöntő (Ecseki Nándor, Madarász Dóra)

TORNA (Bercy Aréna)
15.30: férfi selejtező (Mészáros Krisztofer)

ÖKÖLVÍVÁS (Észak-párizsi Aréna):
15.30: férfi 63,5 (Kovács Richárd?) és 80 kg (Akilov Pylyp?) selejtező

KERÉKPÁR, ORSZÁGÚTI (Invalidusok/III. Sándor híd)
16.35: FÉRFI EGYÉNI IDŐFUTAM (Valter Attila)

Vívás (Nagy Palota/Grand Palais)
19.00: női párbajtőr elődöntő, bronzmérkőzés, döntő; férfi kard elődöntő, BRONZMÉRKŐZÉS, DÖNTŐ

ÖKÖLVÍVÁS (Észak-párizsi Aréna):
20.00: férfi 63,5 (Kovács Richárd) és 80 kg (Akilov Pylyp) selejtező

TORNA (Bercy Aréna)
20.00: férfi selejtező (Mészáros Krisztofer)

ASZTALITENISZ (Dél-párizsi 4-es Aréna)
20.00: női egyes első forduló

Úszás (Paris La Défense Aréna)
20.30: elődöntők, döntők - FÉRFI 400 M GYORS (Sárkány Zalán?), NŐI 400 M GYORS (Késely Ajna), NŐI 4X100 M GYORS (Magyarország?), FÉRFI 4X100 M GYORS (Magyarország?)

hirdetés

A Direct One Direct Now alkalmazása révén egyetlen sporteseményről sem fogsz idén nyáron lemaradni. A tartalmak az alkalmazásban megállíthatóak, újraindíthatóak, 7 napig visszanézhetőek.  

 

Kövesd a nyár legizgalmasabb sportpillanatait a 𝗗𝗶𝗿𝗲𝗰𝘁 𝗡𝗼𝘄 segítségével, bárhol és bármikor!Használd az alábbi kódot: INFLU24TIFDU, és fizess elő 990 forint kedvezménnyel! Részletek: https://www.directone.hu/sport/     

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!