A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNLosonczi Dávid
18:45BirkózásSemen Novikov-David Losonczi
HUNMagyarország
20:35VízilabdaItaly-Hungary
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Szerdán délelőtt három darab egyes versenyszám előfutamaira került sor a 2024-es olimpián, a Párizs melletti, Vaires-sur-Marne-i pályán megrendezett gyorsasági kajak-kenuban. A három számban hat magyar egység volt érdekelt. Közülük a négy kajakos egyaránt futamgyőztesként az elődöntőbe került, a két kenusnak viszont a délutáni reményfutamban kell kiharcolnia a továbbjutást.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Párizsból.
A keddi programból a magyarok közül a női kajak négyes az A-döntőbe, a férfi kajak négyes, a női kenu kettes, a férfi kenu kettes, a két női kajak kettes és a két férfi kajak kettes pedig a középfutamba kvalifikálta magát, azaz lényégében hibátlan első napot teljesített a magyar különítmény. A második napon az egyes versenyszámok is megkezdték a szereplésüket: női K-1 500 méteren Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra, férfi K-1 1000 méteren Kopasz Bálint és Varga Ádám, férfi C-1 1000 méteren pedig Adolf Balázs és Fejes Dániel volt érdekelt a magyar színeket illetően. Ezúttal a keddivel szinte teljesen ellentétes, borús, hűvös idővel indult a nap, reggel kis csapadékkal és enyhe széllel is fűszerezve – a lelátókon viszont így is, már a program elejétől kezdve sok szurkoló foglalt helyet.

Gazsó Alida Dóra, Dorka, kajak-kenu, kajak, női kajak egyes, olimpia, Párizs, 2024
A magyar versenyzők közül Gazsó Alida Dóra kezdte meg a kajak-kenu olimpiai versenyeinek szerdai napját
Fotó: Csudai Sándor - Origo 

Női K-1 500 m

A női kajak egyesben 40 indulót osztottak be hat darab előfutamba, amelyekben az első két hely valamelyikén kellett végezni ahhoz, hogy valaki automatikusan a szombati középfutamba jusson. Az Európa Játékok-ezüstérmes Gazsó a második előfutam szélső pályáját kapta, és a maga futamában a rajttól kezdve a kínai riválisa mögött, az ausztrál Alyce Wooddal csatázott a második helyért. A hajrában aztán nem csupán Woodot hagyta le, de a kínait is megelőzte, így 1:50,78 perces idővel, Gazsó Alida Dóra az előfutama első helyén bejutott az elődöntőbe. A magyar kajakos a futama után edzői kérésre (levezetésre, pihenésre és felmelegedésre hivatkozva) nem azonnal nyilatkozott a helyszínen a magyar újságíróknak, de később elmondta, a sikere ellenére nem volt tökéletes a pálya, nem volt minden beállítás rendben, de jó versenyzőtípusként sikerült kiharcolnia a továbbjutást.

A versenyszámban Tokióban második, Európa-bajnoki címvédő Csipes Tamara az utolsó előfutam 5-ös pályáján haladt. A rajtot meg kellett ismételni, másodjára azonban sikeres volt az indulás. A dán rivális, Emma Jörgensen sokkal jobban kapta el a startot, és tovább is jutott, mögötte azonban Csipes szinte végig a második helyen haladt, és a hajrában is maga mögött tartotta a többi vetélytársát. Sőt, Gazsóhoz hasonlóan Csipes Tamara is az utolsó métereken tudott az élre kerülni, így ő is futamgyőztesként (1:50,21-es idővel) jutott a középfutamba. A négyesben kétszeres olimpiai bajnok Csipes a futama után elmondta, fáradt is volt a keddi nap miatt, és nem is esett jól neki Jörgensen elhibázott első rajtja, hiszen az erős hullámokon ismét be kellett állnia a rajtgépbe, de összességében kontrollálta a futamot, és még maradt is benne némi tartalék.

Csipes Tamara
Csipes Tamara is rögtön középfutamba jutott
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Férfi K-1 1000 m

A férfi kajak egyes versenyszámban három évvel ezelőtt Kopasz Bálint arany-, Varga Ádám pedig ezüstérmes volt, és ezúttal is ők ketten képviselték Magyarországot az 1000 méteres távon, a 29 fős mezőnyben. Az egyre melegebb és szelesebb körülmények között Kopasz a harmadik előfutam ötös pályáján kapott helyet, és a címvédő rögtön a rajt után az élre állt, majd folyamatosan növelte az előnyét. Féltávnál már másfél hajóhossz (nagyjából másfél másodperc) volt az előnye, és ugyan az argentin riválisa elkezdett zárkózni rá, Kopasz Bálint láthatóan kontrollálni tudta a versenyt, és a harmadik helyezett dél-afrikai előtt nagy különbséggel, futamgyőztesként jutott elődöntőbe. A futama után Kopasz kiemelte, jó formában érezte magát ébredéskor és bemelegítéskor is, és az erős hátszélben elégedett is a teljesítményével. Az alkarja ugyan elfáradt, de legközelebb pénteken száll vízre (párosban), így addig bizonyosan regenerálódni tud.

Kopasz Bálint
A királykategóriában címvédő Kopasz Bálint 3:26,44 perces idővel nyerte meg az előfutamát
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Varga Ádám a szélső pályát kapta a negyedik előfutamban, és már az elején látszott, hogy a német és a spanyol riválissal kell csatáznia a továbbjutásért. A táv feléhez közeledve azonban Varga egyre jobban elhúzott a többiektől, és a hajrában már ő is valamelyest tartalékolhatott. Varga Ádám is futamgyőzelemmel került be a szombati középfutamba! A 24 éves magyar kajakos a sikere után elmondta, a végére azért elfáradt, de a német riválisát önbizalomnövelés szempontjából mindenképp meg akarta előzni, ami sikerült is. Hozzátette, azt tapasztalta, hogy a riválisaihoz hasonlóan ő is kissé megszédült, amikor kiszállt a hajójából.

Varga Ádám
A 3:28,56-os időt teljesítő Varga Ádámnak sem kell reményfutamot teljesítenie szerdán délután, automatikusan középfutamba jutott
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Férfi C-1 1000 m

A férfi kenu egyesben öt darab ötfős előfutamot alakítottak ki, szintén a legjobb két-két helyezett került be rögtön a pénteki középfutamba. Fejes Dániel a második előfutam szélső pályáján versenyzett, és szinte végig a 3-4. helyen haladt. A cseh és a brazil riválisa verhetetlen volt, és végül a Menekültek Olimpiai Csapatába tartozó ellenfele is előtte zárt, így Fejes 3:56,00-s idővel futamnegyedik lesz, és a délutáni reményfutamban folytatja.

Adolf Balázs az utolsó előfutam 4-es pályáján, a háromszoros olimpiai bajnok Sebastian Brendel mellett ült kenuba. A német legenda a rajt után rögtön az élre állt, és egyértelműnek tűnt, hogy Adolf a kínai riválisával harcolhat a továbbjutásért. A táv kétharmadánál kettejük közül már a magyar kenus haladt előrébb, de a hajrában a kínaiban több tartalék maradt, így Adolf Balázs harmadik lett, és szintén a délutáni negyeddöntőben folytatja.

Adolf Balázs (elöl) kedden Hajdu Jonatánnal párosozott, szerdán egyedül ült kenuba 
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A gyorsasági kajak-kenu versenyek szerdai programja a 2024-es, párizsi olimpiai játékokon

előfutamok:

  • 9:30 női K-1 500 m (Csipes Tamara; Gazsó Alida Dóra) – mindketten rögtön a középfutamba jutottak
  • 10:40 férfi K-1 1000 m (Kopasz Bálint; Varga Ádám) – mindketten rögtön a középfutamba jutottak
  • 11:40 férfi C-1 1000 m (Adolf Balázs; Fejes Dániel) – egyikük sem jutott egyből a középfutamba, a negyeddöntőben folytatják

negyeddöntők (reményfutamok):

  • 13:30 női K-1 500 m
  • 14:10 férfi K-1 1000 m
  • 14:40 férfi C-1 1000 m (Adolf Balázs; Fejes Dániel)

Csütörtökön 10:30-tól a női C-1 200 m (Kiss Ágnes; Takács Kincső) előfutamaival folytatódik az olimpia kajak-kenu programja, de aznap már 11:20-tól középfutamokra, 13:20-tól pedig döntőkre is sor kerül. Férfi C-2 500 m-en (Adolf Balázs, Hajdu Jonatán), női K-4 500 m-en (Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra) és férfi K-4 500 m-en (Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor) tehát már csütörtökön délután érmet osztanak az ötkarikás játékokon.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!