A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
2
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
Vágólapra másolva!
A nők 66 kilogrammos kategóriájában bokszoló Iman Helif a közösségi oldalán reagált arra, hogy a „férfias külseje” ellenére a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hagyja, hogy folytassa az olimpiai szereplését a nők között.

„Áldassék az Isten és az isteni igazságszolgáltatás” – írta a közösségi oldalán az algériai ökölvívó, aki pénteken óriási vihart kavart a szereplésével a párizsi olimpián. 

Mint ismert, Helif korábban megbukott egy biológiai teszten, és ki is zárták őt a világbajnokságon a nők mezőnyéből. Mi is írtunk már két női bokszolóról, akiket már korábban kizártak a női mezőnyből, az olimpián mégis versenyezhetnek. 

A nemi teszteken megbukott Iman Helif lesz Hámori Luca következő ellenfele az olimpián
Fotó: AFP/Mohd Rasfan

Az algériai ökölvívóról tavaly a nemzetközi szövetség (IBA) elnöke, Umar Kremljov azt nyilatkozta, hogy a vizsgálatok szerint a férfiakra jellemző XY kromoszómái vannak. Iman Helif csütörtökön a nyolcaddöntőben az olasz Angela Carinit győzte le. Az egyoldalú küzdelmet alig 40 másodperc után feladó Carini nem volt hajlandó kezet fogni ellenfelével, és igazságtalannak nevezte a helyzetet.

Helif szombaton csap össze Hámori Lucával, a magyar ökölvívó azonban még nem foglalkozik ezzel a történettel. 

„Az edzőteremben szinte csak fiúkkal kesztyűzöm. Vannak lányok is, de ők fiatalabbak nálam. Igazából úgy nőttem fel, hogy az elmúlt 10-12 évben fiúkkal kesztyűztem. 

Most elindult ez a hír, hogy ő esetleg fiú lehet. Két évvel ezelőtt el is tiltották a világbajnokságon, amin nem igazán lepődtem meg, mert kinézetre és alkatra is nagyon fiús. De ha valaki a földön megengedte neki, hogy itt legyen, akkor valahogy be lett bizonyítva, hogy ő lány. Engem ez most nem érdekel. Így még nagyobb lesz a magabiztosságom, ha sikerül őt legyőznöm.

Mindent megteszek majd a győzelemért, hiszen az érem lesz a cél, amiért idejöttem” – mondta Hámori Luca, aki elárulta, hogy az algériai Iman Helif ellen is lendületes boksszal szeretné meglepni ellenfelét. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!