A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
2
Bronzérem
2
Vágólapra másolva!
Elképesztő küzdelemben kapott ki az algériai férfitől Hámori Luca a párizsi olimpiai ökölvívótorna 66 kg-os súlycsoportjában. A magyar bokszoló mindent megtett, de raális esélye nem volt a győzelemre. Hámori végigbokszolta a 9 percet, amely egészen elképesztő teljesítmény.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Párizsból.

Ki gondolta volna egy héttel ezelőtt, hogy a párizsi olimpia női 66 kg-os ökölvívótornájának meccsét az egész világ felajzva várja? 

Márpedig szombaton délután ez történt, kis túlzással azt mondhatnánk, hogy minden idők legjobban várt olimpiai bokszmeccsére készülődött a magyar Hámori Luca és az algériai Iman Helif.

Utóbbi azzal került be két nap alatt a világsajtóba, hogy minden bizonnyal nem nő, hanem férfi. Erre utalt az is, hogy a 2023-as, Delhiben megrendezett női ökölvívó-világbajnokságon a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség kizárta a versenyből az algériait, mert a vizsgálatok is azt mutatták, férfi.

A nemi teszteken megbukott Iman Helif  Hámori Luca ellen készülődött
Fotó: AFP/Mohd Rasfan

Hámori meccse előtt szinte mindenki megszólalt ebben az ügyben, hiszen szégyen és gyalázat, hogy ez a meccs megtörténhetett egyáltalán az olimpián. Mindezt azok után, hogy az algériai 46 másodperc alatt elintézte a nyolcaddöntőben az olasz Angela Carinit, aki saját testi épsége és élete megóvásának érdekében úgy döntött, hogy befejezi az egyenlőtlen küzdelmet. Carini sírva mesélte el, hogy borzalmas ütéseket kapott, ezért nem folytatta a mérkőzést. Hámori viszont nagyon karakánul azt mondta a mérkőzés előtt: őt nem érdekli ez az egész cirkusz, bemegy a ringbe és le akarja győzni az ellenfelét, akár férfi az illető, akár nő.

Hogy mennyire nagy botrány lett ez az ügy, jól mutatja, hogy a NOB elnöke, a német Thomas Bach is megszólalt ebben a kérdésben. 

Az egykoron a KGB által futtatott, Horst Dassler által "felfedezett" őskövület-sportvezető szinte sértetten reagált, majd azt mondta, hogy az álata írányított szervezet nem megy bele egy politikailag motivált kultúrharcba.

 Hát persze, ezt kell mondani, aztán ha az algériai férfi maradandó sérülést okoz, akkor majd Bach annyit mond: ez a sport.

Thomas Bach, NOB, olimpia
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke 
Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Kai Pfaffenbach

Ilyen előlejek után jött tehát az olimpiai boksztorna női 66 kg-os súlycsoportjának a negyeddöntője, ahol a győztes már érmesként vonulhatott le a ringből. 

Mondanunk sem kell, micsoda lehetőség előtt állt Hámori, a baj csak az volt, hogy előtte egy algériai legény tornyosult.

A helyszínen is elképesztő volt az érdeklődés, a kezdés előtt nem sokkal már a lépcsőkön is fotósok ültek és a sajtóhelyek is eljesen megteltek. Párizs és az egész világ szinte felajzva várta ezt az összecsapást. Az már a mérkőzés előtt kiderült, hogy a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség a nyolcaddöntőben vesztes olasz Carininek kifizeti azt az 50 ezer dollárt, amely a győzteseknek jár. Sőt, ha Hámori kikap, akkor neki is jár ez az összeg. Ezzel azonban nem lehet túllépni az ügyön, ugyanis azt a megalázó helyzetet, lelki traumát, amit ezek a sportolónők átélnek akkor, amikor egy férfi ellen kell(ene) küzdeniük, pénzzel nem lehet jóvá tenni. Visszatérve a botrányos mérkőzésre, 

teljesen megtelt az olimpiai bokszcsarnok, amikor a két sportoló megérkezett. 

Ez volt az olimpiai ökölvívó torna 180. meccse, de az biztos, hogy a legjobban várt. Elsőként az algériai jött piros nadrágban és trikóban, árnyékokszolást bemutatva. Kékben pedig Hámori Luca is megérkezett, itt még lelkes volt a magyar bokszoló. A meccset egy indiai bíró vezette.

Az első menetben nagyrészt méregették egymást a küzdő felek, az biztos, hogy Hámori jól tartotta a távolságot és nem engedte a közelébe az algériait. A menet vége felé egy-egy ütést beszedtek mindketten, az első menetet 10-9 arányban minden bíró az algériainak adta a menetet.

Hámori Luca hatalmasat küzdött Iman Helif ellen
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

Az látható volt, hogy itt csak tiszta ütésekkel és akcióval lehet nyerni, mert az algériai uralta a meccset és ezt így látták a pontozók is. A második menet vége felé az algériai nagyon lazára vette a figurát és leengedte a kezét, de ez sem segített. Hámori nem tudta megütni, ez a menet is az afrikaié volt. "Ütni kell" - hangzott el a tanács az utolsó szünetben, mikor már Hámorin is látszott, sőt mondta is, hogy képtelenség ebben a helyzetben nyernie, a sportolonő itt már a könnyeivel küszködött.

Sajnos azonban világosan látszott, hogy Hámori nem tudta megütni az algériait, s ez már azt jelentette, hogy a magyar lány nem tudott bejutni a legjobb négy közé. Ennek ellenére a magyar sportolónő igazi hős, nem adta fel, még akkor sem, amikor már számára is nyilvánvalóvá vált, nem nyerhet egy férfi ellen.

A harmadik menetben már többször kerültek le mindketten a földre. Az eredményhirdetéskor egyhangú pontozással az algériai férfi nyert, de ennek a meccsnek az igazi hőse az olimpiai torna 5. helyén végző Hámori Luca volt.

Egyhangú pontozással győzött az algériai férfi
Fotó:  Csudai Sándor - Origo 

Az pedig, hogy ennek az egésznek mennyi köze van a sporthoz, döntse el mindenki maga. A lényeg, hogy Thomas Bach biztosan jól alszik majd. 

Hámori Luca hős volt. Legyünk rá nagyon büszkék!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!