A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Vasárnap este a záró ünnepséggel hivatalosan is véget ért a XXXIII. nyári olimpia. A ceremónián természetesen beszédet mondott Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, aki gondosan ügyelt minden szavára, így nem mondta ki azt az egy mondatot, amit ilyen eseményeket követően minden vezető el szokott mondani.

„A teljesítményetek lenyűgöző volt, minden párharc a tökéletesség határát súrolta. Megmutattátok, mi emberek, milyen elképesztő teljesítményre vagyunk képesek. A béke kultúráját valósítottátok meg. Emberek millióinak adtatok inspirációt. Köszönjük, hogy mindannyian hihetünk abban, hogy létezhet egy jobb világ. Az olimpia képes olyan példával szolgálni, ami ösztönzést ad a békés együttélés felé. A párizsi olimpia igazi inspiráció volt a világ számára. Emberek milliói ünnepeltek Párizsban és szerte Franciaországban. A világ lakosságának több mint fele láthatta az olimpiát. A 2024-es párizsi olimpia a sportolók igazi ünnepe volt. Fiatalosabb, városiasabb, fenntarthatóbb keretek között, ahol a nemek egyensúlya egyenlő volt – mondta a beszédében Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, aki vicceskedve megjegyezte, hogy a párizsi olimpia Szajnazációs volt. 

Thomas Bach, a Nemzeti Olimpiai Bizottság elnöke
Fotó: AFP/Franck Fife

Mondjuk Fábián Bettina, a magyar nyílt vízi úszócsapat tagja lehet, hogy vitatkozna szajnás a kijelentésével, miután a fekáliával teli Szajnában úszást követően kórházba került, csakúgy mint három másik német úszó, aki részt vett az olimpián.  

Külön érdekesség, hogy Bach a beszédében nem mondta ki, hogy "ez volt minden idők legjobb olimpiája". Pedig az ilyen nagyszabású sportesemények után ez az a sablonmondat, amit minden vezető el szokott mondani. 

Bach annyival elintézte a dolgot, hogy egy új korszak kezdetének nevezte a párizsi olimpiát. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!