Vágólapra másolva!
Primoz Roglic nyerte a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny nyolcadik szakaszát, ezzel jelentősen faragott lemaradásából az összetettben, az olimpiai negyedik Valter Attila pedig a 41. helyen ért célba.

Szombaton az Úbeda és Cazorla közötti dombos, 159 kilométeres etap várt a mezőnyre, a táv kétharmadánál egy második kategóriás heggyel, majd a végén egy rövid, de nagyon meredek harmadik kategóriás emelkedővel. Nyolcfős szökevénycsoport tekert el, amely tökéletesen megfelelt a piros trikós Ben O'Connorért tekerő Decathlon AG2R csapatnak: mivel az élen haladók közül az összetettben legjobban álló spanyol Harold Tejada hátránya közel hét perc volt a szakasz előtt, így négy-öt perc környékén tartották a különbséget. A hajrához közeledve annak reményében, hogy harcban lehet az etapsikerért, az Israel-Premier Tech állt a mezőny élére és folyamatosan csökkentette a hátrányt. A különbség megfeleződése után, a 4,8 kilométer hosszú, 7,1 százalék átlagú emelkedő előtt - amelynek legmeredekebb részén 20 százalékos meredekségen kellett feltekerniük a bringásoknak - az esélyesek csapatai is beszálltak az üldözésbe.

Primoz Roglic újabb szakaszt nyert
Fotó: Jorge GUERRERO / AFP

A hegy megkezdésekor alig egy percre volt már csak a szökevényektől az esélyesek csoportja, amelyet az emelkedőre fordulva nagy bukás szakított szét. A Visma-Lease a Bike 26 esztendős magyar bajnoka, Valter előtt történt az esés. Két és fél kilométer volt hátra, amikor a favoritok közül a háromszoros végső győztes Primoz Roglic indult meg a fél perccel előttük haladó szökevényhármas után, ezt még át tudták venni a riválisok, a szlovén második ritmusváltása azonban szétszedte a bolyukat. O'Connor sem tudta tartani a tempót, csak a Vueltán összetettben háromszor is második spanyol Enric Mas tudott Rogliccsal tartani, kettősük a meredek utolsó kilométeren belül utolérte az elöl legtovább kitartó Tejadát. A szakaszgyőzelemért Roglic lehajrázta Mast, ezzel 14. etapsikerét aratta a spanyol körversenyen, az időjóváírással együtt pedig közel egy percet faragott összetettben O'Connor előnyéből, aki így is őrzi a piros trikót - írja az MTI.

Az etapot az összetett harmadik helyéről váró, a Tour de France-ot segítőként negyedikként záró portugál Joao Almeida az utolsó kilométereken nagyon szenvedett és 4 perc 53 másodpercet kapott. Jócskán elmaradt Valter Attilától, aki 2 perc 40 másodperc lemaradással tekert be a 41. helyen. A spanyol körversenyre segítőként érkezett magyar bajnok az összetettben a 45. pozíciót foglalja el.

AZ M4 Sport helyszíni stábjának Valter elmondta: a mezőny hátsó harmadában volt a bukásnál, míg csapattársai jól elöl tudták tartani a címvédő amerikai Sepp Kusst, aki így is elesett.

"Egyből utolértem, onnan kellett visszahoznom és vissza is tudtam hozni a sorra. Sajnos balszerencsénk volt a mai napon, próbáltuk a hátrányt minimalizálni" - szögezte le. Mint mondta, jó lábai voltak a nehéz napon, a meredek részen egyedül tempót diktálva utolérte a főmezőnyt, mikor az belassult egy síkabb részen. - "Nyilván ez engem ki is csinált, viszont utána egészen jólesett feljönni itt a végén."

Elárulta: Kussért mentek ezen a napon, a fejekben pedig már ott volt a vasárnapi hegyi szakasz, így csak akkor akartak benne lenni a nap szökésében, ha az elég nagy ahhoz, hogy mindenképp hazaérjen.

"Azt hittem, hogy ez is haza fog, de aztán az Israel máshogy gondolta" - idézte fel Valter.

Eredmények:

8. szakasz, Úbeda-Cazorla, 159 km:
1. Primoz Roglic (szlovén, Red Bull-BORA-Hansgrohe) 3:38:34 óra
2. Enric Mas (spanyol Movistar) azonos idővel
3. Mikel Landa (spanyol, T-Rex - Quick-Step) 14 másodperc hátrány
...17. Ben O'Connor (ausztrál, Decathlon AG2R La Mondiale) 46 mp h.
...41. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) 2:40 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. O'Connor 31:23:27 óra
2. Roglic 3:49 perc hátrány
3. Mas 4:31 p h.
...45. Valter 20:59 p h.

A hétfői pihenőnap előtt vasárnap a Motril és Granada közötti 178,5 kilométeres teljesítése vár a bringásokra három, egyaránt első kategóriás heggyel és a végén lejtmenetes befutóval. A Vuelta szeptember 8-án Madridban zárul.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!