A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Bíró-, szex- és mellmutogatós botrányok mellett bombameglepetések dobták fel a vb-k egyik leggyengébb csoportkörét

2022-es labdarúgó-világbajnokság, 2022-es katari FIFA-világbajnokság, Katar, labdarúgás, futball, foci-vb, focivb2022, csoportkör, G csoport, Kamerun-Szerbia, Kamerun, Szerbia, 2022.11.28.
AL WAKRAH, QATAR - NOVEMBER 28: Cameroon fans are seen during the FIFA World Cup Qatar 2022 Group G match between Cameroon and Serbia at Al Janoub Stadium on November 28, 2022 in Al Wakrah, Qatar. (Photo by Ian MacNicol/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Csodagólok és hatalmas bravúrok is születtek a katari labdarúgó-világbajnokság első háromnegyedében, ám mégsem ezek a jelenetek tették igazán emlékezetessé a különleges torna első két hetét. Egy cikkben szedtük össze a világbajnokság eddigi legszebb góljait, védéseit és a legemlékezetesebb botrányokat.
Vágólapra másolva!

Az első 48 mérkőzés 120 gólt – köztük 9 tizenegyest és 1 öngólt – hozott, de a csekélynek mondható 2,5-ös átlag ellenére minden csapat betalált és minden együttes kapott is gólt legalább egyszer. A legtöbb találatot máris a torna második találkozója (Anglia–Irán 6-2) hozta, de később láthattunk 7-0-s kiütést is a Spanyolország–Costa Rica mérkőzésen.

Richarlison ollózós góljánál nehéz szebbet találni a katari világbajnokságon Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Ha rangsorolni kell a legszebb gólokat, valószínűleg Richarlison Szerbia elleni ollózása nyerné el a címet. Azonban szintén kiemelendő a szaúdi Szalem al-Davszari győztes gólja az argentinok ellen, amikor egy csel után a bal felsőbe tekerte a labdát, valamint Enzo Fernández kísértetiesen hasonló találata a Mexikó elleni meccs hajrájában. Szorosan ott van a nyomukban

a kameruni Vincent Aboubakar szenzációs átemelős gólja Szerbia ellen – amelynél először lest intett az asszisztens –,

de az uruguayi Giorgian de Arrascaeta Ghána elleni, tökéletes támadás végén szerzett második gólját is ide kell sorolni.

A vb eddigi három szabadrúgásgólja is káprázatos volt:

Abdelhamid Szabiri Belgium, Marcus Rashford Wales, Luis Chávez pedig Szaúd-Arábia ellen szerzett így gólt.

Luis Chávez szabadrúgásánál esélye sem volt a szaúdi kapusnak Forrás: AFP/Karim Jaafar

Ha már a gólokat megemlítettük, a kapusbravúrokról sem szabad megfeledkezni. Az első fordulóban Kasper Schmeichel reflexmozdulattal védte Isszam Dzsebali közeli lövését az első félidő hajrájában, így az azon a meccsen elért döntetlennel még elkerülte a szégyent Dánia. Nem úgy Németország, amelynél

Manuel Neuer egygólos vezetésnél hiába hárította Ito Dzsunja megpattanó lövését a bal kezével, később megfordították a meccset a japánok.

Győzelmet ért Wojciech Szczesny bravúrja a Szaúd-Arábia elleni meccs első félidejének hosszabbításában egy büntetőnél, majd még inkább a kipattanónál, de sikerhez vezetett Devis Epassy eredményes nyújtózkodása Gabriel Martinelli tekerésénél a Kamerun-Brazília mérkőzésen.

Wojciech Szczesnynek nagy szerepe volt abban, hogy Lengyelország ne zárja győzelem nélkül a vb-t Forrás: AFP/Odd Andersen

Elsősorban mégsem ezek, ami miatt igazán emlékezetes marad a katari vb csoportköre. Ha az eredményeket figyeljük, számos váratlan meglepetés született. Ahogy általában előfordul, a csoportkörre még nem volt jellemző a sztárcsapatok világszínvonalú játéka. Így fordulhatott elő, hogy az ázsiai és az afrikai csapatok, konkrétan

Szaúd-Arábia, Ausztrália, Japán, Dél-Korea, Tunézia, Marokkó és Kamerun is okozott pozitív szenzációt; de a másik oldalt nézve komoly blamának számított Dánia, Németország, Belgium és Uruguay kiesése is.

Nem meglepő, hogy ezek után a mémgyártók is akcióba lendültek, hiszen a németek Japán elleni veresége, az argentinok Szaúd-Arábia elleni pofonja, a megdöbbentően gyenge Katar szereplése házigazdaként, és Cristiano Ronaldo várakozáson aluli teljesítménye egyaránt jó alapanyag volt ahhoz, hogy jót lehessen mosolyogni egy-egy alkotáson.

Japánnak a csoportkörben aratott sikerei az egész világot meglepték Forrás: AFP/Philip Fong

A klubszezon közepén, szokatlan téli melegben megrendezett vb-n várható volt, hogy nagy számban lesznek sérülések, ez pedig a katari torna előtt és alatt valóban több sztárválogatottat is érintett, ami akár a vébé végkimenetelét is befolyásolhatja. A meccs közbeni ápolások jelentősen meghosszabbították a mérkőzéseket, a játékvezetők pedig minden korábbinál több ráadást állapítanak meg az első és a második félidőben egyaránt – a már említett Anglia-Irán meccsen például összesen 27-et.

A játékvezetők főszerepet játszottak a vb csoportkörében Forrás: AFP/Franck Fife

A játékvezetők azonban nemcsak emiatt kerültek a középpontba, hanem néhány döbbenetes ítélet is emlékezetes marad. Az Irán-USA meccs utolsó percében például egy erősen véleményes tizenegyes maradt el, ami az ázsiai csapat kiesését jelentette, a Portugália-Uruguay találkozó végén pedig egy szó szerint szabálykönyvben is megtalálható eset után, a videó megtekintését követően adott büntetőt Alirezá Fagáni – nem kellett volna.

Ám nem csupán a játékvezetők okoztak botrányos jeleneteket. A feszült hangulatot ígérő Irán-USA találkozó előtt az amerikaiak kizárása is veszélyben forgott az ellenfél panasztétele után, a szerbek pedig a saját maguk dolgát nehezítették meg egy csapaton belüli szexbotránnyal – az ottani eseményeknek a Svájc elleni sorsdöntő mérkőzésre is volt hatása, amit meg is mutattak a játékosok.

A szerbek nehezen viselték, hogy egyetlen szerzett ponttal távoztak Katarból Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

A mérkőzések előtt a német válogatott szivárványos tüntetésére és az angol csapat füttykoncerttel kísért térdelésére lehetett állandóan számítani, a meccsek közben pedig egy-egy unalmasabb pillanatban a lelátón figyelhettünk fel olykor gigantikus mellű kameruniakra, vagy még a vébét megelőzően a metróban a melleit mutogató angol lányra – utóbbira később súlyos büntetés várt.

A katari labdarúgó-világbajnokság első két hetében tehát semmiképp nem unatkozhattunk, ám a foci szépsége és a pályán zajló játék helyett gyakran más tett emlékezetessé egy-egy mérkőzést. Garantálható azonban, hogy az egyenes kieséses szakaszban az ilyen háttértörténetek jóval kisebb szerepet kapnak, ugyanis a tét egyre nő, úgy a hangsúly is egyre inkább áthelyeződik arra, hogy melyik válogatott emelheti fel a trófeát december 18-án este, minden idők legkülönlegesebb vb-je végén.

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!