Vágólapra másolva!
A mérkőzés nagy részében többet támadó Videoton megérdemelten győzött, csak a második félidő elején tűnt úgy, hogy pontot szerezhet a Debrecen.

Borsodi Liga, 13. forduló:
Videoton - Debrecen 3-1 (1-0)
Székesfehérvár, 2000 néző
vezette: Szarka
Videoton: Végh - Tímár, Pomper, Vilotic, Szlezák - Szalai T., Némedi, Tóth B. (Hamar 67.), Komódi - Terjék (Kiskapusi 78.), Földes (Gajic 72.)
Debrecen: Balogh - Vadicska, Kuttor, Hanák - Bernáth, Plókai (Ulveczki 86.), Majoros, Böőr (Sketiani 78.) - Nenadic, Kerekes (Bajzát 62.), Tiber
gól: Pomper (13.), Terjék (75.), Gajic (88.), illetve Nenadic (64.)
sárga lap: Földes (27.), Szalai T. (45.), illetve Bajzát (74.)

Az elmúlt években inkább alsóházi (vagy az alatti, értsd: másodosztályú) rangadókat vívó Videoton szinte megtáltosodott mostanság, már a dobogót ostromolják a fehérváriak - a Debrecen pedig nyoc fordulón át őrizte veretlenségét. Mindezekből következően rangadóra gyülekezett a hideg, de méginkább a párhuzamosan zajló fehérvári sportesemények (hoki, kosárlabda)miatt némiképp gyér publikum.

Rangadó is lett a dologból, kicsit hullámzó, kicsit magyaros, de kétségkívül változatos. A Vidi hazai meccsei eddig ritkán torkolltak önfeledt népünnepélybe, inkább szenvedett a Sóstón a csapat, mivel fő fegyverét, a zárt védekezésből induló kombinatív játékot nem tudta alkalmazni. Most másként alakult a dolog, köszönhetően annak, hogy a Loki túlzottan is nyugodtan kezdte a meccset. Talán a hosszú veretlenségi sorozat hitette el velük, hogy nagy baj nem lehet, mindenesetre a 13. percben érdeklődve figyelték, ahogy Pomper csaknem az egész pályán végigvezeti a labdát, hogy a tizenhatosnál Komódival kényszerítőzve nagyon okos gólt gurítson a bal alsó sarokba (1-0).

A hátrány sem hatott józanítólag Pajkos János csapatára, sőt, hálát adhattak a vasutasok védőszentjének, hogy a kedvtelve passzolgató, és ellenállásba nem ütköző piros-kékek nem ütötték ki őket az első fél órában. A gól után rögtön Komódi gyönyörű emelése, aztán közeli gurítása is centikkel kerülte el a kaput, majd megint a Vidiben újjászületett irányítóra figyeltünk: éles beadása tiszta helyzetben csúszott el a kaputól öt méterre Tímár lába alatt... A debreceniek sűrűn pislogtak egymásra tanácstalanul, támadójátékukra pedig jellemző, hogy legnagyobb helyzetüknél a prófétai magányban ácsorgó Kerekes úgy fejelt, hogy azután ápolni kellett.

A félidő végére azért összekapta magát annyira a DVSC, hogy lezárja végre kapuja előterét, s hogy néhány tetszetős adogatással bizonyítsa, vannak jó labdarúgói. Plókai veszélyes szabadrúgása az utolsó percben pedig mintha intő jel lett volna a Vidinek: azért még nem nyerte meg a meccset.

Tudta ezt Várhidi Péter, a fehérváriak vezetőedzője is, miként azt is, mi lehet a folytatásban a nyerő taktika. Pomperék rendkívül zárt, szervezett védekezéssel kezdték a második félidőt, nem vagdosták el a labdákat, de nem is törekedtek mindenáron megjátszásukra. Ebből meddő debreceni fölény lett, mert bár ügyesen passzolgattak Majorosék, helyzetig nem jutottak. A Videoton kontráira viszont hiába várt a publikum, mintha úgy érezték volna a hazaiak, biztonsági játékkal már nem lehet probléma a meccsen. Furcsa módon mégis akkor kaptak gólt, amikor éppen rohamoztak: egy szögletük után labdát szerzett a Loki, gyorsan és hibátlanul hozta át a másik térfélre, ahol a létszámhiányos védelem csak figyelte, miként fejeli be Nenadics Hanák centerezését (1-1).

A Vidire másként hatott a gól, mint az első félidőben ellenfelükre: döbbenet helyett ébresztő következett. Szinte azonnal érezhetően kezdtek el megint előre felé focizni a piros-kékek. Hamar eredménnyel jártak: tizenegy perccel Nenadics fejese után Komódi hosszú, ám hajszálpontos labdáját Terjék balról, a tizenhatos sarkáról emelte a túlsó sarokba, megköszönve közben az érthetetlenül kiszaladó, majd visszafutó Balogh kapus segítségét (2-1).

Inenn vált igazán élvezetessé a játék, hiszen most már nem volt óvatosság: a Debrecen támadott, a házigazda pedig bátran kontrázott. Kuttor lövése még vendéggólt ígért (de mellé ment), a fehérvári cserék összjátéka viszont eldöntötte a meccset: három perccel a vége előtt Hamar indította Gajicsot, s a fellazuló védelem statisztálása mellett a jugoszláv csatárnak nem jelentett problémát a kifutó kapus mellett a bal alsó sarokba passzolni (3-1).

Az első félóra ziccerei, Komódi és Pomper remek teljesítménye, a védelem majdnem tökéletes működése alapján megérdemelt hazai siker született, a Debrecennek akkor lett volna esélye, ha nem hátrányban kezd el focizni.

Somos Zoltán

Korábban:

Mindent egy helyen az Eb-ről