A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A hétvégén kerül sor az olasz labdarúgás talán legnagyobb presztízzsel bíró derbijére, a milánói városi rangadóra. Ez a találkozó mindig hatalmas érdeklődésre tartott számot, mivel ez a két együttes állandóan ott szerepelt a campionato élmezőnyében, és nincsen ez másként most sem, hiszen a Serie A élén az Internazionale áll, és az AC Milan sincsen sokkal lemaradva mögötte.

Fotó: Reuters
Adriano (kékben) cselez egy Bologna elleni rangadón

A legelső összecsapásra a két gárda között még 1908. október 18-án került sor, vagyis majdnem napra pontosan 93 évvel ezelőtt, és akkor a Milan győzött 2-1-re. A legtöbb gólt hozó összecsapást viszont 1949. november 6-án rendezték, amikor is egy gólzáporos mérkőzésen az Inter 6-5-re diadalmaskodott, annak ellenére, hogy a rossoneriknél a nevezetes Gre-No-Li trió (azaz Gren, Nordahl, és Liedholm) vitézkedett. Az Interben viszont ott volt a magyar Nyers István, aki azon a találkozón két góllal tette le a névjegyét. Nyers egyébként beírta magát a milánói derbik történetébe, hiszen ő szerezte a legtöbb gólt a városi rangadókon, szám szerint nyolcat. A legtöbb milánói rangadón viszont a Milan játékosa, Gianni Rivera lépett pályára, aki 17 alkalommal futott ki a gyepre az ősi rivális ellenében.

A mostani rangadó annyiban is különleges, hogy mindkét csapat kispadján külföldi tréner ül majd, amire nem sok példa volt. A legelső 1929. november 10-én esett meg, amikor az Intert a magyar Weisz Árpád irányította, míg a Milan vezetőedzője az osztrák Engelbert König volt, míg a legutoljára 1996-ban volt hasonló esetre precedens, amikor is az Inter részéről Roy Hodgson, a Milan oldalán pedig Oscar Washington Tabárez ült a kispadon. Most az argentin Héctor Cúper és a török Fatih Terim ismerkedhet meg a milánói derbi légkörével. Terim számára ez azért nem lesz nagy újdonság, hiszen ő a Galatasaray-jal már megért néhány Fenerbahce elleni találkozót is...

Ami a mérkőzése való készülődést illeti, az Internél jobb a hangulat, hiszen a kék-feketék az élről várhatják a találkozót. A nyáron a csapat élére került Héctor Cúper remekül összerakta a gárdát, és egyelőre az sem okozott túl nagy gondot, hogy az együttes papíron két legjobb csatára, Christian Vieri és Ronaldo egyelőre harcképtelen. A Sierra Leone-i Mohammed Kallon ugyanis mindkettejük helyett ontja a gólokat, a bajnokságban négynél tart, és a hét közben az UEFA-kupában is kétszer talált be. A mérkőzés különleges alkalom lesz az argentin Andrés Guglielminpietro számára, hiszen az egyszerűség kedvéért csak Gulyként emlegetett futballista az előző idényben még a Milanban futballozott. Az Internél egyébként nagyon fogadkoznak, hogy kiköszörülik a tavalyi csorbát, amikor a rossonerik 6-0-ra nyertek riválisuk ellen, ezzel minden idők legnagyobb diadalát aratva a városi derbiken.

A Milannál kicsit nagyobb a feszültség, mivel a rossonerik a legutóbbi két fordulóban egyaránt csak döntetlent értek el, és ez már komony nyeretlenségi sorozatnak számít a klub háza táján. A hírek szerint egy esetleges Inter elleni vereség akár Fatih Terim állásába is kerülhet, és ennek megfelelően a török tréner a szokottnál kissé óvatosabban állította össze kezdő tizenegyét: a gárdában előreláthatólag csak egy igazi csatár, Andrij Sevcsenko kap helyet, a középpályán azonban három "kemény ember", Albertini, Gattuso és Brocchi is szerepel majd. Ott lesz a kezdők között a veterán Billy Costacurta is, aki a brazil Roque Júnior helyét foglalja el.

Európában meglehetősen ritkának számít, hogy egy városi derbinek a bajnokság végkimenetele szempontjából is szinte mindig létfontosságú szerepe legyen, az egyetlen ide illő példának a glasgow-i Rangers-Celtic párviadal számít. Az Old Firmnek nevezett összecsapások ráadásul nem csak a labdarúgásról szólnak, hiszen a két klubot a vallási ellentétek is elválasztják egymástól: a Rangers hívei hithű protestánsok, míg a Celtic fanatikusai katolikusak, és a két csapat mérkőzéseinek 112 éves történetében többször is előfordult, hogy a két szurkolótábor összecsapott, és nem egyszer megesett, hogy halálos áldozatokról is szóltak a híradások. Esetleg még a londoni Arsenal-Tottenham Hotspur meccseket lehetne idesorolni, hiszen e két egyesület szurkolói sincsenek jóban egymással, de a Spurs szereplése az utóbbi időben nem ad elég jogalapot arra, hogy ezeket a találkozókat rangadónak lehessen nevezni.

Más országokban a legnagyobb presztízzsel rendelkező meccsek nem jelentenek egyben városi derbit is. A legeklatánsabb példa erre a spanyol "örökrangadó", az Barcelona-Real Madrid találkozó, amelyet azonban a Barca hívei nem nagyon szeretnek spanyol meccsnek nevezni, hiszen ők katalánnak vallják magukat, így ennek a párviadalnak is van némi politikai felhangja: a Barcelona-szurkolók tehát minden egyes Real elleni győzelmet a katalán függetlenség melletti érvnek fognak fel. Nem kell sokat várni arra, hogy Spanyolországban ismét mindenkin úrrá legyen az őrület a rangadóval kapcsolatban: november 4-én ugyanis a Santiago Bernabéu-stadionban Real Madrid-FC Barcelona találkozóra kerül sor.

A várható összeállítások:
Internazionale: Toldo - Vivas, Córdoba, Materazzi, Georgatosz - J. Zanetti, Seedorf, C. Zanetti, Guglielminpietro - Ventola, Kallon. Edző: Cúper.
AC Milan: Abbiati - Contra, Laursen, Costacurta, Maldini - Brocchi, Gattuso, Albertini, Ruí Costa, Serginho - Sevcsenko. Edző: Terim.

Korábban:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!