A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Az FC Porto ugyan búcsúztatta a Laziót, de a skót Celtic bravúrja miatt mégsem kerülhet sor portugál házi döntőre a labdarúgó UEFA-kupa május 21-i fináléjában. A glasgow-i együttes az 1-1-es döntetlennel végződő első mérkőzést követően a svéd Henrik Larsson révén kihasználta egyetlen igazi helyzetét a Boavista otthonában, ami a hazaiak gólképtelensége miatt elegendőnek bizonyult a továbbjutáshoz.

"Őszintén szólva aggódva figyeltem a mérkőzés alakulását. Előzetesen azt hittem, hogy sokkal több lehetőséget fogunk kialakítani az ellenfél kapuja előtt, de a hazaiak nagyon jól védekeztek" - mondta a Martin O'Neill, a Celtic edzője, majd természetesen a gólszerzőt méltatta: "Henrik rengeteg fontos találatot szerzett már, de ez mindet felülmúlja."

A tréner már a döntőre is kitért nyilatkozatában: "A Porto az esélyes, ez nem is kérdés, de azért minket sem szabad leírni. Az előző szezonban találkoztunk velük a BL-ben, és akkor otthon mi győztünk. Persze az igazsághoz tartozik, hogy idegenben csúnyán kikaptunk. Nehéz lesz, az biztos!" (Az elmúlt idényben a Celtic hazai pályán 1-0-ra nyert, Portóban viszont 3-0-s vereséget szenvedett.)

A bajnokságban csak a 12. helyen álló, s így a nemzetközi szereplésről a következő szezonban lemaradó Boavista edzője, Jaime Pacheco letörten állt az újságírók elé: "Nagyon szomorú este volt ez. Reális esélyünk volt a döntőbe kerülésre, amit ki kellett volna használnunk. Nekem végig úgy tűnt, a skótok maguk sem hiszik el, hogy gólt lőhetnek nekünk, aztán mégis ők örülhettek."

A másik párharcban a hazai 4-1-es sikert követően az FC Portónak tulajdonképpen csak a biztonságos védekezésre kellett figyelnie, ami nem is jelentett komoly problémát a fantáziátlanul futballozó olasz csapattal szemben.

A portugál együttes másodedzője azonban másként értékelte a római találkozót: "A portói sikernek nagyon fontos szerepe volt a végső győzelmünkben, de a visszavágó ennek ellenére nem volt formalitás. A páros kiállítás és a második félidőben megítélt büntető sokkal komolyabb következményekkel is járhatott volna a számunkra. Végül is azt nyújtotta a csapat, amit előre megbeszéltünk. Most már a kupa elhódítása a célunk, de ez persze nem lesz egyszerű."

A hazaiak trénere, Roberto Mancini is a Claudio Lopez által kihagyott tizenegyes jelentőségét hangsúlyozta: "Ha az 57. percben Claudio betalál, még minden lehetett volna. Utána viszont már nem maradt esélyünk a továbbjutásra. A játékosaim hozzáállásával egyébként elégedett vagyok, mindent megtettek a sikerért. Talán a keresztbe ívelgetések helyett szerencsésebb lett volna előretörőbben játszani, de végül is nem akarom őket bántani."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!