Vágólapra másolva!

1949: hetessel debütáltak a törökök

Focirégész nevű új sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt november 20-án!

1949-ben ezen a napon játszotta története első vb-selejtező mérkőzését Törökország válogatottja. A félholdasok, noha válogatottjuk csupán 26 éves múltra tekinthetett akkor vissza, már elértek egy-két figyelemreméltó eredményt, 1948-ban az olimpián a hatodik helyen végeztek, barátságos mérkőzéseken megszorongatták a jugoszlávokat és az osztrákokat. Az ominózus ankarai mérkőzésen Szíria válogatottja volt az ellenfél, a tét pedig nem volt kicsi, hiszen akkor még nem lehetett tudni, hogy a párharcból továbbjutó válogatottnak kisorsolt Ausztria visszalép a küzdelmektől. A törökök Fahrettin triplájának, valamint Bülent, Lefter, Erol és Gunduz további találatainak köszönhetően 7-0-ra nyertek az ázsiaiak ellen, de örömük nem tartott sokáig, hiszen sok országhoz hasonlóan végül az ő szövetségük sem vállalta a brazíliai tornán való részvételt. Mind a mai napig bánhatják, hiszen a Dél-Amerikában bronzérmet szerzett svéd válogatottat esztendővel később legyőzték Isztambulban.

1968-ban ezen a napon a Bajnokcsapatok Európa-kupájában két mérkőzést játszottak a második fordulóban, érdekes módon mindkettőt Bécsben. A nagyobb érdeklődést kiváltott 90 percben a Práter stadionban 43 000 néző előtt az SK Rapid Wien 1-0-ra legyőzte a Real Madridot.

Mai kutatásunk tárgya azonban a másik találkozó, amelyet csak pár kilométerrel odébb rendeztek. A Reipas Lahti ugyanis az év ezen szakaszában már nem fogadhatta hazai pályán a csehszlovák Spartak Trnava tizenegyét, így a találkozóra az osztrák fővárosban került sor. A nagyszombatiak (soraikban Karol Dobiassal, Vladimír Hagarával, Ladislav Kunával, Jozef Adameccel, Dusan Kabáttal) nem sokat vacakoltak, már félidőben 3-0-ra vezettek, a 83. percben pedig csak kilencnél álltak meg (9-1). A lahtiak szépítő találata a találkozó utolsó percében született, de ugyanilyen udvariasak voltak a finnek az egy héttel későbbi, trnavai visszavágón is, amikor a Spartak 7-0-s vezetése után szerezték a becsületgóljukat. A Reipas egyik legjobbja (ha van ilyen 1-9 után) Olavi Litmanen volt, aki nem más, mint a közelmúlt kiválóságának, Jarinak az édesapja.

Mindent egy helyen az Eb-ről