Élő:
Vágólapra másolva!
A Valencia CF éveken át állandó résztvevője volt a Bajnokok Ligájának, az elmúlt idény azonban pocsékul sikerült a Turia-partiak számára: a csapat címvédőként csak a hetedik helyen zárt a bajnokságban, amivel még az UEFA-kupáról is lemaradt. Júniusban aztán munkába állt az új edző, Quique Flores, érkezett jó néhány új játékos, és azóta ismét jobb a hangulat Valenciában.

A Valencia CF szurkolói az utóbbi években megszokták a jót: csapatuk rendre a dobogón vagy annak közvetlen közelében végzett a bajnokságban, és a Bajnokok Ligájában is remekelt a gárda, hiszen 2000-ben és 2001-ben is döntőt játszottak a fehér-feketék a legrangosabb európai kupasorozatban. Így nem csoda, hogy a hívek nem fogadták kitörő lelkesedéssel csapatuk tavalyi szereplését: az együttes csak vergődött a Primera Divisiónban, és csak jó hajrájának köszönhetően ért oda a hetedik helyre, amely azonban azt jelentette, hogy a klub csak az Intertotó-kupában indulhatott a jelenlegi szezonban.

Hogy ez a szégyen többé ne történhessen meg, a klub 2004 októberében megválasztott elnöke, Juan Batista Soler egy fiatal, rendkívül ambiciózus edzőt nevezett ki a csapat élére Quique Sánchez Flores személyében, és minden lehetőséget megadott a Getafétől érkezett tréner számára, hogy megfelelően megerősítse az együttest. Ez meg is történt, több rutinos, a spanyol élvonalban sztárnak számító futballista jött a klubhoz, minden adott volt tehát ahhoz, hogy a Valencia ebben a szezonban végre a hagyományokhoz méltóan szerepeljen a bajnokságban és a nemzetközi porondon egyaránt - a játékosok ugyanis hosszas vita után hajlandóak voltak pályára lépni az Intertotó-kupában.

A minimális célkitűzés az volt a csapattal szemben, hogy bejusson az UEFA-kupába - ezt azonban nem sikerült teljesíteni. A harmadik (a kiemelt Valencia számára az első) fordulóban a belga La Gantoise ellen az idegenbeli 0-0 után a visszavágón 2-0-ra nyert a csapat a Luis Casanova-stadionban, és még ennél is jobb hír volt a szurkolók számára, hogy a gólokat a két nagy reményekkel igazolt csatár, David Villa és Patrick Kluivert szerezte. A következő körben sem nagyon izzadtak meg a spanyolok, akik 4-0-s összesítéssel léptek túl a holland Roda JC-n. Az UEFA-kupa főtáblájára jutásért a Hamburger SV várt a Valenciára, és a németek 1-0-s összesítéssel elbúcsúztatták a nemzetközi porondtól Quique Flores csapatát. Az UEFA-kupa tehát csak álom maradt, a bajnokságban viszont egyelőre nagyjából a terveknek megfelelően szerepel a gárda.

Rögtön az első fordulóban rangadót nyert az együttes, hiszen a Bajnokok Ligájában is szereplő Real Betis távozott vesztesen a Mestallából. A folytatásban ritkán látható sorozatot produkált a Valencia: a csapat egymás után három 2-2-es döntetlent játszott a bajnokságban. Az ikszek egyáltalán nem számítottak kudarcnak, hiszen a Real Zaragoza és az FC Barcelona ellen idegenben, az RC Deportivóval szemben pedig hazai pályán szereztek pontot a fehér-feketék. A Real Sociedad legyőzése után, a hatodik fordulóban jött az első vereség: az akkori listavezető Getafe CF gyűrte le 2-1-re a 2004-es bajnokot Madridban.

Ismét három veretlenül megvívott találkozó következett, amelyek közül kiemelkedett a Real Madrid ellen a fővárosban megvívott rangadó, amelyet a remeklő vendégek 2-1-re megnyertek. A győztes gólt David Villa szerezte, akinek ez már a hetedik találata volt a bajnokságban - a nyolcadik fordulóban! A Real Zaragozától vett támadó a következő három játéknapon nem talált be, a csapat pedig alaposan megsínylette első számú gólfelelőse eredménytelenségét: egy döntetlen és két vereség volt ugyanis az időszak mérlege valenciai szempontból, a gárda pedig visszaesett a tabellán a középmezőnybe. A hullámvölgy a Cádiz CF elleni győzelemmel ért véget, a Celta Vigo elleni 2-0-s siker alkalmával pedig Villa is ismét betalált (csakúgy, mint szombaton a Bilbao ellen), így úgy tűnik, ismét minden rendben a csapat háza táján. A 15. forduló vasárnap esti találkozói előtt a Valencia negyedik a bajnokságban, és ugyanannyi pontja van, mint a harmadik Celta Vigónak.

Minden remény megvan tehát arra, hogy a gárda ezt az idényt jobb eredménnyel zárja, mint a tavalyit (bár az előző szezonban is inkább a tavaszi szerepléssel volt a baj), ami inkább az új edző érdeme, mint a nyáron igazolt játékosoké. Utóbbiak közül ugyanis csupán a portugál jobbhátvéd Miguel és Villa tudta magát beverekedni a csapatba, a többiek (Mora, Edú, Hugo Viana, Mário Regueiro, Kluivert) csupán kiegészítő emberek vagy sérültek. Miguel viszont remekül pótolja a maródi Curro Torrest, Villa pedig egyelőre megfelelő megoldásnak tűnik a klubnál hosszú évek óta tapasztalható problémára, a góllövő csatár hiányára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!