Vágólapra másolva!
A nyári időszak immár évek óta közel sem számít holtszezonnak Itáliában, és nemcsak az átigazolási piac eseményei miatt. Rendszeresek voltak ugyanis a különböző botrányok, melyek sokszor odáig fajultak, hogy csapatok, sőt néha a bajnokság indulása is megkérdőjeleződött (utóbbira két évvel ezelőtt volt legutóbb példa, amikor heteket csúszott a Serie A rajtja a televíziós jogdíjak körüli viták miatt). A helyzet azonban eddig mindig megoldódott, akárcsak az idén, bár ezúttal sokáig húzták a dolgot a felek azok után, hogy a liga jogerősen kizárt három csapatot - a Messinát, a Genoát és a Torinót - a bajnokságból.

Az olasz futballnyárhoz az utóbbi években, évtizedekben legalább annyira hozzátartoznak a botrányok is, mint az átigazolások vagy az edzőmérkőzések. Már az előző szezon vége előtt kiderült, hogy az idei holtszezon is balhéktól lesz hangos: a másodosztály utolsó fordulója után felmerült, hogy a bajnok Genoa elnöke, Enrico Preziosi több mérkőzést is "megvett", így segítve feljutáshoz klubját. A vádakat ráadásul bizonyítani is sikerült, így a piros-kékek nagy bajba kerültek: az olasz liga ugyanis éppen 2005 elején indított kíméletlen harcot a bundázás ellen, így példátlanul szigorú ítéletre lehetett számítani. Ez meg is született, ugyanis a liga fegyelmi bizottsága első és másodfokon is a harmadosztályba száműzte a genovaiakat (pontosabban a 2004-2005-ös Serie B utolsó helyére, ami egyenértékű a C ligába való kieséssel), és az Olasz Kupa első fordulójának sorsolásakor is harmadik ligás gárdaként vették figyelembe a Genoát (emellett szinte eltörpül Preziosi négyéves eltiltása).

Nem járt sokkal jobban az FC Messina és a Torino sem, ez a két klub sem kapta meg ugyanis a rajtengedélyt. A története legjobb eredményét elért, a legutóbbi bajnokságot a hetedik helyen befejezett szicíliaiak, valamint az élvonalba jutást a Perugia elleni osztályozón kivívott Toro azért nem indulhat a bajnokságban, mert az olasz klubok pénzügyi helyzetét vizsgáló cég, a CoViSoc jelentős köztartozásokra bukkant a gazdasági társaságok könyvelésében. Az ellenőrök a csapatok jelenlegi anyagi körülményeit sem találták megnyugtatónak, így azt javasolták a ligának, ne adja meg a két klubnak az induláshoz elengedhetetlenül szükséges licencet. Az olasz labdarúgást irányító testület hallgatott a szakemberekre, és egyik profiosztályba sem sorolta be a Torinót és a Messinát, sőt az Olasz Kupába sem engedte nevezni a két klubot (ugyanígy járt egyébként a másodosztályú Salernitana és Perugia is). Mivel az elsőfokú ítéletet másodfokon is jóváhagyták, több mint valószínű, hogy az említett három csapat nem lesz ott a Serie A augusztus végi rajtjánál. Az érintettek persze nem nyugodtak bele sorsukba: mindhárman polgári bírósághoz fordultak, a szurkolók pedig más módon próbálták kiharcolni a döntés megváltoztatását.

A Genoa hívei több mint tízezren tüntettek az ítélet ellen, majd eltorlaszolták a városból kivezető egyik vasútvonal vágányait (!), a délolasz klub drukkerei pedig két alkalommal is lezárták a Messinai-szorost, így megbénítva a város, sőt egész Szicília közlekedését, ugyanis a szoroson át vezet a legrövidebb út az ország többi részéből a szigetre. A Toro szurkolói még nem ragadtatták magukat hasonló demonstrációra, de fanatizmusukat (és vehemenciájukat) ismerve biztosan készülnek valamire, hogy meggyőzzék a liga vezetőit: csapatukra szükség van az élvonalban.

A római városi bíróság augusztus 2-án ült össze, hogy ítéletet hozzon a fellebbezések ügyében. A testület külön tárgyalta a Genoa, a Torino, a Messina, illetve a szintén érintett alacsonyabb osztályú együttesek ügyét, és a döntés csak a szicíliaiak számára volt kedvező: a Messina fellebbezését elfogadták, így Bortolo Mutti együttese elindulhat a következő bajnokságban. A Torino és a Genoa kérését azonban elutasították, azaz ez a két klub nem lehet ott a Serie A 2005-2006-os kiírásában. Helyükre természetesen bőven akadt jelentkező: a három kiesett csapat, az Atalanta, a Brescia és az osztályozót elbukott Bologna FC is örömmel vállalta volna az élvonalat (a piros-kékek veterán kapusa, Gianluca Pagliuca azt nyilatkozta, tíz évet fiatalodott, amikor értesült a kizárásokról), akárcsak a másodosztály ötödik, illetve hatodik helyezettje, az Ascoli és a Treviso. Nekik azonban várniuk kellett, hiszen a "vádlottak" tovább harcoltak igazukért, így a döntés még mindig nem volt véglegesnek tekinthető.

Végül augusztus 16-án (tehát mindössze 11 nappal a bajnoki rajt előtt) kialakult a Serie A 2005-2006-os idényének mezőnye. Az Olasz Labdarúgó Liga ugyanis rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy a bundavádba keveredett Genoa a C, a pénzügyi problémái miatt az élvonalból kizárt Torino pedig a B ligában indulhat, helyükön pedig az osztályozón elbukó Ascoli és Treviso szerepelhet a legmagasabb osztályban. Előbbi gárda legutóbb 1992-ben szerepelt a legmagasabb osztályban, a Treviso viszont még sohasem volt élvonalbeli. Mivel a két gárda edzőjének, Marco Giampaolónak, illetve Ezio Rossinak nem sok ideje (és pénze) van, hogy megfelelő játékoskeretet alakítson ki, több mint valószínű, hogy mindkét együttes a kiesés ellen fog harcolni.