Vágólapra másolva!
A nemzetközi futballszakértők megegyeznek abban, hogy Európában az öt legrangosabb pontvadászatnak az angol, a francia, a német, az olasz és a spanyol bajnokság számít, és bár arról sokat vitatkoznak, hogy ezek közül melyik a legerősebb, abban szinte mindenki biztos, hogy ezen öt "topliga" közül a gall a leggyengébb. A Francia Profi Liga (LFP) kimutatásai is hasonlóról árulkodnak, és a szervezet a bajnoki kiírás megreformálásával szeretne ezen javítani.

Arról persze sokat lehet vitatkozni, hogy egy bajnokság mitől lesz színvonalasabb a másiknál, de az biztos, hogy a szórakoztatás és a bevétel szempontjából a gólok száma sokat számít. Nem véletlen, hogy a gólt a játék sava-borsának szokták nevezni, és az emberek szívesebben néznek meg egy olyan meccset a tévében, amelyen várhatóan sok találat születik majd, márpedig manapság a televíziós bevételek adják az egyes országok labdarúgásának alapját. Ez alapján bizony a Ligue 1 nem áll valami jól: az előző szezonban az öt legrangosabb európai pontvadászat közül itt született a legkevesebb gól, a francia élvonalban a 2004-2005-ös idényben átlagban meccsenként 2,18 alkalommal került a hálóba a labda. A Serie A-ban ez a szám 2,57 volt, a Premier League-ben 2,57, a Primera Divisiónban 2,58, a Bundesligában pedig 2,91.

A jelenlegi idényt figyelembe véve még rosszabb a helyzet a gallok számára: az eddig lejátszott találkozók alapján a meccsenkénti gólátlag nem éri el a kettőt, mindössze 1,99! Összehasonlításképpen: Spanyolországban a mostani idényben mérkőzésenként átlagban 2,43 gól születik, Angliában 2,41, Olaszországban 2,56, Németországban pedig 3,06 - különösen az utóbbi szám kiemelkedő. A gól nélküli döntetlenek száma is árulkodó: a Bundesligában és a Primera Divisiónban csak a találkozók mintegy hat százaléka végződött 0-0-ra ebben a szezonban, de az angoloknál és az olaszoknál sem éri el ez a szám a tíz százalékot - a Ligue 1-ben viszont már 40 ilyen összecsapás volt, ami az összes mérkőzés 13 százaléka.

A jelenséget a francia pontvadászatot lebonyolító szervezet, a Profi Labdarúgó Liga (LFP) is felismerte, amelynek elnöke, Frédéric Thiriez számára akkor telt be a pohár, amikor az ősszel akadt egy olyan forduló, amelyben a meccsek felén nem született gól. Thiriez éppen ezért felkérte a legendás veterán edzőt, Michel Hidalgót arra, hogy próbáljon valamiféle megoldást találni a problémára. Az egykori szövetségi kapitány, aki 1984-ben Európa-bajnoki címet nyert a francia válogatottal, két évvel később pedig a legjobb négy közé vezette a gallokat a vébén, a múlt hónapban nyújtotta be a tervezetét az LFP-nek. Hidalgo több lehetséges megoldást is vázolt: akad közöttük olyan, amelyre korábban már volt példa, olyan is, ami egyértelmű újítás lenne, de mindegyikben közös, hogy a támadó futballt próbálja vele elősegíteni azzal, hogy bónuszpontokat adna.

Hidalgo lehetséges ötletei között megtalálható az, hogy az olyan döntetlenért, amelyen gól is születik, nem egy, hanem két pontot adna; egy másik elképzelés szerint a döntetlen esetén az a gárda, amelyik az első gólt szerezne, pluszpontot kapna; a korábban már Magyarországon kipróbált rendszer, amely szerint a döntetlen esetén a két csapat büntetőpárbajt vívna, és az ezt megnyerő együttes nem egy, hanem két pontot kasszírozhatna, szintén felmerült; az sem elképzelhetetlen, hogy az egygólos győzelemért csak két pont járna, és csak az ennél nagyobb különbségű diadal érne három pontot; sőt, Hidalgo lehetségesnek tartja, hogy a három- vagy annál több gólos győzelmet akár négy ponttal is jutalmaznák.

A volt szövetségi kapitány ötletei valószínűleg heves vitát váltanak ki Franciaországban, és jelenleg nehéz elképzelni, hogy bármelyik alternatívát is bevezessék a közeljövőben a legjobbak között, bár Thiriez szerint a legnépszerűbbet akár már a következő idényben is tesztelhetnék a másodosztályban. Érdemes egyébként megemlíteni, hogy a francia élvonalban 1973 és 1976 között létezett már egy hasonló szisztéma. Az 1973-74-es idényben az a csapat kapott egy pluszpontot, amely három vagy annál több gólt ért el egy meccsen, a következő két szezonban pedig a három vagy annál nagyobb különbséggel diadalmaskodó gárda kapott jutalmat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!