Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a legutóbbi világbajnokság alapján arra a következtetésre jutott, hogy a vébé előtt a focistáknak pihenőre van szükségük, ezért meghagyta az országos szövetségeknek, hogy a bajnokságok lehetőleg három héttel a torna előtt fejeződjenek be. Több olyan ország is akad azonban, ahol nem tartották be azt az "ajánlást", mivel a válogatott nem jutott ki a vébére, így ezeken a helyeken a következő hetekben is zajlik a pontvadászat.

Ezen országok egyike éppen Magyarország, és érdekesség, hogy a másik négy is kelet-európai: Bulgáriában, Romániában, Szlovéniában és Szlovákiában is lesznek bajnoki mérkőzések még a jövő héten is. Ráadásul az aranyérem sorsa is csak egy helyen dőlt el ezen bajnokságokban: a hét végén az vált biztossá, hogy Bulgáriában a Levszki Szófia végez az élen. Pedig féltávnál kevesebb fogadtak volna a klubra, elvégre a téli szünetben még a CSZKA Szófia vezetett, ráadásul viszonylag nagy fölénnyel: a katonacsapatnak hét pont volt a fórja. Ennek ellenére a télen nyolc új focista érkezett a klubhoz, amely az idén már korántsem szerepelt olyan jól, és az előny szép lassan elfogyott, miközben a még az UEFA-kupában is érdekelt Levszki megelőzte a listavezetőt.

A CSZKA hiába menesztette trénerét, a szerb Miodrag Jesicet, a helyére került Plamen Markov sem tudta megállítani a gárda visszaesését, és a hajrára már csak az volt a kérdés, hogy mikor dől el matematikailag is az arany sorsa. Nos, ez a 28. fordulóban, azaz a hét végén jött el, amikor a CSZKA elszenvedte második vereségét a szezonban mégpedig a kiesés ellen küzdő Rodopa Szmoljan otthonában, miközben a Levszki begyűjtötte a három pontot a Botev Plovdiv otthonában. A bajnokcsapat góljait a télen visszatért csatár, Georgi "Gonzo" Ivanov, illetve a veterán Daniel Borimirov szerezték - utóbbinak ez már a kilencedik gólja volt ebben a szezonban. A Levszki négy év után nyert ismét aranyat, és összesen a 24. bajnoki címét gyűjtötte be.

A szlovákoknál a hét végén nem volt forduló, mivel az ország válogatottja Nagyszombaton Belgium ellen lépett pályára, és 1-1-es döntetlent ért el - a bajnokságból egyébként még három játéknap van hátra. Az aranyéremre az MFK Ruzomberok a legesélyesebb, hiszen a klubnak öt pont az előnye a címvédő Artmedia Petrzalkával szemben, köszönhetően annak, hogy a legutóbbi fordulóban 3-0-ra legyőzte az Artmediát. A Ruzomberok a bajnokság esetleges megnyerésével története legnagyobb sikerét érhetné el, hiszen a rózsahegyiek korábban sohasem végeztek az élen, de még ezüstérmesek sem voltak.

Szlovéniában két forduló van hátra, és itt elképesztően izgalmasan alakul a küzdelem, hiszen jelenleg a kétszeres címvédő ND Gorica, illetve az NK Domzale azonos pontszámmal áll az élen. A Domzale egyébként egy héttel ezelőtt érte utol a goricaiakat, és a hét végén mindkét együttes begyűjtötte a három pontot: a HIT 2-1-re nyert a Maribor Pivovarna Lasko ellen (a győztes találatot a góllövőlista élén álló, utánpótlás-válogatott Milan Burgic érte el), míg a domzaleiek a szerb Nikola Nikezic duplájával győzték le az NK Kopert.

A románoknál két fordulóval a zárás előtt szintén kétesélyes az aranyért folytatott küzdelem, és a szezon meglepetéscsapata, a Sportul Studentesc a hét végén búcsúzhatott bajnoki álmaitól - bár matematikailag még az egyetemi gárda is az élen végezhet. A Sportul a 28. fordulóban a listavezető Steaua Bucurestit fogadta, amely a hét közben pótolta be az FCM Bacau elleni elmaradt találkozóját, és azt megnyerve ugrott az élre.

A hazai gárda a legutóbbi hat mérkőzésén egyetlen pontot sem veszített, és egy újabb győzelemmel átvehette volna a vezetést a tabellán, azonban a címvédő a jelek szerint mostanra kiheverte az UEFA-kupa elődöntőjében a Middlesbrough FC-től elszenvedett vereséget. Gól nélküli első félidő után a Steaua szerzett vezetést Banel Nicolita révén, de a Sportul ekkor még egyenlíteni tudott, még ha némi segítséggel is, hiszen Nicolae Dica a saját kapujába juttatta a labdát. A három pont sorsát végül a vendégek középhátvédje, Mirel Radoi döntötte el, és a győzelemmel a Steaua az első helyre ugrott a tabellán, a Sportul pedig leszakadt, öt pont a hátránya.

A Rapid Bucuresti viszont tapad a listavezetőre, hiszen a harmadik fővárosi gárda, amely az UEFA-kupában éppen a Steaua ellen esett ki a negyeddöntőben, idegenben nyert 3-1-re a CFR Cluj ellen, és így csak két ponttal van lemaradva az élen állótól. Érdekesség, hogy a következő körben a Rapid éppen a Sportul ellen játszik, vagy lehet, hogy a Steaua páholyból bámulja majd, amint megnyeri a bajnokságot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!