Vágólapra másolva!
Az utolsó előtti kör előtt hat gárda már a legjobb 16 között érezheti magát a Bajnokok Ligájában, vagyis még tíz hely kiadó - és a héten akár az összes sorsa el is dőlhet, bár ez azért nem valószínű. Kedden az FC Porto moszkvai vendégjátéka rendkívül érdekesnek ígérkezik.

A találkozóra a G betűjelű kvartettben kerül sor, amelyben az Arsenalnak a papírforma alapján nem jelenthet gondot a Hamburg hazai legyőzése, elvégre a németek eddig még egyetlen pontot sem szereztek, ráadásul rengeteg focistájuk sérült.

Az Ágyúsoknak azonban már többször is kellemetlen meglepetést okoztak drukkereiknek az Emirates Stadiumban, hiszen az itt lejátszott nyolc tétmérkőzés közül csak négyet tudott megnyerni a csapat - a legutóbbi, CSZKA Moszkva elleni hazai BL-meccs jól mutatta, hogy még az "agyonnyert" találkozón is képes botlani a gárda.

Márpedig egy újabb baki végzetes lehet, még akkor is, ha a két nagy rivális éppen egymás ellen játszik - a moszkvai összecsapáson az angolok alighanem egy döntetlennek örülnének legjobban. A CSZKA eddig mindkét otthoni meccsét 1-0-ra nyerte, és még nem kapott gólt a csoportkörben, vagyis az FC Portónak nem lesz könnyű dolga - a moszkvaiak győzelme pedig a továbbjutásukat jelentené.

Eddig még az F csoportban sem jutott tovább egyik gárda sem, de kedden ez biztosan változni fog, hiszen a Celtic FC-Manchester United meccs után az egyik csapat biztosa ott lesz a legjobb 16-ban. A skótok ezt csak egy győzelemmel érhetik el, míg a Vörös Ördögöknek már egy döntetlen is elég a továbbjutáshoz, egy diadallal pedig a csoportelsőséget is bebiztosítanák Sir Alex Ferguson fiai.

A másik meccsen a Benfica és az FC Köbenhavn elméletben azért küzd, hogy megmaradjon az esélye a második helyre, valójában azonban inkább az a tét, hogy melyik csapat lesz a harmadik, mert az első két helyre alighanem a két brit együttes fut majd be.

A H csoportban sincs még továbbjutó, de az első helyen álló AC Milannak egyetlen pontocska is elég ahhoz, hogy máris ott legyen a legjobb 16 között. A rossonerók azonban kisebb krízisben vannak, ami eddig elsősorban a bajnokságban elért eredményekkel nyilvánult meg: a Serie A-ban a klub immár öt mérkőzés óta nyeretlen.

A milánóiaknak szerencséjük sincsen, hiszen az együttes ebben a szezonban már tíz kapufát szerzett, és az olaszok abban bíznak, hogy ez a negatív szérie az AEK Athén ellen megszakadhat - más kérdés, hogy a hellének számára csak egy győzelemmel marad meg a továbbjutás esélye.

A Milan a francia Lille OSC számára is kikaparhatja a gesztenyét, ugyanis ha az AEK nem nyer, akkor a gallok az RSC Anderlecht legyőzésével szintén bejutnak a legjobb 16-ba. A Lille mestere, Claude Puel eltiltás miatt nem számíthat Yoann Cabaye-ra és Evsztatiosz Tavlaridiszre sem, de hazai pályán a francia együttes számára valószínűleg nem fog gondot okozni a három pont megszerzése.

A keddi játéknapon csak az E csoportban nem lesz tét az első hely, hiszen itt már eldőlt, hogy az Olympique Lyon és a Real Madrid megy tovább - a kérdés csak az, hogy milyen sorrendben.

Ha a Real csoportelső akar lenni, akkor nem csak hogy le kellene győznie hazai pályán a franciákat, hanem nagyobb arányban kellene nyernie, mint ahogyan Lyonban kikapott - márpedig ott az OL 2-0-ra diadalmaskodott. A francia együttest mostanában sérüléshullám sújtja, de Gerard Houllier együttese még így is jó lehet egy ikszre Madridban, amivel bebiztosítaná csoportelsőségét.

A két nagyágyú viadala mellett valósággal eltörpül a két kelet-európai együttes, a Steaua Bucuresti és a Dinamo Kijev küzdelme, amelyen az UEFA-kupát érő harmadik helyért viaskodnak a gárdák.

Mindent egy helyen az Eb-ről