Vágólapra másolva!
A Middlesbrough FC bő egy évvel ezelőtt még UEFA-kupa-döntőt játszott, de a csapat az előző szezonban nem tudta kiharcolni az európai kupaszereplés jogát, és ez a nemrég véget ért pontvadászatban sem sikerült. A tavaly nyáron kinevezett mestertől, Gareth Southgate-től a következő idényben ezen teljesítmény megismétlése alighanem kevés lesz, az egyesület célja csak a nemzetközi porondra való kijutás - amihez az elnök komoly erősítéseket ígér.

A klub korábban is híres volt arról, hogy előszeretettel igazolt nagynevű, nemzetközileg is sztárnak számító futballistákat, ám hiába fordult meg a Riverside Stadiumban többek között Juninho Paulista, Fabrizio Ravanelli, később Alen Boksic, Boudewijn Zenden, Gaizka Mendieta vagy Jimmy Floyd Hasselbaink (hogy csak a nevesebb légiósokat említsük), a Boro egyszer sem tudott az első hat között végezni, egyetlen sikerét a 2004-es ligakupa megnyerése jelentette. Tavaly aztán az UEFA-kupában remekül szerepelt a csapat, és emlékezetes módon jutott be a döntőbe, de a fináléban a Sevilla FC valósággal kiütötte az angolokat, akik már akkor tudták, hogy a nyáron új menedzsert kell keresniük, mert szakvezetőjük, Steve McClaren az angol válogatott élére kerül.

A Middlesbrough elnöke némi meglepetésre a korábbi csapatkapitányt, Gareth Southgate-et nevezte ki a posztra, pedig a tavaly visszavonult egykori középhátvédnek nem csak hogy tapasztalata, de a megfelelő képesítése sem volt meg ahhoz, hogy az élvonalba dolgozzon. A liga azonban különengedélyt adott neki, így Southgate átvehette a csapat irányítását, és a kezdeti nehézségek után a középmezőnyben végzett a gárdával. A 2006-os évet még csak a 17. helyen zárta az együttes, ám az idei esztendő elején produkált egy hat összecsapásból álló veretlenségi sorozatot, és egy ideig még az sem volt elképzelhetetlen, hogy kiharcolja a nemzetközi kupaszereplést. Ez végül nem jött össze, mivel az FA-kupa negyeddöntőjében a Manchester United, ha megismételt mérkőzésen is, de kiverte a Borót, a bajnokságban pedig 12. lett a csapat, ami ugyan minimális előrelépést jelentett az előző szezonhoz képest, de azért túlságosan nem lehettek elégedettek vele.

Erre utal, hogy az egyesület elnöke, Steve Gibson nemrég egy interjúban kijelentette: a Middlesbrough célja a következő idényben az első hatba kerülés lesz, aminek érdekében jelentős erősítést terveznek - mégpedig néhány nagynevű igazolással. Gibson elsősorban a csatársort említette, mint frissítésre szoruló csapatrészt, ami már csak azért is igaz, mert a klub házi gólkirálya, az ausztrál Mark Viduka a nyáron elhagyta a Borót. A támadó a bajnokság hajrájában futószalagon szállította a gólokat, és 14 találattal zárta a Premier League-et, ám a klub hiába ajánlott fel neki új kontraktust, ő nemet mondott, és ingyen átigazolt a Newcastle Unitedhez.

A Middlesbrough azóta már két támadót is szerződtetett: elsőként az Arsenal FC francia labdarúgóját, Jérémie Aliadiere-t szerezte meg, akit Southgate már januárban is szeretett volna leigazolni, és a napokban a török Fenerbache játékosával, Tuncay Sanlival is megegyezett - mindketten ingyen érkeznek a Riverside-ra. Mivel azonban egyikük sem olyan típusú támadó, mint Viduka volt, így alighanem még egy klasszikus center érkezése is várható.

Gibson a csatársor mellett még a jobbszárnyat jelölte meg, ahová mindenképpen igazolni szeretne - mind a középpályára, mind a védelembe (utóbbi érthető, elvégre Stuart Parnabyt eladták a Birmingham Citynek, és Abel Xavier is távozott). Míg a jobbhátvéd posztjára egyelőre nincs komoly jelöltje a klubnak, addig a középpályások közül a Feyenoord szélsőjével, Romeo Castelennek hozták kapcsolatba a Middlesbrought-t. És ne feledjük, Gera Zoltán is ebben a szerepkörben futballozik, így várhatóan ismét előkerülnek majd a pletykák, amelyek összeboronálják Gerát a Boróval.

A vezetőség azonban a legnagyobb erősítésnek azt tartja, hogy sikerült megtartaniuk a középhátvédet, Jonathan Woodgate-et, aki tavaly nyáron kölcsönbe érkezett a Real Madridtól. A védő ebben a szezonban is sokat bajlódott sérüléssel, de azért 30 bajnokin szerepelt, és kiváló teljesítményt nyújtott, ráadásul a csapatkapitányi karszalagot is megkapta. Az már tavasszal eldőlt, hogy a Real nem tart igényt rá, de a Boro mellett több más angol klub is szerette volna megvenni - Woodgate viszont, mint tősgyökeres middlesbrough-i, maradni szeretett volna, és mivel csapata megegyezett a spanyolokkal, így végleg hazatért. Az angolok tízmillió eurót fizettek ki érte, ami azt jelenti, hogy eddigi három klubcseréje alkalmával összesen 45,5 millió euróba került - a Newcastle anno 13,5 millióért vette meg a Leedstől, a Real pedig 22-ért a Newcastle-tól.

www.global-soccer.eu

Mindent egy helyen az Eb-ről