Vágólapra másolva!
Sir Alex Ferguson, a Manchester United labdarúgócsapatának vezetőedzője a téli szünet hiányában találta meg az angol válogatott vb-kudarcának okát. A skót az angol szövetséget (FA) okolja, pedig a bajnokság szabályait a Premier League (PL) klubjai hozzák meg, köztük a Manchester Uniteddel, írja cikkében a Guardian.

A Manchester United menedzsere is csatlakozott azok táborához, akik szerint a téli szünet hiánya a Premier League-ben okozta az angol válogatott vesztét a dél-afrikai focivébén. Közvetlenül a vb-kudarc után a lap publicistája, Owen Gibson írt egy cikket, amelyben kifejtette, hogy a Premier League "történelmileg képtelen elfogadni a téli szünet szükségességét". Három nappal a Németország elleni 4-1-es vereség után pedig a volt szövetségi kapitány, Sven-Göran Eriksson kardoskodott a téli leállás mellett:

"Amikor én voltam a szövetségi kapitány, egyetlen dologért küzdöttem, a téli szünetért. De az angol szövetség a pénz miatt sohasem akceptálta kérésemet. Anglia az egyetlen európai ország, ahol nincs pihenő, és amikor jönnek a nagy tornák, akkor a csapat ezt megszenvedi" - vélte Eriksson.

Ehhez a kórushoz csatlakozott most Ferguson, aki állítása szerint már három évtizede mondja ugyanazt, amire most jöttek rá Angliában.

"Az FA-nek a lehető legjobb feltételeket kellene megteremtenie, hogy a válogatott sikeres lehessen. Azonban az angol futball természetéből és a heti tévéközvetítésekből adódóan szóba sem jöhet a téli szünet. Pedig már harminc éve is ez ellen szólaltam fel Skóciában, és mióta átjöttem Angliába, azóta is ezt az álláspontot hangoztatom. De nem történt semmi, pedig éppen ideje lenne, hogy észre vegye a szövetség: éppen ők maguk hozzák lehetetlen helyzetbe a válogatottat" - mondta a United menedzsere.

A Guardian viszont felhívja Ferguson figyelmét arra, hogy valamit kihagyott az okfejtéséből: mégpedig azt, hogy a bajnokság szabályait nem az FA írja, ahogy a tévéközvetítési jogokról sem a szövetségben döntenek. Mindkét ügy a Premier League döntéshozóinak hatáskörébe tartozik, márpedig ott az egyik hangadó, súlyából kifolyólag, éppen a Manchester United.

A PL-ben szereplő 20 klub dönt a versenynaptárról, és ugyancsak ők kötik meg a közvetítési szerződéseket. Márpedig itt óriási pénzről van szó: a PL a következő három évben 1,78 milliárd fontot (mintegy 600 milliárd forintot) kap a közvetítési jogokért. Aminek az az egyik ára, hogy nincs téli szünet, mert a nézők minden hétvégén PL-meccseket akarnak látni.

Mindent egy helyen az Eb-ről