A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Nem kis fejtörést okozott a svéd labdarúgó-szövetségnek az a városi legenda, miszerint a bajnoknak járó trófea belsejébe a serleget készítő ötvösművész egy titkos feliratot vésett, amelyen kedvenc klubját, a Hammarbyt élteti. A szövetség most alaposan megvizsgáltatja a kupát, de a svédek legalább biztosak lehetnek benne, hogy az eredetivel rendelkeznek - a sportág történetében némely trófea esetében ez sem volt mindig biztos.

A labdarúgás történetének leghíresebb trófeája, a Jules Rimet-kupa is kalandos történetű. A világbajnoknak járó kupát csak 1946-ban nevezték el a FIFA elnökéről, de nem sok hiányzott ahhoz, hogy az 1950-es tornára rögtön új trófeát kelljen készíteni.

A második világháború alatt a kupa Olaszországban volt, és amikor a német csapatok megszállták az országot, a FIFA olasz alelnöke, Ottorino Barassi egy cipődobozba rejtette el a trófeát, amit az ágya alatt őrzött. Szerencsére ott senkit sem kereste.

Világbajnoki serleg újságpapírba csomagolva

A Jules Rimet-kupa ezt követően egészen 1966-ig nyugodt életet élt, azonban Angliában megtörtént az, amit mindenki elképzelhetetlennek tartott: a trófeát ellopták. A FIFA a világbajnokság előtt Londonban állította ki a kupát, és a tolvajok innen vitték el. Egy hétig híre-hamva sem volt, pedig hatalmas erőkkel keresték, végül pedig egy dokkmunkás, bizonyos David Corbett találta meg kutyájának, Picklesnek köszönhetően.

Corbett a háza előtt egy sövénykerítés aljában látta meg a kupát, újságpapírba tekerve. "Kutyám hívta fel rá a figyelmemet. Láttam, hogy valamiféle szobor, és ahogyan kihámoztam a papírból, megláttam rajta Argentína és Brazília nevét. Mivel nagy futballdrukker vagyok, rögtön tudtam, miről van szó, és azonnal rohantam a rendőrségre" - mesélte később Corbett, aki 3000 fontos jutalmat kapott, kutyájából pedig valóságos nemzeti hős lett.


Mindez később egy összeesküvés-elméletnek is alapot adott. Az esetet követően ugyanis az FA úgy döntött, hogy a biztonság kedvéért másolatot készít a trófeáról, és a különböző kiállításokra azt viszi el. Ugyan a FIFA erre nem adott engedélyt, de sokak szerint egy londoni ékszerész, George Bird elkészítette a replikát, mégpedig bronzból - az eredeti trófea aranyból van.

Amikor 1966. június 30-án a Wembley-ben Erzsébet királynő átadta a kupát a friss világbajnok angol csapat kapitányának, Bobby Moore-nak, akkor a páholyban ott volt a másolat is, és később, amikor az angol válogatott tagjai a kensingtoni Royal Garden Hotel erkélyén megint magasba emelték a trófeát, már nem az eredetit csókolgatták. Az angol szövetségnek a következő, 1970-es vébé előtt kellett visszaadnia a kupát a FIFA-nak, azonban van, aki úgy véli, hogy nem az igazit, hanem a másolatot juttatták vissza a nemzetközi szövetséghez.

254 ezer font egy másolatért

Mindennek akkor nőtt meg a jelentősége, amikor a brazilok 1970-ben világbajnokok lettek, és ezzel végleg megszerezték a trófeát - amire nem vigyáztak olyan nagyon. A hazautazást követően hatalmas ünneplésre került sor, amelynek során a kupát is végigvitték a tömeg előtt, azonban a nagy tumultusban a trófea felső része leesett, és sehol sem találták.

Szerencsére egy becsületes drukker visszaadta a brazilok cserecsatárának, Dáriónak, így a Jules Rimet-kupát teljes egészében ki tudták állítani a brazil szövetség székházában, Rio de Janeiróban. Tizenhárom évvel később, 1983. december 20-án azonban betörtek az épületbe, megkötözték az éjjeliőrt, és ellopták a trófeát, amely sohasem került meg - pedig még Pelé is kérte a bűnözőket a televízió nyilvánossága előtt, hogy adják vissza.


Az aranyból készült kupát alighanem beolvasztották, a FIFA pedig két német szobrászt kért fel arra, hogy elkészítsék a trófea pontos másolatát, amelyet a brazilok 1984-ben kaptak meg. Erre már jobban vigyáznak, hiszen azóta is látható Rióban. Ám ha az összeesküvés-elmélet igaz, akkor a braziloktól nem ez eredetit, hanem csak az FA által készített másolatot tulajdonították el - az igazi Londonban maradt, mégpedig készítője, Bird ágya alatt.

Mivel hivatalosan nem létezett, így aztán kiállítani sem lehetett. Amikor Bird 1995-ben elhunyt, a család árverésre bocsátotta a rengeteg megmaradt ötvösmunkát. A Sotheby's katalógusa szerint ott volt a Jules Rimet-kupa másolata is, aminek elméletileg alig 1500 font lehetett az értéke - az árverés során azonban 254 ezer fontért kelt el.

A vevő a FIFA volt, amelyhez szintén eljutott az állítólagos trófeacsere híre, és nem engedhette, hogy a kupa máshoz kerüljön. A nemzetközi szövetség tulajdonképpen kockáztatott, hiszen előzetesen nem vizsgálhatta meg az árverésre bocsátott tárgyat, vagyis nem tudhatta, hogy tényleg másolat-e, vagy valóban az eredeti. A megvétel után persze rögtön megmutatták egy szakértőnek, és azonnal kiderült: a sztori jól hangzik, de nem igaz. Az angolok 1970-ben az igazi kupát adták vissza, vagyis a FIFA 254 ezer fontot fizetett egy másolatért.

Az eredeti Magyar Kupa még mindig hiányzik

A Magyar Kupa győztese számára készített trófea sorsa sem egyszerű. Valószínűleg csak kevesen tudják, hogy ezt a kupát is ellopták, mégpedig 1973-ban a Ferencváros vitrinjéből, vagyis azóta a győztesek csak egy másolatot kaptak. 2009 augusztusában azonban az MLSZ akkori elnöke, Kisteleki István diadalittasan jelentette be, hogy az egyik internetes aukciós oldalon feltűnt a trófea, amit ő a saját pénzéből visszavásárolt.

Nem sokkal később azonban kiderült, hogy nem az eredeti vándordíjat szerezte meg. A Magyar Kupát ugyanis 1909-ben írták ki először, de az MLSZ csak 1923-ban készített trófeát, így ebből a két korábbi győztes, a Ferencváros és az MTK egyaránt kapott egy másolatot, amit végleg megtarthatott. A Fradié meg is van, az MTK-é azonban eltűnt - és mivel a Kisteleki-féle trófeán csak a kék-fehér egyesület neve szerepel, így valószínűsíthető, hogy erről a serlegről van szó. Az eredeti Magyar Kupa tehát továbbra is ismeretlen helyen van.

www.global-soccer

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!